PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Kako sigurno voziti autocestom

Priredio: Nenad Zuber

Izgradili smo zavidan broj kilometara autocesta! I to u relativno kratkom roku! Odjednom u svim dijelovima lijepe naše postoji. Vozači koji su prije bili daleko od pružanja trase autoceste sada su gotovo svakodnevno u prilici voziti njome. Jesu li za to spremni?

Jesmo li za to spremni?

U prometu postoji čarobna sintagma:“… smanjite brzinu…“ i na taj se način rješavaju svi problemi u prometu. Upravo na autocesti, zbog velikih brzina prometnih tokova, to često može biti izuzetno opasno. Ne mislite valjda da zagovaram vožnju velikim brzinama, ne, na pameti mi je kako se zbog naglih kočenja na autocestama događaju lančani višestruki sudari s teškim posljedicama. Zato dok vozite autocestom ne poduzimajte ništa, ali baš ništa, ukoliko prije niste nekoliko puta provjerili da to možete sigurno učiniti. Neka vas ne „uljulja“ sigurnost vožnje širokom lijepom cestom! Koristite ogledala, gledajte iza sebe, oko sebe i naravno pozorno pratite sve što se događa ispred vas i to daleko ispred!
Vozite sigurno ,
uključite se u prometni tok vozila na autocesti, bez zaustavljanja, koristeći pravilno prometnu traku za ubrzavanje. Postupno ubrzavajte nakon prilazne rampe, vozite usporedno s vozilima na autocesti - cijelom dužinom trake za ubrzavanje. Kada dostignete brzinu vozila u prometnoj traci lijevo od vas, uz sigurnosne provjere, ne ometajući vozila, uključite se u prometni tok na autocesti.
Vozite sigurno,
ako pak vozite desnom prometnom trakom , omogućite uključivanje vozilima s trake za ubrzavanje. Pratite ih pogledom. Procjenjujte njihovu brzinu i trenutak uključivanja. Usporite i pustite ih uključiti se. Ili, ubrzajte i napravite im mjesta iza, za uključivanje. Ako promet u lijevoj prometnoj traci nje previše gust, provjerite uvjete i prestrojite se u lijevu prometnu traku, ne smanjujući brzinu, kako biste desnu ostavili slobodnu za uključivanje vozila s prometne trake za ubrzavanje. Kada prođete vozilo koje se uključilo, vratite se u desnu prometnu traku.
Vozite sigurno ,
ne očekujte pješake, bicikle, mopede, traktore, zaprežna vozila. Pješaci i sva ova vozila neće ometati vašu vožnju, jer im je vožnja autocestom zabranjena.
Vozite sigurno ,
na autocesti ne smijete svojim načinom vožnje nikoga ometati niti ugrožavati. Na autocesti nema stajanja. Ako želite prekinuti vožnju, to možete učiniti samo na odmorištima, prostorima benzinskih crpki ili površinama izvan kolnika koje su kao odmorišta za to posebno uređene. Ne zaustavljajte niti ne parkirajte na prometnim trakama za zaustavljanje vozila u nuždi. Na autocesti ne smijete polukružno okretati niti voziti unatrag.
Vozite sigurno ,
ne očekujte spora vozila, jer je autocestom zabranjen promet svim vozilima koja ne mogu voziti brzinom većom od 60 km na sat. Na dionicama u usponu, na kojima se pretpostavlja da će neka vozila (teretni automobili, automobili s priključnim vozilima …) usporavati normalan prometni tok - grade se trake za spora vozila.
Vozite sigurno,
od vozila ispred uvijek održavajte sigurnosni razmak. On naravno ovisi o brzini vožnje i stanju kolnika (suh, mokar, prekriven snijegom ili ledom). Ako je razmak od vozila ispred nedovoljan, opasnost od naleta u slučaju iznenadnog kočenja vozila ispred, gotovo je neizbježna. Testirajte razmak od dvije sekunde od vozila ispred. Ako je kolnik mokar ili pokriven snijegom, povećajte razmak na tri do četiri sekunde, ovisno o uvjetima i vašem vozačkom iskustvu.
Vozite sigurno,
vožnju prilagodite uvjetima u kojima vozite. Za kiše, vozila podižu velike količine vode s kolnika, ništa se ne vidi ako vozite iza teretnih automobila ili vozite brže u susjednoj traci. Posebnu opasnost predstavljaju vijadukti, mostovi, nadvožnjaci zimi, koji znaju biti zimi ili u kasnu jesen zaleđeni zbog podhlađivanja. Dovezete li se prevelikom brzinom, gubite stabilnost vozila.
Vozite sigurno,
prejaki bočni vjetrovi na cestovnim objektima, mostovima i vijaduktima, izuzetno su opasni. Osjetit ćete poteškoće u „držanju“ vašega automobila, gubljenje staze, zanošenje, a priključna vozila i teretni automobili s nadgrađem mogu biti prevrnuti. Najbolje odgodite putovanje dok ta opasnost ne prođe. Ako ipak krenete i budete imali sreće da se ne zatvori ta dionica autoceste zbog sigurnosti, vozite izuzetno oprezno. U tunele ulazite i cijelom dužinom vozite isključivo brzinom koja je dopuštena, održavajte međusobni razmak između vozila u nizu. Strpite se, pretjecat ćete sporija vozila nakon što iz tunela iziđete.
Vozite sigurno,
stalno budite pažljivi, gledajte ispred i iza, niti jednu radnju na autocesti (promjenu prometne trake, prestrojavanje, usporavanje, brži prolazak pored vozila u susjednoj traci – pretjecanje) ne činite ukoliko se višestruko niste uvjerili da to može učiniti bez opasnosti za druge vozače na autocesti. Vodite računa o položaju svojega vozila, ali i drugih vozila te o namjerama i brzini vožnje. Što god činili, ne činite to bez provjera i davanja jasnih znakova o svojoj namjeri drugima. Učinite to u što kraćem vremenu. Ali nikada s desne strane drugih vozila (iznimka su gradske autoceste gdje se zbog gustoće prometa vozi u usporednim kolonama).
Vozite sigurno,
ne vozite slalom između vozila. Ne požurujte vozila ispred (znakovima svjetala ili vožnjom "na auspufu"). To je izuzetno opasno. Držite razmak od vozila. Ostavite si i nešto prostora za izbjegavanje incidentnih situacija. Ukoliko morate zbog nekog razloga ili iznenadne opasnosti intenzivnije kočiti, gledajte što se događa iz vas. Intenzitet kočenja podešavajte prema situaciji iza vas, jednako kao i onoj ispred vas. Da biste izbjegli nalijetanje vozila iza, koja se približavaju velikom brzinom, u takvom slučaju odmah uključite sve pokazivače smjera zbog upozorenja. Biti ćete puno bolje uočljivi.

Vozite sigurno,
učestalo mijenjanje prometnih traka u gužvi može biti izuzetno opasno, pogotovo ukoliko istodobno dva vozila iz susjednih traka koja voze usporedno žele promijeniti traku u kojoj voze. Preplitanje je opasno, pogotovo kada se izvodi pri velikim brzinama. Pokažite toleranciju i strpljenje, usporite malo i propustite vozilo iz susjedne trake. Tek tada mijenjajte traku. Isplatit će vam se.

Vozite sigurno,
ukoliko vam se dogodi da ste prisiljeni prekinuti vožnju zbog kvara, neispravnosti na vozilu ili iz nekog drugog razloga, nikako ne zaustavljajte vozilo na kolniku autoceste, već desno od žute uzdužne crte na kolniku, s desne strane - na prometnoj traci za zaustavljanje vozila u nuždi. Po mogućnosti što više desno, kako ne biste otvarajući vrata ometali vozila koja voze po desnoj traci. Ostavite uključena pozicijska svjetla, uključite sve pokazivače smjera kako bi vas vozači uočili sa što veće udaljenosti.
Vozite sigurno ,
pratite i poštujte prometne znakove ograničenja i upozorenja. Iluzija da vozite sporije nego što je stvarna brzina vaše vožnje, rezultat je udobne vožnje uglavnom ravnim dijelovima autoceste. To daje lažan osjećaj kako možete stati na vrijeme, ispred svake prepreke, bez obzira što uistinu vozite brzo. Ako prekasno uočite ili reagirate na znak ograničenja brzine (zbog radova ili nekakve prepreke) nećete na vrijeme moći stati ispred prepreke.
Vozite sigurno ,
pratite i znakove obavijesti i obavijesti za vođenje prometa. Ako prekasno uočite ili reagirate na znak obavijesti za vođenje prometa, provest ćete se pored ženjenog izlaska s autoceste. To vas može "koštati" dodatnog iznosa za cestarinu i pedesetak kilometara bespotrebne vožnje do slijedećeg izlaza i povratka autocestom za smjer kojim ste željeli voziti.
Vozite sigurno ,
pazite na vozila iza. Jedno sigurnosno pravilo kaže da vozeći autocestom treba više gledati promet iza (preko unutarnjeg i vanjskih ogledala), nego promet ispred (kroz vjetrobransko staklo). Uvijek pozorno gledajte i mislite na to da nisu svi vozači savjesni i da svi poštuju ograničenja brzine. Ima vozača brzih automobila koji protupropisno voze brzinama koje su iznad dopuštenih. Približavaju se poput munje, iznenada se stvore pored vašeg vozila. Ako ne pratite stalno situaciju iza, niti jedna radnja koju za vožnje izvodite svojim vozilom - neće biti sigurna.
Vozite sigurno,
ne pretjerujte s brzinom. Autocesta nije pista za iskušavanje mogućnosti vašega automobila. Vozite do najviše 130 km na sat. No, držite se ograničenja brzine na cesti i preporučljive brzine za pojedinu dionicu autoceste, poglavito u planinskim predjelima. Rizikom ćete najbolje upravljati sami, voziti tako da procjenjujete stanje ceste, uvjete vidljivosti, vremenske prilike ili bolje reći neprilike, gustoću prometa, vaše osobno raspoloženje i umor, a najvažnije – ne žurite i budite smireni!
Vozite sigurno,
vozite tehnički ispravno vozilo. Veće brzine, veće vibracije, veća naprezanja, može li to izdržati vaše vozilo. Kakve su vam gume? Jedna od najvećih opasnosti za vožnje autocestom pri velikim brzinama, stare su ili nedovoljno napumpane gume. Otpor kotrljanja za brze vožnje raste u gumama koje nemaju propisan tlak. Brže se zagrijavaju, a ako su još i stare i istrošene, naprezanja su veća i opasnost od pucanja je bitno povećana. Pukne li prednja guma, već kod 60 km na sat, dolazi do ljuljanja vozila i gubljenja smjera, koje se može vještim i pravilnim postupkom vozača "smiriti". No, pri brzinama većim od 80 do 100 km na sat gotovo je nemoguće održati vozilo na cesti, opasnost od slijetanja ili udaranja u zaštitnu ogradu neizbježna je!

Vozite sigurno ,
ako se isključujete s autoceste, pravodobno zauzmite položaj na krajnjoj desnoj prometnoj traci. Pratite znakove. Nakon kosnika na kolniku i pojave prometne trake za usporavanje, ne smanjujući brzinu vožnje, napustite desnu prometnu traku autoceste i prestrojite se na prometnu traku za usporavanje. Brzinu počnite smanjivati tek kada ste na traci za usporavanje. Usporite do izlazne rampe i sigurno ju provezite.

Vozite sigurno,
tražite pogledom zelene svjetlosne znakove za upravljanje prometom koji označuju slobodan prometni tok, odnosno prometne trake kojima na kojima se naplaćuje cestarina. Crvene svjetla znače da je ta prometna traka zatvorena za izlazak s autoceste.
 


Eto, i napustili ste autocestu!
Bacite pogled na brzinomjer!
Sigurno vam se čini da vozite sporije nego što je stvarna brzina vašega automobila!
Usporite!
Treba vam izvjesno vrijeme da se vaš psihički sustav prilagodi novoj brzini – sjetite se, to je "iluzija brzine".

Nenad Zuber, ožujka 2006. godine

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.