PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Oprez - stižu vozači motocikla

Boris Petrovečki
stručni voditelj autoškole, info@petrovecki.hr

Rano proljeće je dugo očekivano vrijeme dekonzerviranja i uzjahivanja metalnih ljubimaca na dva kotača od strane njihovih vlasnika koji su čitavu zimu proveli nestrpljivo očekujući prve, toplije zrake sunca. Prvi dani proljeća u pravilu uvijek označuju početak sezone vožnje motocikla, sezone koja će trajati sve do kraja rujna, pa čak i listopada, sezone koja će i ove godine odnijeti mnoge živote, kako vozača motocikala tako i ostalih sudionika u prometu.

motociklistiProšle, 2005. godine, zabilježeno je 4190 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači motocikla i mopeda. Smrtno ih je stradalo 95, teško ozlijeđenih bilo je 892, a lakše 1990. Ova slika nije nimalo ružičasta, no situacija je takva kakva jest i moramo je biti svjesni. Problemom stradavanja vozača motocikla u prometu moraju se baviti svi oni koji na državnoj razini upravljaju rizikom, što nikako ne znači kako mi, koji na bilo koji način sudjelujemo u prometu, ne moramo misliti o tome problemu.

Pokušajmo odgovoriti na pitanje: „Što ja mogu i moram ciniti u prometu kako bih zaštitio sebe od vozaca motocikla, ali i obrnuto?“ Da bismo odgovorili na to pitanje, upoznajmo se s tim što je to motocikl i tko su vozači motocikla.

Motocikl je motorno vozilo s dva kotača, s bočnom prikolicom ili bez nje, i motorno vozilo na tri kotača – ako njegova masa nije veća od 400 kg. Tako kaže Zakon. Međutim, motocikl je mnogo više od toga.Za neke je on statusni simbol kojim dokazuju svoju ekonomsku snagu i moć, za neke je sredstvo kojim se žele istaknuti u društvu, pridobiti naklonost (najčešće suprotnog spola), za neke je predmet obožavanja, a nekima bijeg od stvarnosti.
No, sve u svemu, motocikl je sa svojim zastrašujućim voznim osobinama iznimno opasno vozilo kojim bi smjele upravljati samo osobe koje su, u prvom redu, emocionalno zrele i psihički stabilne s visokom razinom osobne odgovornosti za sudjelovanje u prometu, a isto tako i dobro uvježbane i sposobne pojmiti sve opasnosti upravljanja takvim vozilom u prometu. Najveću opasnost  predstavlja to što motocikl, zbog svojih karakteristika, u pravilu potiče agresivno ponašanje vozača, i to nažalost - što veći i jači motocikl, to veća agresivnost vozača. Motocikl ukupne mase od 176 kg ima motor koji razvija brutalnih 126,4 kW maksimalne snage i omogućuje ubrzanje od nule do 100 km na sat za samo 2,5 sekunde. Zastrašujuće, zar ne?!
Vozila s takvim karakteristikama trebali bismo susretati prvenstveno na trkaćim stazama, međutim susrećemo ih često i u prometu i to u velikom broju.
Posebnu opasnost predstavljaju motocikli koji dolaze iz privatnih garaža i radionica, gdje se od dva-tri motocikla stvori jedan i to vrlo upitne kvalitete i ispravnosti.
Ali onu pravu i najveću opasnost u prometu predstavlja sam vozač motocikla i to zbog svoje agresivnosti i mladosti, a često puta i zbog toga što voze, a nemaju položen vozački ispit!                 

Agresivnost vozača
Motocikl sa svojim agresivnim karakteristikama i jurišnim osobinama, svojom snagom i osjećajem moći koji pruža, kao magnet privlači osobe sklone agresivnom ponašanju. Osobe bez tih osobina, kad dođu u posjed motocikla u velikoj su opasnosti da ih steknu. Vrlo je teško ostati priseban i kontrolirati osjećaje kad rika snažnog motora potjera valove adrenalina krvotokom ravno u srce, a u glavi samo bruji: „najbrži si, najjači si …!“
Osim toga motocikli se voze, u pravilu, u grupi. Ponašanja vozača u grupi je uvjetovano zbog mnogih čimbenika. Takve su skupine uvijek potencijalna opasnost. Međutim, ako se k tome doda  alkohol i eventualno droga, podcjenjivanje opasnosti, ignoriranje rizika u suludoj vožnji, bespotrebno dokazivanje, eto formule za nesreću.

Mladost

Mladost se najčešće povezuje s emocionalnom nezrelošću (nemogućnost iskazivanja vlastitih emocija i upravljanja njima), a većina vozača motocikla su mlade ili čak vrlo mlade osobe (18 do19 godina). Mladi često ignoriraju norme, odbacuju i preziru ograde, zabrane i pravila. Mladost je želja za dokazivanjem, isticanjem. Biti najbrži, biti najluđi, biti najopasniji često su svjetionici ponašanja mladih vozača motocikala. Precjenjivanje svojih sposobnosti nikako ne idu zajedno s neiskustvom ili  nedostatnim iskustvom tih mladih ljudi. Ako čak i imaju nešto vozačkog iskustva nedostaje im onog pravog, životnog, koje je također neophodno za upravljanje takvim snažnim i prebrzim vozilima. 

Vožnja bez položenog vozačkog ispita

Izostanak osobne odgovornosti za sudjelovanje u prometu kod jednog dijela vozača motocikla često je glavni uzrok vožnje bez položenog vozačkog ispita i nekorištenja zaštitne opreme.
Takvi vozači predstavljaju pogibeljnu opasnost za sve sudionike u prometu, jer je upitna njihova razina poznavanja prometnih propisa i osposobljenosti za upravljanje motociklom.
I kako sada odgovoriti na pitanje postavljano na početku? Što morate činiti?
 1. Uvijek predviđajte njihovu prisutnost na cesti, pogotovo u vremenu koje dolazi (proljeće, ljeto) razmišljati o njima!
 2. Budite spremni na njihovu iznenadnu pojavu u svojoj blizini, voze brzo, stvore se brzo!
 3. Cesto ih prije cujete no što ih ugledate!
 4. Stalno i pažljivo pratite situaciju ispred, iza i oko sebe!
 5. Pazite, voze slalom između vozila!
 6. Ako vas sustižu i voze neposredno iza ili uz vozilo, stalno nadzirite njihovo ponašanje i predviđajte reakcije, očekujte pretjecanje!
 7. Ako započnu pretjecanje, pomaknite vozilo desnom rubu ceste i ne povećavajte brzinu. Po potrebi čak usporite. Omogućite im pretjecanje!
 8. Ne natječite se s njima!
 9. Ne dozvolite da vas iznerviraju svojim postupcima!
 10. Ne odgovarajte na agresiju agresivnim ponašanjem!
 11. Ako ih sustižete automobilom, držati povećani razmak, ostavite si dosta prostora za izmicanje ako to situacija bude zahtijevala!
 12. Budite spremni na njihove pogreške i predviđajte moguće opasnosti!
 13. motocikl2Ako uopće budete u prilici pretjecati vozača motocikla obavite to na preglednom djelu ceste i gdje postoje i svi drugi potrebni uvjeti za to (širina kolnika, mogućnost ubrzavanja, dozvoljena brzina …), a naročito pazite na bočni razmak. Upozorite vozače motocikla o svojoj namjeri, ako je to potrebno.
 14. Posebno budite oprezni prilikom skretanja, ulijevo ili udesno, provjeravajte i pravodobno najavljujte svoju namjeru. Postoji velika opasnost od iznenadne pojave vozača motocikla koji pretječe i opasnost od naleta.
 15. Pazite, zbog njihove velike brzine sudari su u pravilu kobni. Posljedice su pogibeljne.
Zapamtite:
Vozači motocikla su nositelji iznimnog rizika u prometu, a svi mi odgovorni vozači, koji upravljamo svojim rizicima u prometu, moramo biti svjesni opasnosti i uvijek spremni svojim postupcima ispraviti pogreške te rizične skupine vozača.

Boris Petrovečki, ožujka 2006. godine

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.