PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
TEHNIKA VOŽNJE
Četverocikli
Prije nepunih godinu dana, izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, vozači osobnih automobila dobili su mogućnost da u Republici Hrvatskoj s vozačkom dozvolom za upravljanje vozilom B kategorije - upravljaju četverociklom.
Goran Tratnjak, svibnja 2012

Na Internetu možete pogledati dokumentarac u kojemu slijepa osoba s 95% izgubljenog vida sjeda u Toyotu Prius na mjesto vozača i bez držanja upravljača automobil sam vozi u trgovinu na drugom kraju grada ...
Goran Tratnjak, travnja 2012

Ugodna vožnja funkcija je više varijabli: samog vozila, udobnih sjedala, mikroklime u vozilu, lijepog vremena za vožnju, dobrog raspoloženja i društva, umora, nenametljive glazbe … i niza drugih, no, jedna od njih je nedvojbeno sigurnost. Ako za vožnje imamo osjećaj sigurnosti, zasigurno će ...
Nenad Zuber,prosinca 2009.

Nažalost i kazna stvara naviku!
Nažalost i kazna izgrađuje stav!
Ukoliko vozač bilo kada, bilo gdje, bilo u kojim uvjetima, time što ima uvijek uključena svjetla na vozilu, pridonese tome da bude pravodobno uočen, da se time izbjegne nalet, ili da se dogodi bilo koja druga neželjena posljedica u prometu – to je posve dovoljan razlog za vožnju s ukljucenim svjetlima uvijek kada vozite!
Nenad Zuber

Poseban kemijski sastav zimske gume cini elasticnima i na niskim temperaturama, a kombinacija s odgovarajućim dubljim profilom čini gumu zaista potpuno sigurnom za zimsku vožnju.
Nenad Zuber

Zimska oprema
Nekim vozačima promakle su promjene propisa donesene Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama objavljenim u Narodnim novinama broj 18. od 12.veljače 2004. godine.
Vladimir Benceković

Nove tehnologije, tehnološka rješenja na vozilima, prije svega moderna elektronička oprema, senzori, procesori, „pametni“ uređaji i naprave imaju prije svega za cilj zaštititi vozača i suputnike, a vožnju učiniti sigurnijom, udobnijom i ugodnijom. Upravljanje vozilom u koje su ugrađeni svi, ili dio ovih uređaja, zapravo može dovesti do lažnog osjećaja sigurnosti.
Nenad Zuber

Deset savjeta za racionalnu vožnju
Voziti racionalno znači, prije svega, voziti tako da se što je moguće više cuva okoliš u kojem se krećemo, ali i da se štedi gorivo kao i novac.
Nenad Zuber

Bez obzira na automobil koji vozite i vozačko iskustvo dobro je utisnuti u pamet opća pravila za vožnju u zimskim uvjetima.
Radoslav Frankić

Vozite s uključenim (najmanje kratkim) svjetlima
Bez obzira smatrate li opravdanim ili ne, tumačite li postojeći propis na ovaj ili onaj način, imate li pozitivno ili negativno iskustvo kod nas ili u inozemstvu, savjetujemo iz sigurnosnih razloga: VOZITE S UKLJUČENIM SVJETLIMAuvijek, bilo danju bilo noću.
Nenad Zuber

Jedan od najvećih problema pri forsiranom kočenju vozila u cilju sprečavanja prometne nesreće je blokiranje kotača vozila. Blokiranje kotača je zapravo klizanje kotača po podlozi a nastaje kada je sila kočenja veća od sile trenja.
Vladimir Benceković

Smanjivanje brzine kretanja vozila
Način smanjivanja brzine kretanja je izuzetno značajan segment tehnike upravljanja motornim vozilom. Nema egzaktnih podataka o tome koliko način smanjivanja brzine kretanja utječe na događanje prometnih nesreća. No, ako krenemo od činjenice kako najvećem broju prometnih nesreća prethodi forsirano smanjivanje brzine kretanja, onda sa sigurnošću možemo tvrditi kako njegov način izvođenja ima i te kakav značaj u događanju.
Vladimir Benceković

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2019. godine. Sva prava pridržana.