PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Putovanje s kućnim ljubimcima

Goran Tratnjak

Kućni ljubimci su, s motrišta njihovih vlasnika, dio obitelji. Upravo tako se i većina vlasnika kućnih ljubimaca i ponaša.Osim u šetnju, u posjete prijateljima koji također imaju ljubimce, vlasnici su često u prilici povesti ljubimce na izlet ili na godišnji odmor. Dakako, tada njihovi ljubimci moraju u automobil! Tada kućni ljubimci postaju - sudionici prometa!

Zanimljivo je da se u našem Zakonu o sigurnosti prometa na cestama nigdje ne spominje prijevoz životinja. Stoga se ne treba čuditi ako uočite da netko prevozi nevezanog psa na prednjem sjedalu ili da se mačka za vrijeme vožnje slobodno šeće putničkom kabinom. Međutim, treba znati da su vaši kućni ljubimci u vašem automobilu putnici koji mogu, ukoliko nisu na odgovarajući način zbrinuti, stvoriti vama ili ostalim suputnicima probleme, kako za vrijeme vožnje, tako i u slučaju prometne nesreće.

Mnogi proizvođači dodatne opreme za automobile nude veliki asortiman uređaja i opreme koji služe za povećanje udobnosti i sigurnosti putovanja kućnog ljubimca u vozilu. Takvi uređaji i oprema na našem tržištu su rijetki ili ih je moguće nabaviti samo u rijetkim specijaliziranim trgovinama.

Pa što učiniti kako bi putovanje psa ili mačke, kao najčešće vrste ljubimaca, prošlo sa što manje problema?

Prijevoz psa u automobilu

Pas je čovjekov najbolji prijatelj. Ta uzrečica kod većine vlasnika pasa je, bez ikakvog preispitivanja, apsolutna istina. Ali treba znati da je pas ipak samo pripitomljena životinja koja vas itekako može iznenaditi i podsjetiti na svoju divlju narav ukoliko se nađe u nepoznatom okruženju ili za njega opasnim okolnostima. Vožnja u automobilu je za svakog psa jedno nepoznato, ograničavajuće i neprirodno okruženje, čak i ako ga se od malena prevozi u vozilu i na tu situaciju navikava.

Priprema psa za putovanje u automobilu trebala bi početi i prije samog putovanja. Izbjegavajte davati psu neposredno prije samog putovanja obilan i težak obrok. Optimalno je da pet do šest sati prije putovanja psu dajete laganu hranu i u manjoj količini. S vodom također treba oprezno prije putovanja. Za vrijeme putovanja trebalo bi ju davati češće i u manjim količinama. Psi, naročito oni s gustim krznom i dugom dlakom, ne vole visoke temperature i direktno izlaganje suncu pa obratite pažnju i na taj detalj.

Ako planirate sa psom ići na dulja putovanja, morate računati da je psu potreban svakih dva do tri sata odmor radi razgibavanja, obavljanja nužde, igranja i onih svakodnevnih aktivnosti na koje je navikao. Ne možete očekivati da će u automobilu, na višesatnim putovanjima biti miran, pogotovo ako nije navikao na takvu dugotrajnu vožnju.

Stoga je važno psa odmalena privikavati na automobil. Najprije ga voziti na kraćim relacijama i postupno ga privikavati na dulji boravak u automobilu. Kad se pas navikne na vožnju, ona mu u pravilu neće predstavljati problem već, štoviše, sa zadovoljstvom će promatrati krajolik kojim vozite. Važno mu je pri tome osigurati dovoljno svježega zraka, ali ne na način da mu dozvolite da cijelu glavu, ili pola tijela, drži izvan vozila.

Ako u vašem vozilu ima dovoljno prtljažnog prostora, trebalo bi psa smjestiti u zaštitni rešetkasti kavez ili koristiti pregradu koja odvaja prtljažni i putnički prostor.


Ako nema mjesta u prtljažnom prostoru nego psa trebate smjestiti u putnički prostor, tad bi ga trebalo vezati odgovarajućim pojasevima i kopčama koje su prilagođene veličini i masi vašeg psa.

Također je važno da dio unutrašnjosti vozila gdje smještate psa bude zaštićen čvrstom vodonepropusnom tkaninom, dekom ili ceradom kako biste zaštitili taj dio vozila i pojednostavnili kasnije čišćenje kabine vozila.

Nemojte dopustiti da se pas slobodno kreće po vašem putničkom ili prtljažnom prostoru ili da ga ne daj Bože smjestite u svoje krilo, jer vas tijekom vožnje može ometati u upravljanju vozilom, smanjivati vam preglednost ili vidljivost iz vozila, svojim ponašanjem odvraćati vam pažnju od prometa i ceste – a to može biti pogubno i za vas i za vašeg – vama tako dragog  ljubimca!

Zbog neodgovarajuće zaštite psa, a u slučaju naglog kočenja ili prometne nesreće može doći do ozljeđivanja psa. U takvim situacijama i na tijelo psa trenutno djeluju jednake sile kao i na tijelo vozača i putnika u vozilu. Zbog djelovanja tih sila pas nije u mogućnosti kontrolirati svoje kretanje i zato je važno da bude propisno zaštićen.

Za prijevoz malih pasa i njihove (ali i vaše) sigurnosti, moguće je nabaviti posebne kaveze (iako zagovornici sloboda njihovih kućnih ljubimaca – takav način prijevoza baš i ne vole).

Za vrijeme prekida putovanja i odmora nikad – pa i na kratko, ne ostavljajte psa u automobilu, pogotovo u ljetnim mjesecima. Vrućine mogu biti neizdržive, a tada i ponašanje psa nepredvidivo.

Ukoliko za vrijeme vožnje kod vašega psa primijetite znakove mučnine ili bolesti, možete mu dati sredstva koja preporuči veterinar. Tako ćete i psu i sebi olakšati trenutke zajedničkog putovanja.     

Prijevoz mačke u automobilu

Mačke, u pravilu, zahtijevaju manje brige za vrijeme vožnje i zadaju manje problema nego psi.  Ako im je udobno, moguće je da cijelo putovanje jednostavno prespavaju, ali i s njima treba biti oprezan jer vas mogu iznenaditi u najneugodnijem trenutku.

Mačkama, kao i psima, prije dužeg putovanja, izbjegavajte dati prevelik obrok i puno tekućine. Po potrebi koriste sredstava protiv mučnine koje preporuči veterinar. Ne zaboravite, i macama treba osigurati podnošljive mikroklimatske uvjete za vrijeme vožnje.

Za prijevoz mačke automobilom najbolje je koristiti košaru ili spremnik gdje će se maca za vrijeme putovanja udobno smjestiti i neće vas ometati u vožnji. Najbolje je da to bude ono što svakodnevno koristite kako bi se ona osjećala što sigurnija i mirnija.

Nije preporučljivo da mačka bude slobodna u automobilu jer vas može ometati prilikom upravljanja vozilom ili praćenja prometa iz vozila.

Nije sigurno niti da ju vozač ili putnici za vrijeme vožnje drže u ruci ili krilu jer se mačka u svakom trenutku može iz nekog razloga uplašiti (primjerice prilikom naglog kočenja ili zvuka sirene) i neprimjereno i opasno reagirati.

Prilikom prometne nesreće ili naglog kočenja slobodna i nezaštićena mačka može biti ozlijeđena, ali može ozlijediti i ostale osobe u vozilu.

Prijevoz vašeg kućnog ljubimca u vašem metalnom ljubimcu može biti ugodan, praktičan i koristan. Zbog toga svjedočimo velikom broju vozača koji ih prevoze u svojim automobilima. Ali, kao i u svim drugim situacijama kada je o kućnim ljubimcima riječ, treba biti oprezan i unaprijed planirati kamo i kako s njima - da vam se godišnji odmor ne pretvori u noćnu moru!

Goran Tratnjak, kolovoza 2018. godine

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.