PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Mimoilaženje prema značenju prometnih znakova

Vladimir Benceković

Ovo su prometni znakovi kojima se uređuje mimoilaženje na dijelu ceste gdje je to otežano činiti zbog suženja ili neke zapreke.

Prometni znak B38
Prednost prolaska za vozila iz
suprotnog smjera
Prometni znak C01
Prednost prolaska prema vozilima iz suprotnog smjera

Pravilan postupak vozača
Ova dva znaka uvijek se postavljaju u paru na suprotnim stranama dijela ceste gdje je mimoilaženje otežano. Vozač koji nailazi na prometni znak izričite naredbe 238 mora propustiti vozilo iz suprotnog smjera. Vozač koji nailazi na prometni znak obavijesti 301 ima prednost prolaska prema vozilu iz suprotnog smjera. Dakle sve je potpuno jasno.

Problem
Problem nastaje kada te prometne znakove postavljaju osobe koje su nemarne ili ne razumiju njihovo značenje, pa ih postave na krivi način. Najčešća pogreška koju možemo vidjeti na našim cestama je kada su ti znakovi zakrenuti za 180 stupnjeva. Tada simbol u obliku crvene strelice, kojeg većina vozača tumači kao "zabranu", ima smjer suprotan od značenja prometnog znaka, te isti vozači smatraju kako imaju prednost prolaska iako su naišli na prometni znak izričite naredbe. Takvo tumačenje je neispravno i opasno, jer jedino znak izričite naredbe može narediti vozaču propuštanje vozila iz suprotnog smjera, a znak obavijesti ga obavijestiti o prednosti koju ima.

S jedne...
...i druge strane suženja

Nažalost, postoje u prometu situacija kada su s obje strane suženog dijela ceste postavljeni isti znakovi, na primjer prometni znak izričite naredbe 238, s time što je s jedne strane postavljen na pravilan način, a s druge strane zakrenut za 180 stupnjeva. U takvim slučajevima riječ je o opasnom neznanju onih koji su ih postavili, čime su izrazito ugrozili sigurnost prometa na tom dijelu ceste.

Rješenje problema
Kada vozač uoči opisanu nepravilnost, mora još više povećati pozornost jer ne može pretpostaviti kako će reagirati vozač iz suprotnog smjera. U takvoj situaciji nužno se ponašati tolerantno i solidarno. Uz to valja zapamtiti: prometni znak okruglog oblika, s dva simbola u obliku strelica suprotnih smjerova, jedan crne a drugi crvene boje, znak je izričite naredbe koji naređuje propustiti vozilo iz suprotnog smjera, dakle bez obzira kako je okrenut simbol u obliku crvene strelice.

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.