PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
O pretjecanju i punoj crti

Vladimir Benceković

Iako sam odlučio odlaskom u mirovinu ostaviti se razmišljanja o zavrzlamama cestovnog prometa, na još jedan ogled nagnao me upit našeg čitatelja u svezi pretjecanja i pune uzdužne crte na kolniku. Naime, naša stara praksa je kada čitatelju ne možeš dati decidirani odgovor, napiši članak. I evo, pišem o temi oko koje se u stručnim krugovima odavno lome koplja.

Uvriježeno je mišljene kako puna uzdužna razdjelna crta na kolniku znači zabranu pretjecanja, što baš i nije sasvim točno. Prema odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama oznake na kolniku služe za usmjeravanje, obavještavanje i vođenje sudionika u prometu, dakle ne mogu naređivati! Istina, ovakva zakonska formulacija uvedena je 2004. godine, a do tada je bilo definirano kako oznake na kolniku služe za upravljanje prometom na cestama i za obavještavanje i vođenje sudionika u prometu. Ovakva formulacija prema kojoj oznake na kolniku mogu upravljati prometom nikako nije bila primjerena prije svega zbog same prirode oznaka na kolniku. One su nestalne (nepouzdane) jer su izložene trošenju, a osim toga u zavisnosti o stanju kolnika mogu postati nevidljive (blato, snijeg, led i sl.). No, bez obzira na zakonsku formulaciju, i u ranijim pravilnicima a i u aktualnom Pravilniku o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cestama, stoji kao puna uzdužna crta (razdjelna i rubna) označuje zabranu prelaska vozila preko te crte ili zabranu kretanja vozila po toj crti. Očito je kako prema svemu iznesenom puna uzdužna crta ništa ne zabranjuje,  a poglavito ne zabranjuje pretjecanje, već samo označava zabranu koja je određena nekom drugom odredbom.

Te druge odredbe nalaze se u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama u poglavlju Prometna pravila – Pretjecanje i obilaženje ili je riječ o naredbama izrečenim značenjem znakova izričitih naredbi iz Pravilnika o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cestama.

Prometna pravila koja zabranjuju pretjecanje:

  • Na kolniku na kojem se promet odvija u dva smjera, a koji ima po jednu prometnu traku namijenjenu za promet vozila u jednom smjeru, vozač ne smije vozilom pretjecati drugo vozilo u tunelu, na mostu, ispred vrha prijevoja ceste ili u zavoju kad je preglednost ceste nedovoljna.
  • Vozač ne smije pretjecati drugo vozilo, osim bicikla, mopeda i motocikla bez bočne prikolice, neposredno ispred raskrižja ili na raskrižju koje nije s kružnim tokom prometa, ili neposredno ispred prijelaza ceste preko željezničke ili tramvajske pruge u istoj razini bez branika ili polubranika i na tom prijelazu.
  • Neposredno ispred raskrižja i na raskrižju vozač smije pretjecati: vozilo koje skreće ulijevo, a pretječe se s desne strane (članak 67. stavak 2.), vozilo koje skreće udesno, ali tako da pritom svojim vozilom ne prelazi na dio kolnika namijenjen za promet vozila iz suprotnog smjera, vozilo koje se kreće cestom koja je prometnim znakom označena kao cesta s prednošću prolaska, kad se prometom na raskrižju upravlja prometnim svjetlima ili znacima koje daje ovlaštena osoba.
  • Vozač ne smije pretjecati drugo vozilo koje se približava obilježenome pješačkom prijelazu, ili koje prelazi pješački prijelaz i obilaziti vozilo koje je stalo radi propuštanja pješaka na tom prijelazu.


Prometni znakovi koji zabranjuju pretjecanje:

  • Zabrana pretjecanja svih motornih vozila, osim motocikla bez prikolice i mopeda - označuje cestu ili dio ceste na kojem je zabranjeno pretjecanje svih motornih vozila osim motocikla bez prikolice i mopeda.
  • Zabrana pretjecanja za teretne automobile - označuje cestu ili dio ceste na kojem je teretnim automobilima, čija najveća dopuštena masa premašuje 3,5 t, zabranjeno pretjecanje drugih motornih vozila, osim motocikla bez prikolice i mopeda.

Navedenih zakonskih odredbi o zabrani pretjecanja vozači se moraju pridržavati bez obzira postoji li na kolniku vodoravna signalizacija (oznake na kolniku) ili ne. Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje kako na javnoj cesti, izvan naselja, sa suvremenim kolnikom za promet u oba smjera na kojem postoje samo dvije prometne trake, te trake moraju biti odvojene odgovarajućom uzdužnom crtom na kolniku.  To znači kako bi na svim dijelovima kolnika opisanim u gore nabrojenim zabranama trebala biti na kolniku ucrtana puna uzdužna razdjelna crta. Ona bi obavještavala vozače o zabrani prelaženja preko nje, ovaj puta zbog zabrane pretjecanja. Na dijelovima kolnika gdje prometno pravilo ili značenje postavljenog prometnog znaka izuzima zabranu pretjecanja bicikla, mopeda i motocikla bez prikolice (vozila s jednim tragom), vozači pretjecanje tih vozila zahvaljujući njihovoj dimenziji mogu obaviti ne prelazeći punu uzdužnu razdjelnu crtu.

Slijedom napisanoga, na dijelu ceste s punom uzdužnom razdjelnom crtom vozač glede pretjecanja mora postupati u skladu s važećim prometnim pravilom ili prema značenju postavljenog prometnog znaka a to znači kako ponekad smije pretjecati , a ponekad ne!. Ovisi o tome koje prometno pravilo primjenjujemo ili koji prometni znak izričitih naredbi poštujemo. I evo! To bi bio malo složeniji odgovor na jednostavno pitanje našeg čitatelja kada ne bi postojao ali…

Situacija: dio kolnika s dvije prometne trake za promet u oba smjera razdvojene punom uzdužnom crtom, preglednost zadovoljavajuća, nema zavoja, prijevoja, mosta, tunela, raskrižja, obilježenih pješačkih prijelaza, tramvajske ili željezničke pruge, a nema niti prometnog znaka koji bi zabranio pretjecanje. Pitanje: Smijem li pretjecati? To mi u ovom primjeru ne brani niti jedno prometno pravilo a na tom dijelu kolnika nije postavljen prometni znak koji bi mi to zabranio. Ako pak pređem vozilom preko pune uzdužne crte dok pretječem drugo vozilo, jesam li se ogriješio o koji prometni propis i kakva me kazna sljeduje?


Očito bi bilo najbolje kada takve situacije na cesti ne bi bilo. No, one postoje. Na primjer, na dijelu ceste s dvije prometne trake za promet u oba smjera s natpisom na kolniku ŠKOLA, prometne trake su uvijek razdvojene punom uzdužnom razdjelnom crtom. Ili, na dijelu ceste s dvije prometne trake za promet u oba smjera gdje se nalazi par nasuprotnih stajališta autobusa, prometne trake su uvijek razdvojene punom uzdužnom razdjelnom crtom. Smijem li na takvim mjestima pretjecati? Pa to mi ne brani niti prometno pravilo niti prometni znak?

Na ova moja pitanja u ovom članku ne ću dati odgovor (razmislite o tome sami) ali ću zato članak završiti savjetom: sudjelujući u prometu, vozilom nikada ne prelazite preko pune uzdužne razdjelne crte na kolniku. Budete li se toga držali, baš vas briga za sve što sam ovdje napisao.

Vladimir Benceković, prosinca 2015. godine

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.