PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Sigurnosni pojasevi – pasivna sigurnost u vozilu

Nenad Zuber

Listajući po Biltenu o sigurnosti prometa (MUP, 2006.) uistinu me iznenadio podatak (ili možda i nije) kako je u 2005. godini, zbog toga što nisu koristili sigurnosni pojas (vozač i putnici u osobnim automobilima), smrtno stradalo njih gotovo 60% (točnije 59,9%) od ukupno smrtno stradalih u prometu.

Ako k tome dodamo 32,2 % teško i 24,1 % lakše ozlijeđenih u ukupnom broju ozlijeđenih vozača i putnika u osobnim automobilima koji nisu bili vezani, ali i 112.621 prekršaja utvrđena nadzorom prometa (ili 12,2 % svih prekršaja) zbog nekorištenja  sigurnosnih pojaseva, onda se uistinu moram zapitati:

Tko se onda uopće danas u prometu koristi sigurnosnim pojasom?

UREĐAJI OPREMA I TEHNIČKA RJEŠENJA NA VOZILU KOJA U TRENUTKU PROMETNE NESREĆE SPRJEČAVJU OZLJEĐIVANJA ILI UMANJUJU POSLJEDICE - PREDSTAVLJAJU PASIVNE ELEMENTE SIGURNOSTI NA VOZILU

Gdje su još i svi oni koji nisu doživjeli nesreću ili oni za koje nije nadzorom prometa utvrđeno da ne koriste sigurnosne pojaseve.
Brojke i aproksimacije moraju sve zabrinuti.
Simptomatično jest da su prekršaji za nekorištenje sigurnosnih pojaseva, u MUP-ovoj statistici o prometnim prekršajima vozača u 2005. godini, odmah iza prekršaja zbog nepropisne ili neprimjerene brzine - 22,1 % svih prekršaja zbog brzine, a 12,2 % prekršaja zbog nevezanja!
Pretpostavite samo koliko se posljedica, pa i onih najtežih, moglo izbjeći da su vozači i putnici u njihovim vozilima bili vezani sigurnosnim pojasevima na svim sjedalima.

Crtež 1.  Simulacija kretanja tijela vozača pri frontalnom sudaru bez korištenja sigurnosnog pojasa i sa sigurnosnim pojasom.

Jeste li uopće svjesni njihove koristi?
Prije no odgovorite na pitanje nemojte ni pomisliti na odgovor „tipa“: ne da mi se „vezati“, to je beskorisno, steže me, gužva odijelo, košulju, kravatu, ako se što dogodi neću se uspjeti „odpetljati“, ja vozim oprezno i polako pa to nije potrebno, korisno je samo pri velikim brzinama ili u vožnji izvan grada,…
To nisu nikakvi argumenti!
Uistinu niste svjesni korisnosti sigurnosnih pojaseva!
Sva svjetska istraživanja pokazuju neupitnost korištenja sigurnosnih pojaseva – pojasevi smanjuju rizik od ozljeđivanja pri sudaru za oko 45%, ako su pravilno postavljeni i korišteni. U Americi se procjenjuje da korištenjem sigurnosnih pojaseva godišnje „sačuvaju“ preko 10000 života! U Engleskoj su proračunali kako su od 1983. godine (od kada je korištenje sigurnosnih pojaseva na prednjim sjedalima u automobilima postalo obvezatno) spasili preko 50000 života, spriječili više od 600000 teških ozljeđivanja i 1500000 lakših ozljeđivanja u prometu.
Govore li ove brojke i ovi podaci dovoljno?
Sigurnosni pojasevi nedvojbeno pridonose smanjenju opasnosti i rizika od nastanka ozbiljnih ozljeda tijekom naglog kočenja i pri sudarima! Zato je Zakonom propisano da vozač i svi putnici tijekom vožnje u motornom vozilu uvijek koriste sigurnosne pojaseve.
Vozač i putnici koji u vozilu nisu vezani sigurnosnim pojasevima, pri frontalnom udarcu u objekt ili pri izravnom sudaru s drugim automobilom nastavljaju „let“ kroz i iz vozila, koje se gotovo trenutno zaustavilo zbog sraza. Bez obzira kako se čvrsto pri tome držite rukama ili ste oslonjeni nogama, odnosno držite upravljač, nemoguće je svladati silinu udarca i sile koje pri tome djeluju. Neminovno, vozaču ruke popuštaju, tijelom nalijeće na upravljač, lomi grudni koš, koljena se lome od udarca u armaturu ispod upravljača, glavom ugara u vjetrobransko staklo. Suvozač kao iz katapulta izlijeće, glavom naprijed, kroz vjetrobransko staklo iz kabine automobila. Putnici na stražnjim sjedalima prelijeću prednja sjedala, glavama udaraju u vozača i suvozače, tijelom lome naslone sjedala, a mogu i izlijetati iz kabine kroz vjetrobransko staklo. To se najčešće događa maloj djeci koja sjede između sjedala.
Zar još uvijek niste spremni promijeniti svoj negativni stav  prema korištenju sigurnosnih pojaseva za vrijeme vožnje, bez obzira koliko kratko vožnja trajala, odnosno koliko bila makla relacija na kojoj vozite!
Koristite ga makar smatrali kako nije koristan!
Neka vam korištenje sigurnosnog pojasa uđe u naviku!
Ne propustite na to upozoriti i sve koji sjedaju u vaš automobil!

KLIK!  To je zvuk sigurnosti! 
KLIK!  To traje samo dvije sekunde!
KLIK!  To umanjuje neželjene posljedice!
KLIK!  Tako se ostaje živ!
KLIK!  Ne propustite nikada!
KLIK!  Vozač!
KLIK!  Suvozač!
KLIK!  Svi putnici!
KLIK!  Pametni znaju čemu služi pojas!
KLIK! 

KLIK!
KLIK!

Grafički prikaz 1: Postotak vozača u pojedinim zemljama koji smatraju da vezivanje sigurnosnih pojaseva nije nužno, ako voze oprezno

Nevjerojatno koliko negativnog stava prema korištenju sigurnosnog pojasa usprkos svemu poznatome imaju vozači u EU. U međunarodnom znanstveno-istraživačkom projektu SARTRE 3 iz 2003. godine, u kojemu su sudjelovali i naši vozači, dobiveni su zabrinjavajući rezultati (grafički prikaz 1.)

I da odgovorim na pitanje s početka teksta:
Ja, ja se vežem pojasom uvijek i odavna, od mog prvog automobila (jedino se ne smijem prisjetiti kako je to davno bilo)!

A Vi?

SJETITE SE … KLIK! …. DVIJE SEKUNDE KOJE ZNAČE ŽIVOT!!!!

I na kraju, ne škodi malo šale….
Zar još niste shvatili korist od sigurnosnih pojaseva????KORISTITE SIGURNOSNE POJASEVE
DOK VOZITE,
ALI NE SAMO ZATO ŠTO JE TO PROPISANO,
VEĆ ZATO ŠTO TO IMA SMISLA!

 

Nenad Zuber , rujna 2006. godine

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.