PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Neuređene bankine

Priredio: Vladimir Benceković

Nailazak na znak opasnosti i ograničenje brzine kretanja zbog neuređenih bankina raduje vozače, jer to u pravilu pretpostavlja novouređeni dio ceste s novim kolničkim zastorom. No, ta radost krije u sebi zaista velike opasnosti.

Naime, uz postavljanje novog asfaltnog kolničkog zastora gotovo je nemoguće istovremeno urediti bankine i obilježiti kolnik potrebnim oznakama. Tih nekoliko dana (ili tjedana!?) na takvim dionicama javnih cesta vozači su izloženi specifičnim opasnostima.

  • Glatka površina kolničkog zastora zbog veće udobnosti vožnje neodoljivo privlači vozača voziti sve većom brzinom koja u većini slučajeva neće biti prilagođena stvarnim prometnim uvjetima.
  • Silazak desnim kotačima na bankinu uvijek ima za posljedicu poremećaj u djelovanju uzdužnih i bočnih sila na vozilo što neminovno dovodi do zanošenja vozila. Nakon polaganja novog asfaltnog sloja najveću opasnost čini razlika u razinama kolničkog zastora i bankine koja je od 5 do 20 centimetara, a ponekad i više. Silazak kotačem vozila u takvim uvjetima na bankinu izazvati će još jače i opasnije zanošenje vozila što pri većim brzinama kretanja nerijetko završava izletanjem i prevrtanjem vozila. Nakon što se bankina sipinom poravna u istu razinu s kolnikom pojavljuje se nova opasnost. Tava neugažena, meka bankina pruža velik otpor kotrljanju kotača i u konačnici opet izaziva opasno zanošenje vozila. Ukoliko bankina još i nije dobro utvrđena, silazak na nju kotačima vozila može završiti otklizavanjem pa i prevrtanjem vozila. To je naročito opasno za vozila veće mase pa se takva mjesta označavaju znakom kao na slici.
  • Pravilno pozicioniranje vozila na takvom obnovljenom ili novom kolniku otežano je zbog nepostojanja središnje i rubne uzdužne crte. Iz tog razloga najveća opasnost prijeti pri mimoilaženju zbog nedovoljnog bočnog razmaka između vozila, jer se vozači boje pomaknuti svoja vozila bliže desnom rubu kolnika. Taj se problem naglo povećava noću, a još više ako pritom pada kiša ili je maglovito.

Dakle vozači, kada naiđete na prometne znakove kao na slici, shvatite ih ozbiljno, postupite prema njihovu značenju i uživajte u udobnoj vožnji glatkim kolničkim zastorom bez udaraca, trešnje, a i buke koju stvaraju gume.

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.