PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
JESTE LI ZNALI
Zemlja u kojoj je pismenost 100%, nezaposlenost manja od 5%, dnevno radno vrijeme od 18 sati nešto uobičajeno, a vlakovi kasne u prosjeku manje od 20 sekundi(!) toliko nam je daleka i egzotična pa je malo vjerojatno da je netko od Vas čuo za automobil koji spominjem u naslovu ovog članka.
Goran Tratnjak, prosinca 2017.

unimog
UNI(verzalne)MOG(učnosti)
Vozilo koje je svojevrsni šampion u svestranosti i varijabilnosti uporabe, barem na našim prostorima. Ako ste sudionik u prometu  sigurno ste ga zamijetili kako zimi čisti ceste od snijega, uklanja korov uz cestu, sudjeluje i izgradnji i rekonstrukciji ceste, ili …
Goran Tratnjak , veljače 2016.

Dopunska ploča
Pred neko vrijeme prijatelj koji često putuje uočio je na austrijskim cestama prometni znak koji ograničava brzinu kretanja s neobičnom dopunskom pločom. Zapravo je riječ o izmjenjivom prometnom znaku koji ograničava brzinu kretanja. Takvi znakovi su uobičajeni na autocestama gdje upravljaju ograničenjem brzine kretanja s obzirom na stanje kolnika uvjetovano klimatskim uvjetima, jačinom ...
Vladimir Benceković , studeni 2015.

Automobilska industrija također ima svoje vlastite „desetobojce“. To su vozila koja zadovoljavaju desetak (pa i više) zadaća na temelju iste konstrukcije, a jedno od (po)najboljih takvih vozila ove godine slavi 35 godišnjicu od trenutka pojave u javnosti. Ovo je priča o Mercedes-Benzovoj G klasi.
Goran Tratnjak , ožujka 2014.

65 godana Land Rover terenca
U Europskoj Uniji (pa i šire) u većini je zemalja dobna granica za starosnu mirovinu 65 godina. To je veliki vremenski period. Pozdravljam s poštovanjem sve naše čitatelje čija je „godina proizvodnje“ 1948. i koji su sve ove godine radili za dobrobit sebe, svoje obitelji i društva u cjelini, te zaslužili odlazak ...
Goran Tratnjak , kolovoza 2013.

Prema legendi, Sveti Kristofor zaštitnik je vozača putnika, i moreplovaca, ali i zaštitnik od svih nevolja, boleština, uragana i oluja.
Prema Zlatnoj legendi rodio se pod imenom Reprob u Kanaanu ...
Nenad Zuber, listopada 2011.

Prva žrtva naleta automobila na svijetu
Sve smo bliži danu koji je u povijesti zabilježen kao dan kada je od posljedice naleta automobila poginula prva žrtva. Dakle, točno prije 115 godina, 17. kolovoza davne 1896. godine u Londonu, preminula je gospođa Bridget Driscoll, žena u dobi od 44 godine.
Kroničari opisuju da je gospođa Bridget Driscoll, ujutro, tog za nju kobnog 17. kolovoza ...
Nenad Zuber, kolovoza 2011.

1769.  godine – Nicolas Joseph CUGNOT (1725. – 1804.), francuski inženjer/izumitelj – konstruirao vozilo na parni pogon.
Nenad Zuber, travnja 2011.

Sudeći po istraživanju web-stranice koja se bavi izračunima polica osiguranja, vozačke sposobnosti određene su horoskopskim znakom.
Ne sjedajte u automobil s Vagama i Ovnovima!
Pročitajte i zabavite se! Ili da možda ozbiljno razmislite i zamislite se!...
Priredila: Dubravka Svilar Blažinić, veljače 2010.


O prometu i automobilima na Baliju
Jeste li kada sanjali o odmoru na Baliju? Jeste li ikada bili u „raju“, na tom čudesnom otoku?
Bruno Maček piše o svojim doživljajima s medenog mjeseca provedenog na Baliju.
Piše: Bruno Maček, listopada 2006.

Jeste li ikada pomislili što vam se sve događa u organizmu kada vozite cestom i doživite opasnu, stresnu situaciju? Sve se naravno događa "filmskom" brzinom i ostavlja posljedice makar vi toga možda niste ni svjesni!
Piše: Branislav Radaković, studeni 2005.

Moskva zimi ne vjeruje
Naš kolega Andrej boravio je u Moskvi i donio nekoliki «zimskih» zanimljivosti vezanih za promet.
Pišu: Neđad Kljajić i Andrej Horvat – Kenny (www.laki-start.com)

Za razliku od nekoliko proteklih godina kada je broj stradavanja u prometu na našim cestama gotovo stagnirao, prošle godine je došlo do značajnog pogoršanja sigurnosti...
Piše: Nenad Zuber

Nova europska vozačka dozvola
Europska komisija je 22. listopada 2003. godine predložila reviziju europskog zakonodavstva o vozačkim dozvolama. Na pomolu je 3. Direktiva EU o vozačkim dozvolama! Ako se prijedlozi usvoje te ako dođe do promjene propisa o vozačkim dozvolama, oko 200 milijuna građana Europske unije morat će postupno promijeniti vozačke dozvole.
Piše: Nenad Zuber

Procjenjuje se da je tijekom zadnjih nekoliko godina u prometnim nezgodama u svijetu godišnje smrtno stradavalo 750.000 do 880.000 ljudi. Većina se ovih usmrćivanja (85%) dogodila u razvijenim i zemljama u tranziciji a od toga broja polovica u pacifičkoj regiji Azije.
Piše: Ivan Smoljan

NE DOZVOLITE DA VAS ZAVARA …..
Cilj je svakog vozača, u postojećim cestovnim i vremenskim okolnostima sretno stići na odredište i sigurno se vratiti kući! Nemojte načinom svoje vožnje ugroziti sebe, svoju obitelj ili druge sudionike prometa!
NE BUDITE U ZABLUDI! NE ROBUJTE PREDRASUDAMA!
Piše: Nenad Zuber

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2019. godine. Sva prava pridržana.