PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
PONAŠANJE U PROMETU

Kad spomenem strah, ne mogu, a ne sjetiti se stare narodne: „DOBAR JE STRAH KOME GA JE BOG DAO!“ Zapravo, određeni strahovi nas potiču da poduzmemo akcije ili aktivnosti koja će nas osloboditi toga straha („Naučit ću  - pa me neće biti strah od ispita“, ili „Vozit ću sporije pa ću na vrijeme moći zaustaviti automobil u slučaju nužde“, ili „Od sutra vodim zdrav život“ …).

Nenad Zuber, lipnja 2019.

U uobičajenoj zagrebačkoj gužvi, neki dan, vozeći se – gle čuda, neki nervozni vozač u mojoj blizini u susjednoj prometnoj traci. Svojim postupkom i načinom vožnje „povukao“ je drugog isto tako nervoznog i nestrpljivog vozača na nervozne (čitaj: agresivne) reakcije …

Nenad Zuber, svibnja 2019.

Ovo nas ljeto očekuju izmjene i dopune zakona o sigurnosti prometa na cestama. U članku 222.  tog istog zakona stavak 2. se mijenja i donosi nova pravila za produženje vozačke dozvole za vozače starije od 67 godina.

Goran Tratnjak, ožujka 2019.

Kad god stanem pred spuštenim branikom ili polubranikom ili se približavam nezaštićenom cestovnom prijelazu preko željezničke pruge, sjetim se svih onih nemilih događaja koji su se zbili na ovakvim mjestima.

Nenad Zuber, svibnja 2018.

Vjerojatno neću reći ništa novo, ništa revolucionarno, ništa što vozači svakodnevno ne primjećuju u svojim gradovima prometujući cestama. Vozač ispred skreće udesno. Ne uključuje desne pokazivače smjera! Vozač ispred započinje pretjecanje sporijeg vozila. Ne uključuje lijeve  pokazivače smjera!
Nenad Zuber, siječnja 2017.

Za razliku od zaustavljanja, parkiranje je jedna od radnji vozilom u prometu, kada vozač prekida svoju vožnju, ostavlja, odnosno napušta svoje vozilo i to na više od tri minute. Razlozi tomu mogu biti različiti, no u pravilu, ako je parkiranje u pitanju, motor vozila se isključuje iz rada, a vozilo zaključava po odlasku vozača. Tako bih parafrazirao zakonsku odredbu i ono što iz nje proizlazi.
Nenad Zuber, ožujka 2016.

U zadnje vrijeme na našim cestama (autocestama, lokalnim i drugim cestama, gradskim prometnicama, ali i ispred vrtića i škola) postavljen je cijeli niz „preventivnih radara“, radara koji upozoravaju na ograničenje brzine na tom dijelu ceste i pokazuju brzinu kojom se vozi u trenutku prolaska radara. I, naravno, „radari zahvaljuju“ što se vozi sporije od najveće dopuštene brzine. Sjajan potez nadležnih! Ponosan sam, konačno mi se u prometu na cesti „netko“ zahvaljuje što vozim propisno!
Nenad Zuber, listopada 2012.

Ako znamo da oko polovina svjetskog stanovništva živi u gradovima, možemo samo pretpostaviti dimenziju problema urbanih područja koji su povezani s povećanim rizicima zbog kontinuiranog stresa u prometu koji jednim dobrim dijelom opet utječe na cjelokupno stanje i ponašanje te skupine ljudi, kao i na njihovo ponašanje u prometu.
Nenad Zuber, rujna 2012.

Nije mi prvotna namjera iskazivati euroskepticizam (iako zaista nisam posve siguran da će nam svima skupa biti bolje u EU) već prepričati jedno iskustvo s vozačicom iz EU i upozoriti nas vozače, iz zemlje nečlanice ili buduće članice, da se takve stvari uistinu ne bi trebale događati na cesti – pokažimo (pokazujmo) im primjerom.
Nenad Zuber, kolovoza 2011.

Stariji vozači realnost su u prometu na cesti. Njihova je zastupljenost u prometu veća ili manja, što ovisi o različitim čimbenicima. O ovoj skupini vozača različito se promišlja – ne može se zanemariti iskustvo stečeno godinama sudjelovanja u prometu, ali isto tako, neke statistike ...
Ivan Smoljan, svibnja 2011.

Propisi u cestovnom prometu postavljaju granice do kojih vozači imaju slobodu odlučivanja i koje se granice mogu tolerirati. Vozač u njihovoj primjeni – u vožnji, mora biti dosljedan, discipliniran i odgovoran, svjestan svojih sposobnosti i trenutnih zahtjeva prometa - što pomaže ka uspostavi sigurnosnih kategorija i održivih međuodnosa u promet ...
Nenad Zuber, siječnja 2011.

Rizik od stradavanja u prometu na cestama povećava se postupno iz godine u godinu. Na cestama je sve veći broj vozila, sve je više vozača, sve su složeniji i zahtjevniji prometni uvjeti, sve je više gužvi, žurbi, stresa, ali i problema u glavama korisnika cesta. Cestovna sigurnost postala je, i već je dugi niz godina, veliki …
Nenad Zuber, prosinca 2010.

Uzroci agresivne vožnje
Isto kao što kod nas nema opće prihvaćene, jedinstvene, univerzalne definicije agresivne vožnje tako je i u svijetu (iako se ovim problemom stručno i znanstveno bave od davnih šezdesetih godina prošloga stoljeća). Slično je i s utvrđivanjem relevantnih varijabli koje generiraju agresivnu vožnju i agresivna ponašanja...
Nenad Zuber, srpnja 2010.

Agresivno ponašanje kao društveni habit
Godinama su u središtu pozornosti javnosti, medija, nadzora i službenih statistika, kampanja i sigurnosti prometa uopće, bili vozači vozila u prometu na cesti smanjenih sposobnosti zbog alkohola, umora ili sličnog; prebrze vožnje, kao i nekorištenje sigurnosnih pojaseva u automobilu od strane vozača i suputnika. Ono na što treba ...
Nenad Zuber, travnja 2010.

Od svih korisnika prometnih površina, djecu zasigurno svi smatramo najugroženijom skupinom među sudionicima prometa. Svi smo vrlo osjetljivi pri spominjanju djece u kontekstu stradavanja, bez obzira radi li se o traumama, ozljedama, bolestima ili bolestima ili sličnom. Posebno smo emocionalno osjetljivi ...
 Nenad Zuber, rujna 2009.

Vozite defenzivno - ne vozite na repu drugom vozilu
razmak
Vozači koji slijede druga vozila na premalenom razmaku predstavljaju jedan od najvećih i najopasnijih izazova za održavanje odgovarajućeg (prikladnog) zaštitnog prostora oko vozila, što vrlo često implicira mogućnost nastanka prometne nesreće – nalijetanje na vozilo ispred.
Nenad Zuber, listopada 2006.

tunel
Postupanje u slučaju opasnosti u tunelu
Zastrašujući napisi u tisku o događajima koji su nas zgrozili unatrag nekoliko godina, poticaj su ovome članku. Stravični požari u tunelima, sudari, nerazumljivi postupci vozača u tunelima, nemar i nepažnja, divljenje vozilima za vožnje kroz tunele imaju nesagledive posljedice po sigurnost, živote i zdravlje, a predstavljaju i izravnu ugrozu i pogibeljnu opasnost za druge vozače. 
Nenad Zuber, kolovoza 2006.

vidljivost
Jeste li možda zaboravili jedno od temeljnih načela sudjelovanja u prometu: uvijek morate biti vidljivi drugim vozačima, a vaši postupci moraju biti jasni za sve sudionike! Položajem svoga vozila na cesti ...
Nenad Zuber kolovoza 2006.

Promjena trake - postupajte defenzivno
Cesto vozimo usporednim kolonama, u usporednim prometnim trakama, od kojih jedna „nestaje“. Prometni imperativ je uključiti se u susjednu prometnu traku. No to se ne smije činiti ukoliko se time dovodi u opasnost druge sudionike prometa, odnosno ukoliko se tom radnjom nekoga ometa ili ugrožava. 
Nenad Zuber,lipnja 2006.

Odgoj pažnje
Kako svi sudjelujemo u prometu na cesti i to na neposredan način (kao vozači, pješaci, …), ali i posredan način (kao putnici, suvozači, …) i za tu ulogu se treba odgajati. Posebna „vrsta“ odgoja je odgoj za sigurno sudjelovanje u prometu.
Priredio
:  Nenad Zuber

Načinom svoje vožnje pokušavajte osigurati slobodni prostor između vašega vozila i drugih vozila koja voze usporednim trakama. Nezaposjednut prostor vozilima, u usporednim trakama tik do vašega vozila, pomaže u dva vrlo važna slučaja.
Priredio:  Nenad Zuber

Izgradili smo zavidan broj kilometara autocesta! I to u relativno kratkom roku! Odjednom u svim dijelovima lijepe naše postoji. Vozači koji su prije bili daleko od pružanja trase autoceste sada su gotovo svakodnevno u prilici voziti njome. Jesmo li za to spremni?
Priredio: Nenad Zuber                 

Ne dajte da vas zavara ili kako sigurno voziti autocestom
Vožnja autocestama zasigurno je sigurnija, brža i udobnija od vožnje ostalim cestama. Ali vožnja autocestom se po nekim osobitostima razlikuje od vožnje drugim cestama. Propisima je utvrđeno kako voziti, no postoje neka pravila, ponašanja i sigurnosne navike koje se moraju usvojiti kako biste sigurno vozili autocestama.
Priredio: Nenad Zuber                 

PROSTAKU SE UVIJEK NEKUDA ŽURI ( J.W. GOETHE 1749-1832 )
Goethe nikada nije vidio automobil.
Goethe je vidio duboko u ljudsku dušu.
Priredio: Mladen Cikuša                

Mislite defenzivno - pripremite se za vožnju
Postavljajući si pitanje: „Što ako…“ prije nego ste krenuli na put, vi se pripremate za moguće izvanredno stanje i pomažete si izbjeći ga u potpunosti! Što si više pitanja postavite, budite uvjereni predvidjet cete i možda izbjeci više neželjenih stvari.
Priredio: Nenad Zuber                

Ono što se vrlo rijetko i sramežljivo spominje - odgovornost je roditelja za postupke i ponašanje mladih u prometu. Nismo sigurni je li preteška ocjena: nedostaje odgovornost roditelja za sudbinu njihove djece!
Priredili: Nenad Zuber, Vladimir Benceković

Vozite defenzivno - pazite na razmak između vozila
Jedna od najvećih pogrešaka koju vozači čine u prometu jest što slijede vozilo ispred na premalenom razmaku.
Priredo: Nenad Zuber

Svakodnevno smo izloženi divljanju pojedinih vozača i njihovoj, često bespredmetnoj i beskorisnoj agresiji. U sjećanju su nam svakodnevni zastrašujući napisi u crnim kronikama i pitamo se dokle će to tako?
Priredo: Nenad Zuber

Vježbajte defenzivnu vožnju
Defenzivna vožnja je metoda vožnje koja se temelji na predviđanju i izbjegavanju opasnosti na cesti. Voziti defenzivno znači biti iznad svega oprezan i stalno spreman na najgore.
Priredo: Nenad Zuber

Već desetak, ili čak petnaestak godina koristimo u području sigurnosti prometa izraz defenzivna vožnja. Defenzivnu vožnju učimo, vježbamo, ispitujemo, provodimo u djelo, u praksu.
Priredo: Nenad Zuber

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2019. godine. Sva prava pridržana.