PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Problemi slični - rješenja različita

Nenad Zuber

Vrlo je interesantno kako se neka ponašanja i načini vožnje teško izgrađuju, ili mijenjaju. Kada je vožnja kružnim tokom u pitanju i nadalje se svakodnevno i iznova tome čudim  („Ljudi, pa je li to moguće?“).

O problemima vožnje raskrižjima s kružnim tokom prometa do sada smo pisali na našim stranicama. Vidi: Muke po "kružnome toku"  iz listopada 2011. ili Opasnosti po kružnome toku iz veljače 2016.

Očito problemi su ostali, potvrdit će svi oni koji voze raskrižjima s kružnim tokom prometa. Dnevna doza prometnog nereda je, nažalost, ostala. Oni koji voze kružnim tokom ispravno čude se onima koji griješe. Oni koji ne voze ispravno, čude se onima koji voze drugačije od njih i još su ljuti zašto im netko „trubi“ ili „blica“.

Vjerojatno, problemi našega grada ili zemlje nisu usamljeni. Vjerojatno, i u drugim zemljama i gradovima postoje slični problemi. Slobodno mogu izreći moju impresiju da se na ortogonalnim raskrižjima vozi bolje i sigurnije nego raskrižjima s kružnim tokom prometa. Vozeći danima raskrižjima našega grada ne vidim vozača koji pogrešno vozi, a gotovo svakodnevno na raskrižjima s kružnim tokom prometa susretnem nekog vozača koji griješi (ovo zapažanje se odnosi samo na prolazak raskrižjem, promjenu prometne trake u raskrižju i izlazak iz raskrižja).

Kako to (tu lošu praksu) promijeniti? Edukacijom, naravno! No, edukacija vozača je dosta upitna, nema obveze kondicioniranja znanja i vještina za vozače. Malo je onih koji sami žele nešto naučiti i zaštititi sebe i druge. Čak i učenje uvidom u situaciju na kružnim tokovima ide teško. Svaki od vozača koje sam spomenuo ranije misli da onaj drugi griješi.

Olakšati situaciju može prometna signalizacija, odnosno prometni znakovi! Prometni znakovi pomažu u vođenju prometnih tokova. Prema njima i u skladu s njihovim značenjem odvija se promet na cestama. Prometni znakovi sudionike u prometu upozoravaju na opasnosti, stavljaju do znanja ograničenja, zabrane i obveze kojih se sudionici u prometu moraju držati, a daju i potrebne obavijesti za siguran i nesmetan tok prometa.

Za konkretan problem, vožnju raskrižjem s kružnim tokom prometa, vozačima pomažu znakovi obavijesti za vođenje prometa. Oni obavješćuju sudionike u prometu o pružanju cestovnih smjerova, rasporedu odredišta i vođenju prometa prema njima, raskrižjima i čvorištima na određenom smjeru ceste i ostalom.

Volimo se uspoređivati s drugima, često kopiramo ili primjenjujemo rješenja drugih, pa tako i u prometu. Provezao sam se nedavno zemljama Baltika (Poljskom, Litvom, Latvijom i Estonijom) i promatrao kako oni imaju riješen problem prolaska raskrižjima s kružnim tokom prometa. Vjerojatno su problemi za njihove vozače bili isti, ali rješenja su različita! Kako su označena raskrižja s kružnim tokovima prometa u zemljama Baltika pokazat ću na nekoliko primjera. Ovakva, konkretna, rješenja za prometne znakove mogu u mnogome „popraviti“ opasne prolaske, sukobljavanja, preplitanja i izlaske iz raskrižja s kružnim tokom prometa.

Primjer iz Estonije

Vrlo korisno „pomagalo“ za vozače uočio sam u Estoniji. Pred jednim velikim raskrižjem s kružnim tokom prometa, s po dva prometna traka za jedan smjer, postavljen je ovakav znak obavijesti za vođenje prometa. On obavješćuje sudionike u prometu o pružanju cestovnih smjerova, rasporedu odredišta i vođenju prometnih tokova prema njima. Ovim je znakom posve jasno i nedvosmisleno određeno koji prometni trak mora „odabrati“ vozač s obzirom na odredište prema kojem vozi.

Ono što do sada kao prometno rješenje kod nas nisam nigdje vidio, nalazi se u tom raskrižju s kružnim tokom prometa velikog radijusa. Otprilike na poziciji (koji sam označio) brojevima 1 i 2 na ploči postavljeni su znakovi uz cestu koji vozače još jednom, nakon ulaska u to veliko raskrižje, obavještavaju kojim trakom moraju voziti s obzirom na svoje odredište.


Primjer iz Litve

U Litvi se u pravilu prije nailaska na raskrižje s kružnim tokom prometa i s po dva prometna traka za jedan smjer postavljaju znakovi za prestrojavanje koji također nedvosmisleno i jasno vozačima sugeriraju koji prometni trak odabrati s obzirom na smjer isključivanja iz kružnoga toka. Slijede dva primjera znakova:

Takvi znakovi u našem Pravilniku o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cestama ne postoje, a korisno bi mogli vozačima sugerirati odabir prometnog traka, prolazak i isključivanje iz kružnog toka.

Primjer iz Latvije

Interesantno prometno rješenje uočio sam u Latviji. U toj zemlji ne postoje znakovi za prestrojavanje kao u Litvi, već su isti kao kod nas. No to nije razlogom da se ne primjenjuju na raskrižja s kružnim tokom prometa (iako mi se čini da su znakovi obavijesti za prestrojavanje prije ulaska u raskrižje, prethodno pokazani iz Litve, puno „vjerniji“ konkretnoj prometnoj situaciji).Ovi znakovi za prestrojavanje, na dovoljnoj udaljenosti od raskrižja, sugeriraju koji prometni trak vozač treba zauzeti na ulazu u kružni tok prometa s obzirom na željeni smjer izlaska iz raskrižja.

Nakon znaka prestrojavanja, pred samim ulaskom u kružni tok, znak obavijesti za vođenje prometa jasno određuje koji prometni trak zauzeti s obzirom na željeni smjer vožnje.Kad sam kod prometnih rješenje iz Latvije, volio bih još neka interesantna spomenuti, iako nisu u izravnoj vezi s raskrižjima s kružnim tokom prometa. Uz ceste izvan naselja, ako se na istome mjestu postavlja više prometnih znakova, ne stavlja ih se po dva na isti nosač, već jedan pokraj drugoga.

Ako ih je tri, koji upućuju na sličnu stvar, postavljaju se također jedan pokraj drugoga.

Interesantan primjer je znak opasnosti, raskrižje sa sporednom cesto pod pravim kutom, kojemu je dodana dopunska ploča koja ukazuje da se radi o smaknutom raskrižju.

Iznenadilo me kada sam nakon puno godina uz cestu vidio znak opasnosti koji u Latviji koriste na posebno opasnim mjestima. Taj se znak kod nas zvao „crna točka“ dok nije nestao pred puno godina iz Pravilnika o prometnim znakovima. Čak se prisjećam i tadašnje priče i razloga, zašto! No, to bi nas poprilično udaljilo od teme ovoga članka.

 


I na kraju, vratimo se raskrižjima s kružnim prometom u lijepoj našoj.
Možda će se ipak i kod nas situacija promijeniti na bolje.
Naime, novim Pravilnikom o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cestama iz rujna 2019. godine (Narodne novine 92/2019.) konačno je među prometne znakove obavijesti za vođenje prometa (u skupinu D, članak 34.) uvršten prometni znak oznake D03-3 koji sada, konačno, jasno i nedvosmisleno vodi vozače raskrižjem s kružnim tokom prometa s po dva prometna traka za svaki smjer.

Tko i kada će u našoj zemlji promijeniti sve znakove obavijesti za vođenje prometa ispred raskrižja s kružnim tokom prometa s po dva ili više prometna traka - teško je za procijeniti. No, to bi zasigurno pomoglo vozačima, spriječilo „lutanja“ takvim raskrižjima i povećalo sigurnost u raskrižjima s kružnim tokovima prometa. A to bi trebao biti jedini cilj – odmah i sada!


Nenad Zuber, siječnja 2020. godine

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.