PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
PROBLEMI U PROMETU

Kućni ljubimci su, s motrišta njihovih vlasnika, dio obitelji. Upravo tako se i većina vlasnika kućnih ljubimaca i ponaša. Osim u šetnju, u posjete prijateljima koji također imaju ljubimce, vlasnici su često u prilici povesti ljubimce na izlet ili na godišnji odmor. Dakako, tada njihovi ljubimci moraju u automobil! Tada kućni ljubimci postaju - sudionici prometa!

Goran Tratnjak, kolovoza 2018.

Vožnje u suprotnom smjeru! Polukružna okretanja! Vožnje unatrag! Neobjašnjiva zaustavljanja na prometnim trakama ili napuštanja vozila! Sulude radnje vozilom u tunelima! … U posljednje vrijeme uznemiruju šokantne snimke nadzornih kamera s autocesta, fotografije razbijenih automobila kao posljedice posve nerazumljivih postupaka vozača, tužne ispovijesti onih koje je povrijedio gubitak najmilijih.
Nenad Zuber, lipnja 2016.

Jedan posve konkretan slučaj i dobro „uhvaćen trenutak“ fotoaparatom nagnao me da ponovno upozorimo na opasnosti koje prijete u vožnji raskrižjima s kružnim tokom prometa, nadasve na onima koji imaju više prometnih traka.
Nenad Zuber, veljače 2016.

Uvriježeno je mišljene kako puna uzdužna razdjelna crta na kolniku znači zabranu pretjecanja, što baš i nije sasvim točno. Prema odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama oznake na kolniku služe za usmjeravanje, obavještavanje i vođenje sudionika u prometu, dakle ne mogu naređivat
Vladimir Benceković, prosinca 2015.

Često smo svjedoci zastoja i velikih gužvi na autocestama, gradskim ili vangradskim prometnicama koje su uzrokovane sudarima vozila. Stići na vrijeme, ili bolje rečeno – uopće prići do razbijenih vozila ili unesrećenih osoba u sudarima, kako bi im se pružila žurna medicinska pomoć – za vozila prve pomoći, policije ili vatrogasaca – gotovo je nemoguća misija!!
Nenad Zuber, siječnja 2012.

Muke po "kružnome toku"
Svakodnevno se iznenađujem! Svakodnevno sam u opasnosti! Svakodnevno se iznova čudim: „Ljudi, pa je li to moguće?“ Jesmo li uistinu svi mi vozači toliko bezobzirni, bahati, neuki, nekulturni, ili smo neznalice?
Nenad Zuber, listopada 2011.

Prije petnaestak dana na adresu uredništva „Sigurno voziti“ stigla je poruka u kojoj nam se gospodin Rajko Malojčić iz Zagreba obraća za potporom u njegovom pokušaju davanja doprinosa za veću sigurnost cestovnog prometa u gradu ...
N. Zuber, V. Benceković, ožujka '11

Magla, cjelogodišnja opasnost u prometu
magla
Jedna od najneugodnijih pojava koje vozača mogu zadesiti za vožnje je pojava magle. Magla u jesen, zimska magla, magla u proljetnim jutrima, pa čak i magla uz more. Umjerena magla, jaka magla, gusta ili rijetka magla, magla danju, magla noću, posve svejedno – vožnja ...
Nenad Zuber, veljače 2011.

Vozim svoj automobil iza drugog vozila malo većih gabarita (kombi) na dovoljnoj udaljenosti, nemam ga namjeru pretjecati jer na tom dijelu ceste za to nema uvjeta. Iznenada vozač ispred mene pomiče svoje vozilo ulijevo i u slijedećem trenutku desno uz rub ceste ugledam biciklistu kojega kombi  pretječe. Ne stižem provjeriti uvjete hoću li i ja to ...
N. Zuber, V. Benceković, studenog '10

Zona (ne)smirenog prometa

Zona smirenog prometa u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama definirana je kao područje u naselju obilježeno propisanim prometnim znakom, u kojem se vozila ne smiju kretati brzinom većom od brzine hoda pješaka i u kojem je dječja igra svugdje dopuštena...
Vladimir Benceković, studenog 2009.

Jeste li znali da 75 % dobara (roba) u Europi (kod nas vjerojatno još i više) prevoze kamioni? Svježi kruh, mlijeko, meso, voće, povrće i drugo što svakodnevno kupujete u trgovinama dovozi se dostavnim teretnim vozilima namijenjenim za međugradski ili međunarodni prijevoz...
Goran Tratnjak, Nenad Zuber, rujna 2009.

Kada su započeli radovi na rekonstrukciji raskrižja, uklonjen je prometni znak koji je označavao sporednu cestu. U tom trenutku raskrižje na kojem se sporedna cesta spaja s glavnom postalo je raskrižje postalo je raskrižje cesta iste važnosti. Uklanjanjem prometnog ...
Vladimir Benceković, prosinca 2008.

traktor
Da su traktori prijetnja sigurnosti na cestama potvrđuju i statistički podaci. Posebno zabrinjava podatak da je u tim nesrećama 30% vozača traktora bilo pod utjecajem alkohola, a 40 % traktora je bilo neregistrirano i bez police obveznog osiguranja...
Goran Tratnjak, siječnja 2008.

Nedavna prometna nesreća kod Vrbovca, kada je vozač osobnog automobila, uključujući se na brzu cestu u suprotnom smjeru, usmrtio sebe i putnike u svom vozilu, na najgrublji mogući način pokazuje kakve opasnosti prijete za vozače sa nedovoljnim znanjem o vođenju prometnih tokova na raskrižju u više razina. Takvih je raskrižja na našim cestama sve više, što je dobro, jer ...
Goran Tratnjak, siječnja 2008.

Sigurnosni pojasevi – pasivna sigurnost u vozilu
Listajući po Biltenu o sigurnosti prometa (MUP, 2006.) uistinu me iznenadio podatak kako je zbog toga što nisu koristili sigurnosni pojas, smrtno stradalo gotovo 60% od ukupno smrtno stradalih u prometu...
Nenad Zuber, rujna 2006.

Priča o opasnostima vezanim za korištenje mobitela završila je zakonskim odredbama o zabrani korištenja za vrijeme vožnje! Hoće li zakonodavcima pasti na pamet zabraniti vozačima pušenje za vrijeme vožnje  jer razina opasnosti gotovo je jednaka... .
Nenad Zuber, srpnja 2006

Svako jutro kada izlazim svojim automobilom s parkirališnog mjesta vožnjom unatrag - uključim sve pokazivače smjera. Pritom vrlo često vidim kako to moji susjedi ne čine.
Vladimir Benceković

Oprez - stižu vozači motocikla
Prvi dani proljeća u pravilu uvijek označuju početak sezone vožnje motocikla, sezone koja će trajati sve do kraja rujna, pa čak i listopada, sezone koja će i ove godine odnijeti mnoge živote, kako vozača motocikala tako i ostalih sudionika u prometu.
Boris Petrovečki

Cesto smo svjedoci stradavanja biciklista i vozača mopeda u prometu i prirodno je upitati se što je tomu uzrok? Upravo u proljetnim mjesecima sve ih je više u prometu, a s njime rastu i problemi i opasnosti, kako za njih same tako i za ostale sudionike prometa.
Boris Petrovečki

Trubiti ili ne trubiti - pitanje je sad?
Zvučni signal u vašem automobilu, truba, sirena ili kako hoćete, dragocjena je sigurnosna spravica (uređaj) koji se nikako ili premalo, odnosno nekritički ili previše koristi u komunikaciji sa sudionicima prometa!
Nenad Zuber

Svakodnevno sudjelovanje automobilom u prometu zbog odlaska na posao, u kupovinu ili na nedjeljni izlet imate veliku šansu naići na vozače koji će vam svojim postupcima u prometu kidati živce.
Nenad Zuber

Stop ili trokut, koji je važniji ?!
Cesto sam sretao vozace, pa i dugogodišnje, koji ne znaju riješiti, ili nisu sigurni kako riješiti, sljedeću situaciju u prometu, a koja je dosta česta. Dva vozača dolaze na raskrižju jedan drugome ususret. Jedan ima znak "stop" a drugi "trokut".
Davor Štajner

Uz postavljanje novog asfaltnog kolničkog zastora gotovo je nemoguće istovremeno urediti bankine i obilježiti kolnik potrebnim oznakama. Tih nekoliko dana (ili tjedana!?) na takvim dionicama javnih cesta vozači su izloženi specifičnim opasnostima.
Vladimir Benceković

Kako sigurno voziti zapadnim rotorom u Zagrebu
Raskrižje s kružnim tokom prometa u Zagrebu kod Jadranskog mosta, popularno zvano zapadni rotor, steklo je nažalost reputaciju opasnog. Na njemu se događa prevelik broj prometnih nezgoda s obzirom na zamisao projektanata - sigurno, uredno i brzo odvijanje prometa na raskrižju četiri podjednako frekventna prometna toka.
Mićo Radić

Prianjanje guma kotača vozila na kolnik ceste u nekim se uvjetima znatno smanjuje. Tada je upravljanje vozilom otežano, vrlo opasno a ponekad i potpuno nemoguće.
Branko Puškar

Mimoilaženje prema značenju prometnih znakova
Prometni znakovi kojima se uređuje mimoilaženje na dijelu ceste gdje je to otežano činiti zbog suženja ili neke zapreke često se postavljaju nepravilno, a još češće se krivo tumači njihovo značenje.
Vladimir Benceković

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2019. godine. Sva prava pridržana.