PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Spori ali žestoki

Goran Tratnjak

Većina vozača koja živi u gradovima traktore vidi uglavnom na televiziji, bilo da se radi o poljoprivrednoj emisiji ili informativnom programu koji se bavi aktualnom problematikom hrvatskih poljodjelaca. To su uglavnom „namještene“ snimke koje prikazuju traktore u njihovom prirodnom elementu - na oranicama. Ali ti isti traktori, da bi došli do tih oranica, moraju za kretanje koristiti javnu cestu. Naravno, ako automobil vozite po gradu, autocesti ili brzoj cesti na traktor nećete naići. Ali ako vas zadesi vožnja po državnoj ili županijskoj cesti poljima bogatom Podravinom ili Slavonijom, susret sa traktorom je neizbježan. Poglavito sada, nakon zime, kada započinje proljetna obrada tla i sjetva. Da su traktori prijetnja sigurnosti na cestama potvrđuju i statistički podaci. Unatrag dvije godine samo na području Virovitičko – Podravske županije bilo je registrirano 62 prometne nesreće u kojima su sudjelovali traktori. Onih neregistriranih nesreća sa manjom materijalnom štetom bilo je i dvostruko više. Posebno zabrinjava podatak da je u tim nesrećama 30 % vozača traktora bilo pod utjecajem alkohola, a 40 % traktora je bilo neregistrirano i bez police obveznog osiguranja.

KOJE OPASNOSTI DONOSI SUSRET S TRAKTOROM?

Najveću opasnost predstavljaju sami vozači traktora, koji nisu dovoljno stručno upućeni u samu vožnju traktora cestom  jer treba znati da svi vozači koji posjeduju vozačku dozvolu za motocikl ili automobil smiju upravljati i traktorom. Zamislite sljedeću situaciju: Mladić položi vozački ispit na motociklu sa 16 godina i automatski ima pravo upravljati traktorom, a sa navršenih 18 godina više neće imati niti ograničenja kao mladi vozač. Motocikl kojim je u autoškoli polagao ispit ima snagu pogonskog motora od najviše 11 kW a traktor može imati snagu od 110 (ili više) kW. Masa motocikla je 100 – 150 kg, a masa traktora može biti pet ili više tona. O razlici u dimenzijama da i ne govorimo, pogotovo ako su traktoru pridodani traktorski priključci ili priključno vozilo. I sve to bez ponovnog pohađanja autoškole.
Primjer drugi: Vozač traktora starije životne dobi slobodno i legalno upravlja traktorom, a u autoškoli je zadnji put bio 1958. kada je položio vozački ispit za osobni automobil. U međuvremenu su se promijenili i ljudi, i traktori, i zakoni, pa i sama država. Takav vozač niti više može, a niti zna propisno upravljati vozilom po cesti. Ali živi na selu i život mu ovisi o radnoj sposobnosti da obrađuje zemlju traktorom.
Sljedeća opasnost proizlazi od samih traktora ako su ista neregistrirana, tehnički neispravna ili nanose blato i zemlju na cestu. Srećom neispravnih i neregistriranih traktora, poput onoga sa slike 1, sve je manje, ali nikad se ne zna hoće li Vas zadesit bliski susret sa nekima od njih.

KAKO POSTUPATI PRI SUSRETU SA TRAKTOROM?

Najveća opasnost prijeti prilikom pretjecanja ili obilaženja traktora. Zato je jako bitno da Vas vozač traktora na vrijeme uoči ukoliko namjeravate proći pored njega. Vidno polje vozača traktora ovisi o stanju vozačkih ogledala, zaprljanosti prozorskih stakala i dimenzijama traktorskih priključaka ili priključnog vozila i njegovog tereta koji vuče. Nije dovoljno samo upotrijebiti zvučni znak upozorenja (sirenu) jer njen zvuk teško dopire do kabine traktora. Pokazivači smjera na traktoru često su neispravni ili prekriveni blatom i teretom koji traktor prevozi. A i sami vozači traktora skloni su skretati vozilom bez provjere ili najave, i zbog toga ih se treba čuvati.

Na slikama se vide dvije prometne nesreće nastale upravo u takvim okolnostima.

U oba slučaja vozilo je pretjecalo traktor na ravnom djelu ceste izvan naselja gdje je to i dopušteno isprekidanom razdjelnom linijom, ali traktor je naglo skrenuo i posljedice se vide iz priloženog.

Veliku opasnost predstavljaju i nanosi blata na kolniku koja ostavljaju ta vozila prilikom izlaska sa zemljane ceste ili njive. Zakon obvezuje vozače takvih vozila da ih očiste prije izlaska na asfaltiranu prometnicu, ali rijetki se toga drže, pa pripazite ako uočite mjesto gdje traktor izlazi na cestu sa blatnjavim gumama (slika 5) jer je kolnik tada vrlo sklizak.

Noću postoji opasnost na udarite u traktor ostavljen na kolniku bez ikakvih svjetala ili u priključno vozilo čiji teret prekriva signalizaciju.
Iako vozači traktora nisu dominantna skupina koja uzrokuje teške prometne nesreće, treba ih se čuvati. To najbolje znaju oni vozači koji su sa njima imali „bliski susret“. Ostalim vozačima koji nisu prošli takvo iskustvo namijenjen je ovaj članak, da im se ne dogodi nešto slično.

Goran Tratnjak,, siječnja 2008. godine

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.