PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Navike - dobro i zlo

Vladimir Benceković

Pred otprilike dva mjeseca u mome gradu započela je rekonstrukcija jednog raskrižja. Bilo je to „T“ raskrižje na kojem se cesta označena prometnim znakom „Raskrižje s cestom s prednošću prolaska“, spajala s „glavnom“ cestom pod pravim kutom. Sada je to ortogonalno raskrižje na kojem nova cesta još uvijek nije otvorena za promet. No, za priču je važna druga činjenica. Kada su započeli radovi na rekonstrukciji raskrižja, nestao je prije spomenuti prometni znak. U novonastaloj situaciji, ovo raskrižje postalo je raskrižje cesta iste važnosti. Uklanjanjem prometnog znaka desila se zapravo promjena regulacije prometa na tom raskrižju. Sada je vozač na tom raskrižju obvezan propustiti vozila koja mu dolaze s desne strane. Vjerojatno se sada pitate gdje je tu problem i mjesto za nekakvu priču.

Problem se vrlo lako uočava ako samo pet minuta promatrate odvijanje prometa na tom prilično frekventnom raskrižju. Vozači koji voze nekadašnjom cestom s prednošću prolaska a s desne strane imaju nekadašnju "sporednu" cestu, uopće ne usporavaju niti propuštaju automobile s desne strane. Vozači koji raskrižju prilaze s nekadašnje "sporedne" ceste propuštaju vozila koja im dolaze i s desne i s lijeve strane. Na svu sreću promet se odvija uredno i sigurno iako u suprotnosti s važećim pravilima o propuštanju vozila! Ovu "idilu" znaju pokvariti samo vozila autoškole. Naime, kandidati za vozače ponašaju se u skladu s novonastalom situacijom, postupaju u skladu s propisanim pravilima, a ostali vozači njihovo ponašanje smatraju nepredvidljivim. Ostali vozači se zapravo i dalje ponašaju na tom raskrižju kako su to činili u proteklom vremenu i uopće ne primjećuju promjene. Riječ je u ovom slučaju o okorjelim navikama.
Kod vožnje automobila - navika je vještina koju vozač čini uglavnom bez učešća svijesti, dakle automatizirano. Automatizacija vještina u vožnji je i te kako poželjna jer tako vozač može više svoje pažnje usmjeriti prema trenutnoj prometnoj situaciji. Međutim, ako vozač automatizira svoje ponašanje kao u opisanom primjeru, to postaje opasan problem. Što će se desiti kada se na tom istom raskrižju pojavi vozač koji dosljedno postupa prema važećim prometnim pravilima, a pritom svoju vožnju temelji na povjerenju prema ostalim sudionicima u prometu? Od sigurne prometne nesreće može ga spasiti samo defanzivna vožnja – predviđanje opasnosti zbog pogreške drugog sudionika u prometu.

Rješenje ovog problema je zapravo u drugoj vrsti automatizacije postupka. Vozač mora uvježbati do razine automatizacije prilaz raskrižju u kojem će uvijek provjeriti kako je na raskrižju reguliran promet. Ako to postigne, za njega nikada neće biti iznenađenja na bilo kojem raskrižju. Pa čak i na raskrižju gdje se promjena regulacije desila zbog nesavjesnog vozača koji je noću srušio znak „Obvezno zaustavljanje“ i tako raskrižje "glavne" i "sporedne" ceste pretvorio u raskrižje cesta iste važnosti.
Kako to uvježbati?
Kada vozite uvijek analizirajte ama baš svako raskrižje na koje nailazite. Promatrajte ima li na raskrižju prometnih znakove koji reguliraju promet, razmislite koja pravila o propuštanju vozila morate primijeniti. S vremenom će analiza raskrižja postati automatizirana i od tada za vas više neće biti neugodnih iznenađenja zbog promjene regulacije prometa na raskrižju.

Vladimir Benceković,, prosinca 2008. godine

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.