PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Vježbajte defenzivnu vožnju

Priredio: Nenad Zuber

Temeljni koncept defenzivne vožnje

Koncept defenzivne vožnje je voziti mudro i naučiti uživati u vožnji. Da biste uistinu uživali u vožnji – pretpostavka je voziti pametno i sigurno.
Defenzivna vožnja je metoda vožnje koja se temelji na predviđanju i izbjegavanju opasnosti na cesti. Voziti defenzivno znači biti iznad svega oprezan i stalno spreman na najgore. Defenzivni vozač pouzdano upravlja i kontrolira svaku riskantnu situaciju. Aktivno promatra, analizira i planira, procjenjuje cestu i uvjete prometa, ocjenjuje što drugi vozači ili pješaci namjeravaju učiniti, „odvaguju“ što bi mogli učiniti i ovisno o tomu odlučuju o najboljoj mogućnosti svoga reagiranja – postupka u konkretnoj situaciji.
Defenzivni vozač ne reagira naslijepo bez obzira ne težinu situacije oko njega. On mora biti stalno budan kako bi u glavi procesuirao veliki broj bitnih informacija za vožnju, iako mnoge odvraćaju pozornost od bitnoga.
Ako samo jednom izgubite nakratko koncentraciju u vožnji dovodite se u rizičnu situaciju i provocirate mogućnost nesreće, koja se možda tada ne događa, ali samo zbog povoljnog spleta okolnosti.

Može li se naučiti defenzivna vožnja?

Defenzivna vožnja ne dolazi prirodnim putom, ne rađa se s tim talentom. To se mora naučiti! Da biste vozili defenzivno to morate prije svega naučiti i sami sebe trenirati.
Umoran, vozač koji je lijen defenzivno razmišljati, neusredotočen na vožnju je opasan vozač! Zato je neobično važno učiti o defenzivnoj vožnji i razvijati navike za defenzivni način vožnje kako bi to postao stil vožnje i rutina.

Kako postupno učiti defenzivnu vožnju?

Učite prometne propise, shvatite ih i naučite razumijevati prometne situacije!

 1. Odlučite da želite i budite spremni voziti defenzivno!
 2. Razvijte svijest o visokom riziku sudjelovanja u prometu!
 3. Trudite se uočavati bitno u prometu i pravodobno predviđati tuđe postupke!
 4. Dobro procijenite i reagirajte točno!
 5. Izbjegavajte situacije visokog rizika!

Vježbajte defenzivnu vožnju

Poznat nam je moto – „Vježbom do izvrsnosti“ ili „Ponavljanje je majka mudrosti“.
U ovom slučaju morate biti svjesni kako sva moguća vježba defenzivne vožnje vas ne dovodi nužno do izvrsnog vozača, ali će vas posve sigurno učiniti sigurnim vozačem!
Što više vježbate defenzivnu vožnju brže cete razaznati korist od toga i postici povjerenje u samoga sebe. Najbolji nacin razvoja svojih vještina u defenzivnoj vožnji je vožnja manje opterecenim prometnicama, prometnicama manje gustoce prometa gdje se stice samopouzdanje, a da se ne dovode u opasnost sudionici u okružju. U tim uvjetima koncentracija je na manje subjekata, a oprez na višoj razini.
Defenzivna vožnja podrazumijeva razvoj sposobnosti, vještina i talenta u izvođenju postupaka uvjetovanih tuđim postupcima. Za pravilno reagiranje morate prije svega biti udobno smješteni u automobilu kako biste najdjelotvornije mogli koristiti sve komande vozila. Morate biti „jedno“ s automobilom i morate biti svjesni njegovih svojstava i svojih potencijalnih sposobnosti.
Dostupnost svih komandi i njihovo najučinkovitije korištenje značajno je jer u najviše slučajeva nakon donošenja odluke o postupanju problem ćete razriješiti temeljnom akcijom kao što su kočenje, zaustavljanje, okretanje, davanje znaka svjetlima ili sirenom i slično. Međutim, u složenijim situacijama morat ćete koristiti kombinaciju dobro procijenjenih i glatko koordiniranih radnji kojima ćete vozilo izmaknuti iz opasnog područja, odnosno od izvora opasnosti. Na taj će se način minimizirati mogućnost sudara ili nesreće.
Jedini način za izvođenjem sigurne radnje je vježba, vježba, vježba …

Vježbajte!

Defenzivna vožnja uključuje kontrolu vremena, prostora, vidljivosti i to što je više moguće. No, morate biti svjesni kako nikada ne možete posve kontrolirati te faktore u konkretnim prometnim situacijama. Stalno morate vježbati i nastojati što fleksibilnije utjecati na postizanje cilja:

 • Vozite s povoljnim razmakom od vozila u slijedu (u koloni vozila);
 • Pazite na bočni razmak od vozila u okružju;
 • Osigurajte prostor za „evakuaciju“ (izmicanje od opasnosti);
 • Izbjegavajte vožnju „na repu“;
 • Neka vaši postupci budu jasni svima;
 • Komunicirajte stalno;
 • Budite vidljivi svima.

Sigurnosne pretpostavke defenzivne vožnje

Izbjegavanje potencijalne opasnosti na cesti sigurnosna je pretpostavka strategije defenzivne vožnje. Metode sigurne vožnje grade se na defenzivnim vještinama:

 • pretražujte pogledom ispred vozila što više korisnih detalja,
 • gledajte što dalje ispred vozila,
 • učite redoslijed pretraživanja – tražite što je važnije,
 • procjenjujte potencijalne opasnosti,
 • naučite što je opasnije – tome poklonite više pažnje,
 • izbjegnite opasnost, osmislite „put“ za izbjegavanje opasnosti,
 • reagirajte pravilno, točno i brzo.

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.