PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Sklizak kolnik - noćna mora vozača

Branko Puškar

Prianjanje guma kotača vozila na kolnik ceste u nekim se uvjetima znatno smanjuje. Tada je upravljanje vozilom otežano, vrlo opasno a ponekad i potpuno nemoguće. Sigurnost se u takvim uvjetima donekle poboljšava smanjenjem brzine kretanja, izbjegavanjem jačeg kočenja i naglog okretanja upravljača. Svaki će vozač tako postupiti ako je svjestan skliskog kolnika. U pravovremenom prepoznavanju takve opasnosti uz potrebno iskustvo pomoći će i neke spoznaje o kojima će biti riječi u nastavku teksta.

Poledica
Poledica nastaje kada se na kolniku zaledi sloj vode. Vrijednost prianjanja opasno se primiče nuli i svaka vožnja predstavlja avanturu, pa je treba izbjegavati. Poledica je najopasnija kada je ona iznenadna – vozite se kolnikom bez leda, a onda iznenada naiđete na dio kolnika s ledom. Svaki vozač mora znati kako takvu pojavu valja očekivati na mostovima, nadvožnjacima i zasjenjenim dijelovima kolnika. Naime, kada se temperatura zraka spusti oko nule, na tim mjestima zbog hladnije podloge obično se stvara led. Takva mjesta su najčešće označena prometnim znakovima:


Prva kiša

Kada nakon dužeg beskišnog razdoblja na kolnik počnu padati prve kapi kiše, one iz pora kolničkog zastora podižu prašinu i ulje, te nastaje tanak, izuzetno sklizav sloj. Vrijednost prianjanja kotača u takvim uvjetima znatno je smanjena, ponekad kao i kod poledice, pa je i opasnost upravljanja vozilom podjednaka. To vozač nikada ne smije smetnuti s uma! Najbolji izlaz je prekinuti vožnju jer efekt prve kiše traje kratko, zapravo dok ne padne veća količina kiše koja će saprati sa kolnika sklizav sloj.

Snijeg
I najmanji sloj snijega na kolniku očito odvaja gume kotača od podloge, pa je i razumljivo smanjeno prianjanje. Rijetko će kada vozač iznenada naići na dio kolnika sa snijegom, pa to i ne predstavlja posebnu opasnost, jasno ako vozač prilagodi svoju vožnju takvim uvjetima. No treba znati kako snijeg na kolniku nikada nije jednoliko ugažen, a to i pri maloj brzini kretanja izaziva dodatne okomite oscilacije vozila, što opet nepovoljno utječe na dužinu puta kočenja a i vođenje vozila. Rješenje za sigurniju vožnju u snježnim uvjetima uz prilagođenu brzinu kretanja i povećanu pažnju, predstavljaju kvalitetne zimske gume, a u ekstremnim uvjetima i lanci za snijeg.
Ovaj znak obvezuje vozača staviti najmanje na pogonske kotače vozila lance za snijeg zbog ekstremno teških snježnih uvjeta.

Kiša

Na mokrom kolniku smanjeno je prianjanje kotača na podlogu i vozač sigurnost vožnje postiže smanjenjem brzine kretanja vozila. Vozač naročito mora voditi računa o stanju profila gume na kotaču - dubina šare ne smije biti manja od 1 mm na osobnim automobilima. Posebno je opasno nalijetanje na lokve vode na kolniku koje se manifestira dinamičkim udarom zbog iznenadnog povećanja otpora kretanju. To može kod nepripremljenog vozača izazvati opasno zanošenje vozila. Kod obilnih kiša kada je na kolniku deblji sloj vode, može doći do vrlo opasne pojave «vodenog klina» (aquaplaning efekt). Naime, voda odvoji kotače od podloge i vozilo zapravo «skije» po vodi. U takvim uvjetima ne može se upravljati vozilom a kočenje je potpuno neefikasno. Trenutak početka ovakve pojave određen je brzinom kretanja vozila, profilom gume na kotačima i količinom vode na kolniku. Posebno su za vrijeme kiše opasne lokve vode koje se zadržavaju u kolotrazima na kolniku.

Nakon ovog prometnog znaka treba očekivati sklizak kolnik zbog neočekivane kiše

Nakon ovog prometnog znaka treba očekivati opasnost od zanošenja vozila zbog kolotraga, a naročito za vrijeme kiše


Blato
Prianjanje kotača na blatnom kolniku ima vrijednost otprilike kao i na ugaženom snijegu. Najveću opasnost za vozače predstavlja činjenica što na takve uvjete nailaze iznenada. Stvaraju ih neodgovorni vozači koji se uključuju u promet na cestu sa suvremenim kolničkim zastorom a da prethodno nisu očistili gume, a nakon uključivanja, i kolnik koji su zablatili. Spas je u izbjegavanju naglog kočenja ili okretanja upravljača.

Magla
Magla može uzrokovati sklizav kolnik u slučaju kada je njena gustoća tolika da dolazi do orošavanja kolnika. Tada nastaju uvjeti slični prvim kapima kiše. Na kolniku nastaje vrlo sklizav sloj zbog kojeg se znatno produžuje put kočenja a otežano je i vođenje vozila. U takvim uvjetima vozači imaju puno veći problem s vidljivošću pa neopravdano zanemaruju opasnost od sklizavog kolnika. Povoljno je što se baš zbog smanjene vidljivosti mora znatnije smanjiti brzina kretanja.

Lišće
Opalo lišće lijepi se na mokrom kolniku i stvara vrlo sklizav sloj jer odvaja gume kotača od podloge. To se događa jesenskih dana kada lišće opada sa bjelogoričnih stabala na dijelovima kolnika koji se pružaju kroz gradske perivoje ili kroz šumu na otvorenoj cesti. Vozila kretanjem melju lišće i nastaje još sklizaviji sloj. Takvo stanje se održava sve dok ne padne veća kiša koja će oprati kolnik ili dok se kolnik ne očisti na neki drugi način. Vozači moraju prepoznati takvu opasnost i prilagoditi svoju vožnju.

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.