PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Sunce, naš (ne)prijatelj

Nenad Zuber

Kratki, tmurni dani su iza nas. Jedva smo dočekali lijepo vrijeme. Proljeće. Ljeto. Idealne uvjete za vožnju. Toplo i sunčano vrijeme mami u automobil i … voziti … voziti … No, ne dajte da vas lijepo, sunčano vrijeme zavara. Najviše prometnih nesreća događa se za sunčanog vremena i po suhom kolniku.

Za sunčana i jasna vremena, vidljivost je najbolja. Uz suh kolnik uvjeti za vožnju su idealni. No, to ne znači da ne treba biti oprezan.

U određeno doba dana, u rano jutro i kasno poslijepodne, kada je sunce na obzoru (istoku ili zapadu), a vozimo mu baš ususret – sunce može biti iznimno opasno. Sunce je tada pod takvim kutom  koji sprječava jasan pogled na cestu, smanjuje vidljivost i briše periferno ili bočno vidno polje vozača. Vozač u pravilu biva zaslijepljen „niskim“ suncem. Vidljivost je narušena, kao za lošeg vremena (za magle ili kiše)!

Vozač ne raspoznaje prometne znakove uz cestu, ne vidi koje je prometno svjetlo na semaforu. Oznake na kolniku su skoro nevidljive. Automobili postaju siluete koje, ako nemaju uključena svjetla, (a to im je dopustio propis nastupom ljetnog računanja vremena) stapaju se s tamnom pozadinom. Vozila koja nailaze iz bočnih ulica posve su nevidljiva. Pješake koji dolaze sa strane nemoguće je raspoznati u „debeloj“ sjeni drveće i kuća. Isto je i s biciklistima.

Na autobusnim i tramvajskim stajalištima nemoguće je vidjeti putnike – pješake i prepoznati njihove namjere. Prelaze li preko kolnika? Često, kada ih se uoči, biva prekasno.

Odsjaj sunca na prljavom ili oštećenom vjetrobranskom staklu može vozaču još više otežati situaciju. Stoga, držite vjetrobran čistim. Nečistoća na vanjskoj i unutarnjoj strani vjetrobranskog stakla uzrokuje raspršivanje svjetlosti i pojačava odsjaj. Ako je vjetrobransko staklo oštećeno od kamenčića, rupice ili ogrebotine također   pospješuju raspršivanje svjetlosti na staklu.

Osim bliještanja sunca za vozača može biti opasan i odbljesak sunca od staklenih pročelja zgrada, kojih je sve više, ili stakala automobila.

Ništa bolje nije niti za vožnje s niskim suncem u leđa. Istina, ispred vozila je vidljivost dobra, ali sunce zasljepljuje vozača preko retrovizora. Želi li vozač provjeriti uvjete oko vozila preko ogledala – to je nemoguće. Od bljeska ništa ne može uočiti oko vozila, što je jako opasno. Nemoguće je raspoznati pretječe li koje vozilo, odnosno nemoguće je utvrditi uvjete za sigurno pretjecanje.

Ako već ne možete izbjeći vožnju kada je sunce nisko, a morate voziti suncu ususret, vozite iznimno oprezno,  povećajte razmak od vozila ispred, smanjite brzinu vožnje, ne žurite. Štitnik za sunce će pomoći samo u izvjesnim slučajevima, ali pazite i posve spušteni štitnik za sunce, iako može donekle zasjeniti sunce - ograničava preglednost! Tamne naočale također donekle pomažu očima, ali mogu dodatno „zatamniti pogled“ iz vozila. Problem predstavljaju i zatamnjena bočna i stražnje staklo automobila.

Eto, naše toliko očekivano sunce, u proljeće i ljeto, može biti pravi neprijatelj vozačima na cesti. A smanjena vidljivost, bez obzira čime je uzrokovana, često je uzrokom prometnih nesreća.

Nenad Zuber, ožujka 2019. godine

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2019. godine. Sva prava pridržana.