PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Kako sigurno voziti kroz tunel

Priredio: Nenad Zuber

Većina vozača, vozeći cestom, često ne prepoznaje kako su bili u opasnoj situaciji, odnosno, uopće nisu svjesni potencijalne opasnosti koju su upravo prošli na cesti. Jedno od takvih mjesta je cestovni objekt – tunel!

 

 

 

Vožnja tunelom razlikuje se od vožnje na otvorenoj cesti, ima svoje zakonitosti i zadanu dinamiku vožnje (zabranjena je vožnja unatrag, okretanje ili polukružno okretanje, zaustavljanje ili parkiranje na prometnim trakama, vožnja s kratkim svjetlima, problem adaptacije oka na razinu osvjetljenja tunela pri ulasku ili izlasku, održavanje propisanog razmaka od vozila ispred, strogo pridržavanje propisane brzine vožnje – koja je u pravilu niža od  ograničenja brzine za cestu kojom vozite).

U jednocjevnim tunelima, odnosno u onima u kojima postoji samo po jedna prometna traka za svaki smjer vožnje, najstrože je zabranjeno pretjecanje!

U dvosmjernim tunelima s tri prometne trake (2+1), pretjecanje je dozvoljeno samo za onaj smjer u kojem postoje dvije usporedne prometne trake, ukoliko nije drugačije određeno prometnim znakovima.

U tunelima koji imaju dvije cijevi, svaka za svoj smjer, s po dvije ili više prometnih traka u pravilu je pretjecanje dozvoljeno, ukoliko prometnim znakovima nije drugačije određeno.

Suvremeni tuneli – prije svega na autocestama, uglavnom su opremljeni sofisticiranom opremom koja osigurava najvišu razinu sigurnosti pri vožnji i prolasku kroz tunel. U skladu s europskim standardima o gradnji tunela opremljeni su video nadzorom prometa (za detektiranje eventualnih zastoja i njihova mjesta u tunelu), uređajima za nadzor prolazne brzine vožnje tunelom, a i uređajima za pravodobno otkrivanje i dojavu o eventualnom požaru u cijevi tunela.

Uređaji za provjetravanje i ubacivanje svježega zraka osiguravaju normalne uvjete za odvijanje prometa. Ulazna i izlazna rasvjeta tunela, najintenzivnija je na ulasku u cijev tunela, a postupno se smanjuje do zadane razine u tunelu, odnosno postupno se pojačava na izlasku iz tunela gdje je najintenzivnija. Na taj se način pomaže adaptaciji vida na tamu pri ulasku u tunel i svjetlo na izlasku iz tunela.

Tuneli su u cijeloj svojoj duljini (na određenim razmacima) opremljeni komunikacijskom opremom s nadzornim centrom: telefonima za dojavu u nuždi, dojavi nesreća, kvara ili zastoja. U nišama za zaustavljanje u nuždi su raspoređeni oprema, alarmi, protupožarni aparati i u pravilu sigurnosne kabine. Tuneli su obilježeni oznakama udaljenosti od izlaza (obavijest o položaju u tunelu za oba smjera), opremljeni signalizacijom i prometnim znakovima, stalnim ali i promjenjivima kojima se upravlja iz nadzornih centara. Cijelom duljinom tunela je raspoređena sigurnosna rasvjeta (poglavito na izlazima za nuždu i u sigurnosnim kabinama), a dvocijevni tuneli imaju međusobno povezane cijevi koji služe kao prolazi za eventualnu evakuaciju (osigurani su protupožarnim i protudimnim vratima).

Dakle, sve je podređeno sigurnosti prolaska kroz tunel, ali … koliko smo mi koji vozimo kroz tunele prepoznali opasnost, razumjeli prirodu opasnosti vožnje u tunelu te koliko shvaćamo da smo mi svojim načinom vožnje i ponašanjem u odnosu na druge vozača najodgovorniji za eventualne posljedice – to je drugo pitanje!

Kako voziti tunelom?

Krenuli smo na put (npr: godišnji odmor), vozilo nam je ispravno, uključili smo najmanje kratka svjetla, goriva imamo dovoljno.
Svaki tunel, bez obzira ubraja li se u kategoriju kratkih, srednje dugih ili dugih tunela, najavljen je prometnim znakom opasnosti.

 • Najava opasnosti - „tunel“, upozorava. Nailazite na opasno mjesto - cestovni objekt – tunel. Respektirajte tu opasnost, jer je to uistinu opasno mjesto na cesti kojom vozite. Poštujte prometni znak. Iz prirode opasnosti proizlazi vaše postupanje i reakcija na opasnost.

 

 • Način vožnje odmah, bez oklijevanja počnite prilagođavati novo nastaloj situaciji!
 • Ako je prolazak tunelom dozvoljen (što je vidljivo prema prometnom svjetlu na semaforu) počnite smanjivati brzinu vožnje. Uvjerite se, čine li to vozači iza vas. Ako ocijenite da ne smanjuju brzinu, uključite sve pokazivače smjera i tako ih upozorite.
 • Morate u vrlo kratkom vremenu uočiti sve informacije i znakove na ulasku u tunel (broj prometnih traka u tunelu, vozi li se dvosmjerno ili jednosmjerno, ograničenje brzine, propisani minimalni razmak između vozila u koloni i na koje se kategorije vozila odnosi, koliko još ima du ulaska u cijev tunela, duljinu tunela i sl.)
 • Maksimalno se koncentrirajte za prolazak tunelom.
 • Uključite radio ili ga podesite na radio postaju koja se preporučuje prometnim znakom obavijesti. U dugim tunelima je postavljena antena i frekvencija koju jedino možete „hvatati“. Na toj radio postaji daju se važne informacije o prometu, zastojima i nesrećama. Nadzor tunela koristi ovu frekvenciju za davanje uputa u izvanrednim situacijama. Bit će vam od koristi. Vjerujte. Možda baš u tunelu kojem se približavate…
 • Na ulasku u tunel skinite sunčane naočale, kako bi vam se oči što prije prilagodile niskoj razini osvjetljenja.
 • Isključite brisače, ako ste vozili po kiši do ulaska u tunel.
 • Ako ste vozili s dugim svjetlima, uključite kratka.
 • Zatvorite prozore, isključite dovod zraka izvana, zbog mogućeg lošeg zraka u tunelu.
 • Uključite klimatizaciju ili provjetravanje kako vam se naglo ne bi orosila stakla zbog razlike u temperaturama vani i u kabini vozila.
 • Gasite cigaretu, ne pušite!
 • Ne koristite mobitel.
 • Budite posebno koncentrirani na vožnju cijelim tunelom, više no na otvorenoj cesti. Gledajte oko sebe i budite spremni na pravodobnu i učinkovitu reakciju.
 • Ne sumnjam kako ste brzinu smanjili do one propisane prometnim znakom izričite naredbe. Stalno na brzinomjeru pratite kojom brzinom vozite, korigirajte ju po potrebi ili prema znaku ograničenja. Ne vozite brže, bez obzira što vozilo ispred ne poštuje ograničenje i vozi brže od dopuštene brzine. Tunelom vozite brzinom jednakom ili nešto nižom od ograničene. Vozite ujednačeno i ne usporavajte naglo bez ozbiljnog razloga. Ako imate tempomat u vozilu aktivirajte ga na propisnu brzinu i tako ćete si osigurati stalni razmak od vozila ispred.  Pazite, na promjenjivoj signalizaciji u tunelu brzina može biti manja od one koju ste „pročitali“ na prometnom znaku ograničenja na ulasku u tunel.
 • Vrlo se ozbiljno pridržavajte propisanog razmaka, odnosno ne smijete voziti na manjem razmaku od vozila ispred od onoga koji je propisan prometnim znakom zabrane. Ako slučajno prometnog znaka nema, odstojanje podešavajte na tri do četiri sekunde. Ako vozite iza teretnog automobila ili autobusa, razmak povećajte još za bar jednu sekundu. Kod brzine, npr: 80 km na sat, razmak ne smije biti manji od 40 do 50 metara. Neki stranci često voze u skupinama, kolonama i to bitno nižim brzinama od onih koje su dopuštene. Računajte na to. Ostavite si razmak, strpljivo vozite iza i ne pretječite, budite spremni na znatnije smanjenje brzine. Pazite na dolazeća vozila iza vas i upozorite ih na vrijeme odgovarajućim znakom. Razmak od vozila ispred održavajte stalnim i valjanim, iako kolona vozi sporo.

Ako se konačno razina svjetla pojačava, to je znak da se približavate kraju i izlasku iz tunela!
Konačno!
Budite spremni na promjenu uvjeta na izlasku iz tunela.
Ne ubrzavajte još!
Ponovno stavite sunčane naočale ako je vani sunčan dan.
Ne ubrzavajte odmah na izlasku iz tunela. Neka vam se oči priviknu na intenzivniju rasvjetu, a i polarizirajućim naočalama treba vremena da se zatamne.

U određenom dijelu godine, na drugoj strani brda, po izlasku iz jako dugog tunela, mogu biti posve drugi vremenski uvjeti. Računajte na to!  Ako je mokro i sklisko brzinu i vožnju prilagodite novim uvjetima. Čak se može desiti zimi, da nakon suhog kolnika u tunelu i dopuštene brzine od 100 km na sat brzinu morate znatno smanjivati jer je na izlaznom portalu snijeg ili led. Ako ne prilagodite brzinu već u tunelu to može biti pogubno. Vozila iza možda ne vide ono što vi vidite iz vozila, možda nisu oprezni kao vi, upozorite ih na odgovarajući način.

Budite pažljivi i poštujte propisano!
Respektirajte stvarnu i potencijalnu opasnost koju predstavlja cestovni tunel.
Samo ćete tako sigurno proći tom dionicom ceste.

Za sigurnost u tunelima najodgovorniji ste samo vi vozači! Uz svu sigurnosnu opremu, uređaje, visoku razinu standarda sigurnosti u tunelima, nedostaje još samo odgovornost vozača za svoje ponašanje, pa da vožnja kroz tunele bude sigurnija za sve.

Nenad Zuber , kolovoza 2006. godine

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.