PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Neodgovorno parkiranje

Priredio: Nenad Zuber

Za razliku od zaustavljanja, parkiranje je jedna od radnji vozilom u prometu, kada vozač prekida svoju vožnju, ostavlja, odnosno napušta svoje vozilo i to na više od tri minute. Razlozi tomu mogu biti različiti, no u pravilu, ako je parkiranje u pitanju, motor vozila se isključuje iz rada, a vozilo zaključava po odlasku vozača. Tako bih parafrazirao zakonsku odredbu i ono što iz nje proizlazi.

parkiranje

Šecuci gradom opet mi za oko zapne ne baš lijepi primjer, najblaže receno – neodgovornog vozaca!

U samom raskrižju (u ovome slučaju raskrižju s kružnim tokom prometa) između dva obilježena pješačka prijelaza, vozač ostavlja – parkira svoje vozilo!!! Vozila koja nailaze iza, ne razumiju trebaju li stati iza srebrnog BMW-a ili ga zaobići. Jedni staju, drugi zaobilaze. Eto potencijalne prilike za ometanje ili ugrožavanje pješaka ali i vozača.

Prema propisu sve je jasno. Članak 78. Zakona kaže: „Vozac ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo na mjestu na kojem bi ono ugrožavalo sigurnost drugih sudionika u prometu ili predstavljalo smetnju za normalan tok prometa ili kretanje pješaka.“

Ovaj neodgovorni vozač učinio je sve citirano:

  • parkirao je vozilo na mjestu na kojem potencijalno ugrožava sigurnost
  • predstavlja smetnju za normalan tok prometa
  • ometa kretanje pješaka.

Zašto se ne smije parkirati neposredno uz obilježeni pješački prijelaz, na njemu ili između dva pješačka prijelaza na vrhu raskrižja ili neposredno pred raskrižjem (kako je to učinio vozač na fotografiji s početka priče)?

Prvo, zato jer Zakon (u članku 82.) jasno navodi kako vozač ne smije zaustaviti ili parkirati vozilo na obilježenome pješačkom prijelazu i na udaljenosti manjoj od 5 m od tog prijelaza, na raskrižju i na udaljenosti manjoj od 5 m od najbližeg ruba poprečnog kolnika.

Drugo, zato jer svojim položajem tako parkirana vozila (crvena vozila na prikazu) smanjuju preglednost vozilima koja se približavaju obilježenom pješačkom prijelazu, odnosno raskrižju (plavom vozilu). Vozač (plavoga vozila) nema dobru preglednost i u „sjeni“ su mu vozila desno, kao i pješaci koji namjeravaju prijeći cestu. Takva situacija predstavlja iznimnu opasnost, jer kad vozač vozilom uđe u raskrižje, a nije imao u zoni vidljivosti sve potencijalne opasnosti, preostaje mu vrlo malo vremena za reakciju i nalet na vozilo ili pješaka može biti koban.

Treće, zbog ignoriranja propisa i tako parkiranog vozila vozač može biti kažnjen novčanom kaznom!

Cetvrto, prema odredbi zakona (članak 84.) tako parkirano vozilo na cesti, na kojoj ugrožava sigurnost prometa ili ometa normalan tok prometa može biti premješteno po nalogu policije na drugo mjesto, a to je poprilično skupa priča!

Peto, takvo ponašanje vozača (vidi gornju fotografiju) krajnje je nekulturno, bahato i neodgovorno!

Zato, razmislite gdje ostavljate – parkirate svoja vozila! Ne dovodite druge sudionike u prometu u opasnu situaciju zato što vam se možda žuri, pa ostavite, krajnje nesmotreno, svoje vozilo na mjestu gdje je to zabranjeno! Koja minuta više kako biste pronašli odgovarajuće mjesto za parkiranje - u životu ništa ne znači. Potrošite ju za sigurnost prometa! Potrošite ju da ne trošite novac na kazne! Potrošite ju kako drugi sudionici prometa, vidjevši vaše pogrešno parkirano vozilo, ne bi prokomentirali: Gle, kakva bahatost i nekultura!!!

Nenad Zuber, ožujka 2016. godine

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.