PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Vožnja u suprotnom smjeru na autocestama

Nenad Zuber

Vožnje u suprotnom smjeru! Polukružna okretanja! Vožnje unatrag! Neobjašnjiva zaustavljanja na prometnim trakama ili napuštanja vozila! Sulude radnje vozilom u tunelima! … U posljednje vrijeme uznemiruju šokantne snimke nadzornih kamera s autocesta, fotografije razbijenih automobila kao posljedice posve nerazumljivih postupaka vozača, tužne ispovijesti onih koje je povrijedio gubitak najmilijih.

U prometu svatko može pogriješiti! Namjerno ili nenamjerno. Posljedice takvih pogrešaka mogu biti bezazlene, nažalost, često i ozbiljne. No, ovakve vožnje na autocestama i to u suprotnom smjeru rezultiraju frontalnim sudarima uz velike brzine vožnje, katastrofalnim posljedicama, najčešće pogibijama, jer pri tome ne pomažu niti pojasevi niti zračni jastuci u vozilima niti vještine izbjegavanja nesreća!

Nažalost, takve se nesreće i postupci vozača ne događaju samo kod nas – na našim autocestama. Događa se to i u zemljama koje imaju razvijeniju mrežu autocesta i zemljama koje imaju dugogodišnju kulturu vožnje autocestama. Upravo po uzoru na te zemlje smo i prihvatili ploču upozorenja – znak: „Pogrešan smjer“ koja se postavlja na početku izlazne rampe s autoceste, kao znak svim vozačima da se radi o izlazu s autoceste a ne ulazu, odnosno da bi daljnja vožnja tim smjerom rezultirala vožnjom u suprotnom smjeru po kolničkom traku autoceste za kretanje vozila iz suprotnog smjera.

Što je uzrok takvoj vožnji?

Kako do vožnje u suprotnom smjeru uopće dođe? Odgovor na takvo pitanje gotovo nije moguće dati. Radi li se o nepažnji, pogrešnoj procjeni vozača, nedostatku koncentracije, umoru ili ne daj Bože o namjernom ulasku u pogrešan smjer!?!

Nama koji o tome razmišljamo ili analiziramo takve postupke radi se o posve nerazumljivom i neracionalnom postupku.

Na autocestama (kao cestama najvišega reda) su sve oznake, prometni znakovi, oznake na kolniku i signalizacija dovedeni gotovo do savršenstva. Vođenje prometnih tokova je posve logično, takvo da podržava instinktivne radnje vozača, onemogućuje lutanja vozača, isključuje nepotrebna usporavanja i stajanja kod uključivanja ili isključivanja iz prometnih tokova (trake za ubrzavanje i usporavanje), moguće kolizije tokova svedene su samo na odvajanje iz prometnog toka, uključivanje u prometni tok ili preplitanje prometnih tokova. Naravno, kada postupak gledanja, opažanja, uočavanja, prepoznavanja i pravilnog postupanja vozača funkcioniraju.

Kako onda dođe do previda ili pogreške? Naime, da bi se na autocestu ušlo treba proći naplatne kućice. Iza naplatnih kućica putokazi iznad prometnih traka usmjeravaju vozače u željenom smjeru. Oznake na kolniku vode ka željenom odredištu (nazivi smjerova – gradova, uočljivo pišu na kolniku). Sve to u točki odluke završava prometnim  znakovima zabrane smjera i obveznog obilaženja.

Na dolaznoj cesti - ulasku u pogrešan smjer postavljaju se ogromne žute reflektirajuće ploče s dlanom ruke, znakom zabrane i tekstom STOP - koje upozoravaju na pogrešan smjer!!

Kako to sve vozač ne uoči? Kako napravi takav previd? Zaista čudno!

Kod uobičajenog uključivanja na autocestu vozač vozi po traci za ubrzanje UDESNO i kada postigne dovoljnu brzinu, najavljuje promjenu trake ULIJEVO pokazivačima smjera, nakon čega mijenja prometnu traku ULIJEVO – uključuje se na autocestu na desnu kolničku traku autoceste!Postavlja se pitanje kako vozač nije svjestan da mu je u slučaju pogreške sve naopako (kao da vozi u Engleskoj)! Naime, on se zapravo uključuje na autocestu po traci za usporavanje UDESNO, na kolničku traku za vozila iz suprotnog smjera. Kako je moguć takav previd? Kako je moguće da izostane osjećaj za stranu vožnje nakon toliko vozačkog iskustva?Nejasno je kako pri vožnji trakom za isključivanje nije primijetio da je  traka za zaustavljanje vozila u nuždi ravno ispred, odnosno S LIJEVE STRANE, a ne s DESNE kako bi trebala biti da se ispravno uključio na autocestu!Što je nadalje cudno? Ispred svakog cvorišta za iskljucivanje s autoceste postoje na portalu iznad kolnickog traka znakovi obavijesti za vodenje prometnih tokova – putokazi na portalu iznad prometnih traka, ali i putokazne ploce sa strane!


Ako vozač pogriješi smjer i uđe u pogrešan smjer – sve te znakove vidi sa stražnje strane!! Kako mu sada nije jasno (ako već nije bilo do tada) da je pogriješio smjer?!?!

Ako vozač i to previdi i nije svjestan da je u „krivome smjeru“ mora mu biti jasno da mu je inače „lijeva“ kolnička traka za suprotni smjer SLIJEVA, s ne „SDESNA“.  Srednja odbojna ograda, ili živica, ili zeleni razdjelni pojas su mu s desna, a ne s lijeva kako bi trebalo biti.


 
Kako mu nije sumnjivo da mu vozila prolaze s desne strane? I to još u istome smjeru! To bi trebao biti vrlo jasan pokazatelj da nešto nije u redu!!
I zadnje što vozač MORA vidjeti kako bi shvatio da je pogriješio, odnosno da je ušao u krivi smjer: SU VOZILA KOJA VOZE PREMA NJEMU na prometnoj traci kojom vozi!

A tada je često prekasno i izbjeći katastrofu!!!

Nakon svega postavlja se još nekoliko pitanja

Kako je moguće da vozač koji je ušao u pogrešan smjer na autocesti previdjevši sve „detalje“ koji su mu morali biti dovoljna indikacija da čini nešto pogrešno, nastavlja NERACIONALNO, NEPROMIŠLJENO ili NEODGOVORNO, KRAJNJE RIZIČNO postupati?

Zašto vozi dalje u suprotnom smjeru lijevom ili desnom trakom (koja je preticajna traka za suprotni smjer)?

Zašto vozi unatrag?

Zašto se polukružno okreće?

Vjerojatno se sada, nakon što je pogriješio želi instinktivno spasiti da ga policija ne ulovi u prekršaju i krajnje opasnoj radnji. Valjda posve nepromišljeno želi umanjiti štetu i domoći se slijedećeg izlaza s autoceste! Ili vožnjom unatrag želi doći do mjesta na kojem je pogriješio! Ili krajnje rizično polukružno okreće vozilo kako bi ispravio učinjeno.

POGREŠNO!!!! U takvim slučajevima samo najsretniji ostaju živi! Obično ova avantura završava kobno! I po vozača koji je pogriješio, ali i za druge posve nevine vozače koji su se samo stjecajem okolnosti našli u krivo vrijeme na krivome mjestu!

Kako reagiraju vozači koji naiđu na vozilo koje vozi u suprotnom smjeru?

Drago mi je da to nikada nisam doživio!

Zasigurno, takva situacija u kojoj autocestom vozimo brzinama oko 130 km/sat i ne očekujemo vozila iz suprotnog smjera - najednom uočimo vozilo koje vozi prema nama - to neupitno predstavlja strašan ŠOK!
 
Na cestama za vožnju u oba smjera to je posve normalna stvar, ali i tamo vozila iz suprotnog smjera voze svojom prometnim trakom, a na našoj se traci pojavljuju samo pri pretjecanju sporijih vozila. Tada znamo kako reagirati, ali u slučaju vozila koje vozi autocestom kolničkom trakom nama u suprotnom smjeru …??? Kako tada reagirati?

Kojom će prometnom trakom voziti vozač koji dolazi nepropisno iz suprotnog smjera kako bi izbjegao nalet? U koju traku da mi „pobjegnemo“? Najčešće nitko na zna kako postupiti ispravno. Imamo li uopće mjesta za izbjegavanje naleta? Stignemo li uopće reagirati? Ako i stignemo usporiti, kako će postupiti vozač iza nas? Vidi li uopće zašto usporavamo? Što ako krene pretjecati lijevom trakom. Vozač iz suprotnog smjera više nema kuda!

Cesto se u takvim jako zahtjevnim situacijama i ne stigne reagirati ili u CUDU reakcija nastupi prekasno ili pogrešno! Posljedice frontalnih sudara su posve izvjesne!

KAKO POSTUPITI  ako vam se dogodi da ste ušli
na autocestu u pogrešan smjer?

NE vozite u desnu stranu! NE okrećite se na autocesti! Ne vozite unatrag!

Onoga trenutka kada ste vidjeli svjetla vozila iz suprotnog smjera ODMAH skrećite u lijevu stranu na traku za zaustavljanje u nuždi (za vozila iz suprotnog smjera)!Ako uz traku za zaustavljanje postoji travnata bankina pomaknite vozite što više NA TRAVU! Uključite lijeve pokazivače smjera! Stanite! Isključite motor! Tamo ste najsigurniji – ako se uopće može govoriti o sigurnosti u takvoj situaciji. Uključite kratka - dnevna svjetla (ako ne vozite s uključenim svjetlima). Uključite sve pokazivače smjera! Što prije van iz automobila i obucite žuti reflektirajući prsluk! Udaljit se od automobila!

Nazovite 112 ili 192 i recite što se dogodilo. Ne ustručavajte se zvati policiju. Manja je šteta platiti kaznu za pogrešku koju ste učinili nego izgubiti život ili nekoga doživotno unesrećiti.

Dok čekate policiju da vas na siguran način izvede s autoceste možete davati znakove upozorenja vozilima koja dolaze ususret. Ali pazite to može biti jako opasno!! Činite to oprezno, s  ruba ceste – sa zelenog pojasa!

Nenad Zuber, lipnja 2016. godine

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.