PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE

Nepodnošljiva lakoća smirenosti

Nenad Zuber
U uobičajenoj zagrebačkoj gužvi, neki dan, vozeći se – gle čuda, neki nervozni vozač u mojoj blizini u susjednoj prometnoj traci. Svojim postupkom i načinom vožnje „povukao“ je drugog isto tako nervoznog i nestrpljivog vozača na nervozne (čitaj: agresivne) reakcije … vidljivo ubrzavanje preko dopuštene brzine, brzi prolazak po traku s desne strane, utrkivanje … Sva sreća, brzo su mi nestali iz vidokruga.

Čudim se, razmišljam, često viđam takve situacije, nikad kraja takvom načinu vožnje. Tek kad povjerujem da se jedna generacija „uozbiljila“, sazrela, smirila … evo nove generacije nestrpljivih i „nabrijanih“ vozača, koji čini iste pogreške. Znam, nemaju svi u prometu vremena kao ja … i da im se nikamo ne žuri. Ali to je prednost nas starijih vozača, umirovljenih, koji voze po načelu: polako - ali sigurno! I svuda stignemo, koji puta možda ne na vrijeme, ali bolje je stići s malim zakašnjenjem nego uopće ne stići.

Ispred se vozač vuče kao da ima cijeli dan na raspolaganju. Lijevo „luđak“.  Desno vozač trubi. Tamo naprijed vozač ne pokazuje svoju namjeru kretanja pokazivačima. Ovamo promjena trake na opasno malenom razmaku. Iza vozilo na opasno malom razmaku. Pored projuri vozač velikom brzinom. Iza njega drugi … Stresno za sve u ovome našem prometu! Zar ne? Ali to je, prije svega, nepristojnost, nekultura. S druge pak strane, sve je to što može iznervirati druge netolerantne vozače. Bezobrazna i bezobzirna akcija vozača u prometu često kod „istomišljenika“ izaziva bezobrazluk i bezobzirnost i tako u nedogled.

A sve može biti jednostavno! Propisno! Ne uznemiravajuće. Samo treba pronaći svoj način smirivanja u stresnim prometnim situacijama. Ako treba - duboko udahni - polako izdahni, smiruje, daje vremena za promišljanje slijedeće reakcije. Znate onu staru - odbroji do deset - proći će te želja za nervoznom reakcijom na bezobzirnost drugih. Najučinkovitija borba protiv nervoznih vozača je ignoriranje njihovih postupaka. Nekulturnu i nervoznu gestu drugog vozača primi s osmjehom. Prisili se ako treba.

Svoju eventualnu nervozu i stres zbog gužve u prometu ili kašnjenja na neki termin pokušajte spriječiti ranijim – pravodobnim  odlaskom od kuće. Uvijek krenite u promet na vrijeme, čak i ranije nego treba. Pametnije je uraniti, negdje u miru popiti kavicu i poraniti na mjesto dolaska nego bjesniti u autu zbog kašnjenja. Uostalom, nije kraj svijeta ako se zakasni koju minutu. Ne žurite, prebrza vožnja povećava razinu stresa i utječe na druge, Uspori, drži se propisane brzine, svoju vožnju prilagodite prometnom toku u kojem vozite. Svojim ponašanjem ne iskačite od ponašanja drugih vozača. Predviđajte kretanje vozača ili drugih sudionika prometa. Tako ćete izbjeći iznenađenja i zadržati mirnoću. Slušajte umirujuću glazbu, pjevušite, činite ono što vas smiruje. Pomozite si na bilo koji način smanjiti frustraciju za upravljačem. To se može izvježbati.

Ne doživljavajte nervozu drugih vozača ozbiljno. Ne dopustite da vam njihovo ponašanje pokvari dan. Kao u onoj pjesmi: „Ništa mi neće ovi dan pokvarit …“  Ne dopustite da vas isprovociraju svojim ponašanjem. Ako ste u prilici popustite - prvi.

Svoje probleme (osobne, obiteljske, ljubavne, poslovne …) ostavite doma ili na poslu - budite smireni za upravljačem, koncentrirani na vožnju i promet oko sebe. Ne reagirajte na svaki nepromišljeni pokret drugih vozača, realno sagledajte svaku prometnu situaciju. Imajte razumijevanja prema ostalima u prometu, možda reagiraju nervozno zbog nekih osobnih problema ili nevolje.

Zapamtite, niste vi niti ta osoba koja mora ispravljati krivu Drinu. Niste pozvani da kažnjavate druge sudionike prometa. Niste niti taj koji mora učiti druge pod svaku cijenu. Važno je samo da izbjegavate natjecanje s drugim vozačima. I ne budite bahati u prometu!

Ostajte smireni! Poštujte, uvažavajte i tolerirajte druge u prometu. Vi ste ti koji svojom mirnoćom, pozitivnim stavom i odgovornim ponašanjem stvarate sigurnost u prometu!

Smirenost bi zaista trebala biti vrlina svih sudionika prometa! A to je tako lako! Pokušajte, vidjet ćete da nije teško! Nepodnošljiva lakoća smirenosti!

Nenad Zuber, svibnja 2019. godine

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2019. godine. Sva prava pridržana.