PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Stop ili trokut, koji je važniji ?!

Davor Štajner

Cesto sam sretao vozace, pa i dugogodišnje, koji ne znaju riješiti, ili nisu sigurni kako riješiti, sljedecu situaciju u prometu, a koja je dosta cesta.

Vi upravljate vozilom i namjeravate na raskrižju skrenuti ulijevo. Vozači vozila crvene i srebrne boje voze ravno kroz raskrižje, a vozač vozila crne boje skreće u desno.

Znate li koja ste vozila u raskrižju dužni propustiti?

Evo kako bi dalje tekli razgovor i pojašnjenje vozačima koji tu situaciju rješavaju na neispravan, nepropisan, a time i opasan način:

Pa, jasno, vozila crne i crvene boje.

Zašto?

Pa, zato što se ona kreću po glavnoj cesti (cesti s prednošću prolaska).

U redu, taj dio odgovora je dobar. I onda Vi krećete svojim vozilom prije vozila koje Vam dolazi iz suprotnog smjera?

Paaaa, - da.

I bum, tres, sudar – Vi krivi! (jer ga niste propustili, a bili ste to dužni!)

Pa kako to?! Pa to vozilo ima znak STOP (obvezno zaustavljanje), a ja nemam?!

Aaa-ha! – Tu smo, dakle. Mislite da zbog toga Vi imate prednost prolaska?

Pa, vozilo srebrne boje mora stati, a ja ne moram!

E, taj dio odgovora - NIJE TOČAN.

Da, - vozilo srebrne boje mora stati, ali da bi propustilo vozila na cesti s prednošću prolaska, a ne i zato da bi propustilo Vas!

Naime, i znak «obvezno zaustavljanje» (popularno zvan «STOP»), i znak «križanje s cestom s prednošću prolaska» (popularno zvan «trokut»), spadaju u istu skupinu znakova ( znakova izričitih naredbi), te čine Vaše ceste sporednima, a onoj na koju nailazite daju prednost prolaska.

U oba slučaja morate propustiti sva vozila koja se kreću cestom na koju nailazite.

Ali, JEDNA U ODNOSU NA DRUGU, TE SU DVIJE CESTE JEDNAKE VAŽNOSTI!

Pripadnost, dakle, istoj skupini znakova, također određuje i da su te dvije ceste, jedna u odnosu na drugu – jednake, odnosno iste važnosti.

To znači da u ovom slučaju moramo primijeniti jedno od prometnih pravila za prednost prolaska na cestama iste važnosti – pravilo za vozače koji skreću u lijevo (popularno: «pravilo za lijeve skretače»), koje kaže:

VOZAČ VOZILA KOJI SKREĆE ULIJEVO DUŽAN JE PROPUSTITI VOZILO KOJE, DOLAZEĆI IZ SUPROTNOG SMJERA, ZADRŽAVA SMJER SVOJEG KRETANJA ILI SKREĆE UDESNO, OSIM AKO POSTAVLJENIM PROMETNIM ZNAKOM NIJE DRUKČIJE ODREĐENO.

Pa zašto onda za istu naredbu (PROPUSTI!) postoje dva znaka?

U oba slučaja ste dužni propustiti sva vozila što se kreću cestom na koju nailazite.

Jedina je razlika u «dramatičnosti» naredbe. I baš tu vozači, kao što smo pokazali u prethodnom slučaju, griješe kada rješavaju prednost prolaska takvih dviju cesta -jedne spram druge.

Znak bi, naime, «križanje s cestom s prednošću prolaska» trebao biti postavljen u blizini raskrižja gdje postoji dovoljno velika preglednost i sigurnost za tzv. «dinamičko uključivanje u promet», odnosno uključivanje u prometni tok s vozilom u pokretu (bez stajanja), dok bi znak «obvezno zaustavljanje» trebao biti postavljen pred raskrižjima na kojima takvi, povoljni, uvjeti prije svega preglednosti - ne postoje.

I, vratimo se malo! Upravo takva situacija može biti i u promatranom slučaju – vozilo srebrne boje može imati slabiju preglednost i druge nepovoljne uvjete na prilasku cesti s prednošću prolaska, negoli Vaše vozilo.

Logika je, dakle, i naredba ovih znakova: STANI, PA PROPUSTI (znak «obvezno zaustavljanje») i PROPUSTI, a stani ako je iz nekog razloga nužno (znak «križanje s cestom s prednošću prolaska»).

Možemo jedino ustvrditi da se takav način postavljanja često kosi sa stvarnošću (a to je još jedan problem za sigurnost prometa u raskrižjima).

A, tako!? Sad je sve na svom mjestu!

P.S.
Nadajmo se da će i ovaj tekst pomoći sigurnijoj i kvalitetnijoj vožnji!
Sretno!

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.