PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Gas, gas!

Goran Tratnjak, Nenad Zuber

Jeste li znali da 75 % dobara (roba) u Europi (kod nas vjerojatno još i više) prevoze kamioni? Svježi kruh, mlijeko, meso, voće, povrće i drugo što svakodnevno kupujete u trgovinama dovozi se dostavnim teretnim automobilima namijenjenim za međugradski ili međunarodni prijevoz. Većinu njih ne viđamo na cestama, jer njihovi vozači svoj posao obavljaju u ranojutarnjim satima, dok nas većina još spava.  „Cestovne krstarice“ na našima cestama uzrokom su prekomjernog oštećenja cesta, jer jedan takav stroj od 40 tona dinamički opterećuje kolničku konstrukciju kao tisuće osobnih automobila.

Nekada su to bila gruba vozila koja su tražila čvrstu ruku i ogromno strpljenje vozača, jer bi im brzine vožnje bile vrlo malene, naročito kada bi se kretali brdovitim predjelima. Zbog male snage motora vožnja takvih vozila s prikolicama ili s poluprikolicom trajala bi vječno. Pitajte starije vozače nekadašnjih TAM-ova, FAP-ova ili Tatri kako im je bilo voziti prekrcane kamione preko Velebita vijugavom cestom punom serpentina.

Vozači teretnih automobila danas nemaju takvih problema. Današnji su kamioni toliko snažni, komforni, a u tehničkom i ergonomskom smislu gotovo savršeni. Vozačeve kabine često podsjećaju na kokpit zrakoplova.
Vožnja takvih kamiona ugodna je i udobna. Nažalost, to za sobom povlači želju za bržom vožnjom. S druge strane poslodavci imaju interes da im vozila prođu što više kilometara u jednome danu, pa tako neminovno dolazi i do kršenja propisa i prekoračenja propisanih, dozvoljenih vremena trajanja upravljanja. Nerijetko, vozači zbog toga imaju problema u postupku nadzora prometa!

Tvorničke blokade maksimalne brzine se ilegalno korigiraju, podaci se s tahografa prepravljaju ili brišu, najveće se dopuštene mase prekoračuju, a sve to u cilju što veće zarade. Čak se i najmoderniji zaštitni i nadzorni sustavi ugrađeni u nove teretne automobile (elektronsko ograničenja brzine, digitalni tahograf, GPS sustav…) mogu premostiti ili ukloniti „hakerskim“ aktivnostima. Policija ne može biti dovoljno učinkovita, jer ne raspolaže s dovoljno opreme i stručnog kadra da pokrije sve važne cestovne pravce u našoj Zemlji. I onda se čudimo kako je moguće da novi tegljač s poluprikolicom krcat sigurnosnom opremom završi u nečijoj kući, na nečijem automobilu, ili se prevrne na bok!

Tome, zasigurno, nije krivo vozilo! Nije vjerojatno kriva niti cesta. Najvjerojatnije se je njegov vozač malo „zanio“, možda zbog ritma pjesme poznate Hrvatske estradne pjevačice (čiji sam naziv iskoristio kao naslov za ovaj članak), možda zbog umora, a možda i zbog stresa koji trpi od strane svoga poslodavca koji inzistira da se na odredište dođe čim prije, bez obzira na cestovne uvjete.

Naravno, nisu svi vozači kamiona nalik na one sa filma „Smokey i Bandit“, ali dovoljan je na cesti samo jedan takav da vam zagorča putovanje. U ukupnom broju prometnih nesreća na našim cestama teretni automobili sudjeluju s udjelom između pet i deset posto. Na prvi pogled ne zvuči puno… Ali ako uzmete u obzir njihovu masu, i što je još važnije, njihove vozače koji bi morali biti profesionalci i s tog aspekta uzorni sudionici u prometu, taj udio u prometnim nesrećama u svakom je slučaju (pre)velik!

Evo nekoliko kratkih preporuka kako se ponašati na cesti prilikom susreta s teretnim automobilima, ako ih na cesti sustignete ili želite preteći:
  1. Prilikom mimoilaženja s teretnim automobilom osigurajte dovoljan bočni razmak. Usporite i svoje vozilo pomaknite što više k rubu ceste – ukoliko je to moguće. Ta vozila, osim što su puno šira nego osobni automobili, ponekad prevoze teret koji prelazi stranice njihova teretnog prostora, što je naročito opasno za vrijeme noćne vožnje. Ponekad se dogodi da se dio cerade ili užeta odveže i slobodno leprša oko vozila.   
  2. Cestovne krstarice noću svijetle kao „božićna drvca“. Svjetla su im povišena i strašno jaka. Postoji opasnost od zasljepljenja. Pomaknite vozilo udesno, smanjite brzinu i gledajte desnu rubnu crtu. Procjenjujte širinu kamiona, ceste i bankine – ako vam ustreba još prostora. Ne reagirajte instinktivno, vozilo zadržavajte na cesti koliko je to moguće.
  3. Nije rijetkost da takva vozila „siju“ sitno kamenje ili rasuti teret koji prevoze. Šljunak i kamenčići na cesti često budu njihovim gumama „katapultirani“ prema iza. To predstavlja veliki rizik od oštećenja svjetala ili vjetrobranskog stakla vozila koje se mimoilazi ili vozi iza. Usporite i povećajte razmak, time ćete si bar djelomično pomoći, ako već ne izbjegnete udarac, da će udarna brzina kamenčića biti manja.
  4. Za vrijeme kiše i neposredno nakon nje, tegljači pri prolasku podižu vodenu maglu koja vam u sekundi prekriva vjetrobran i trenutno ostajete bez nadzora situacije ispred vašega vozila. Ako su vam neispravni brisači i perači vjetrobranskog stakla ili vam uzmanjka tekućine za pranje vjetrobrana, nakon mimoilaženja s njima teško da ćete vidjeti išta ispred sebe. U još težu situaciju dolazite vozeći iza kamiona, pogotovo ako su ceste prljave, blatne ili pokrivene snježnom bljuzgom. U takvim situacijama, uz pretpostavku da ste pripremili vozilo za vožnju (provjerili razinu tekućine u spremniku za pranje stakala, da ste ulili dovoljno tekućine protiv smrzavanja, da su vam metlice brisača dobre), sustižući ili mimoilazeći se s takvim vozilima, povećajte brzinu brisača na maksimum, učestalo prskajte staklo čistom vodom.      
  5. Prilikom pretjecanja tegljača s poluprikolicom ili teretnog automobila s prikolicom jako dobro procijenite imate li dovoljno prostora za izvođenje tako opasne radnje. Ta su vozila duga i do 18 metara, gotovo kao četiri osobna automobila. Ako se pri tom kreću velikom brzinom, put pretjecanja se uvelike produžuje. Nemojte nasjedati na „dobronamjerne“ znakove njihovih vozača kada vam desnim pokazivačem smjera daju do znanja da ih smijete pretjecati na nepreglednom djelu ceste. Vjerujte samo svojim očima i ne prelazite punu uzdužnu crtu! Prilikom pretjecanja nemojte očekivati da će vam se vozači teretnog automobila pomaknuti uz desni rub kolnika, jer zbog svoje velike širine i mase oni izbjegavaju vožnju uz nedovoljno utvrđenu bankinu te se gotovo uvijek voze uz središnju uzdužnu crtu.
  6. Pazite, često voze sporo i u kolonama, zabranjeno ih je pretjecati. Često i nemoguće. Čekajte da se razmaknu i da možete pretjecati jednog po jednog. Dobro procjenjujte možete li (ako su osigurani i svi drugi uvjeti za sigurno pretjecanje) bez ometanja i opasnosti ući u prostor između kamiona u nizu.
  7. Ako su natovareni (često i pretovareni) voze na uzbrdicama i zavojitim cestama sporo, strpljivo ih slijedite. Ne očekujte da će se, kako to zakon kaže, isključiti na pogodnom mjestu i propustiti kolonu. Vožnja za takvim vozilima znači neugodno udisanje ispušnih plinova, buku, često izaziva nervozu, a i umor. Bez obzira na sve, ne dajte se isprovocirati, ako već neće stati vozač takvog vozila, zaustavite se vi, odmorite, vožnju nastavite za desetak minuta. Ako se odlučite na pretjecanje činite to samo ako su ispunjeni svi sigurnosni uvjeti. Vodite računa o drugim vozačima automobila iza. I oni mogu nervozno, ishitreno i nesmotreno u pretjecanje. Pustite ih.
  8. Ali kao što već rekoh, dobar dio tih vozača vozi čak i većim brzinama nego što su dozvoljene na cestama, tako da njihovo pretjecanje postaje nepotrebno. Vozite strpljivo iza njih, držite dovoljan sigurnosni razmak i čekajte svoju – sigurnu priliku.  
  9. Želite li izbjeci teretne automobile na cesti, koristite Državne i Županijske ceste koje su za njihov promet zabranjene u odredene dane tijekom godine (vikendi, praznici, blagdani, ljetna razdoblja).
Naposljetku, nemojte se previše ljutiti na vozače teških teretnih vozila. I oni su Ljudi kao i Vi. Posao vozača je naporan, stresan i vrlo zahtjevan, naročito u međunarodnom prijevozu. Da njih nema, kompletna bi aktivnost Države stala ili se značajno usporila. Oni su krvotok svakog zdravog tržišnog gospodarstva i mjerilo gospodarskog uspjeha.
No, sigurnost, međusobna tolerancija i uvažavanje svih sudionika na cesti su ipak (naj)važniji!

Goran Tratnjak, Nenad Zuber, rujna 2009. godine

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.