PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Vozite defenzivno - ne vozite na repu drugom vozilu

Priredio: Nenad Zuber

Vozači koji slijede druga vozila na premalenom razmaku predstavljaju jedan od najvećih i najopasnijih izazova za održavanje odgovarajućeg (prikladnog) zaštitnog prostora oko vozila, što vrlo često implicira mogućnost nastanka prometne nesreće – nalijetanje na vozilo ispred.

Ako vozite na premalenom razmaku, prije svega si ograničavate preglednost. Pogotovo ako vozite iza većih vozila (džipa, kombi vozila, cisterne, teretnog automobila, šlepera ili autobusa). Ne vidite pružanje ceste, vozila ispred, a ni dolazeća vozila, odnosno, uočavate ih prekasno. Vožnja na premalenom razmaku od vozila ispred predstavlja izravnu opasnost i može dovesti do prometne nesreće - nalijetanja na vozilo. Ako ne održavate povoljan, siguran  razmak, riskirate nalet na vozilo ispred - ukoliko vozač ispred naglo, iz bilo kojega razloga, koči.

Prema statistikama MUP-a RH za 2005. godinu, sudari (naleti) pri vožnji u slijedu vrlo su česta pojava na našim cestama s vrlo teškim posljedicama. U ukupnom broju prometnih nesreća 9.378 ili 16,1% dogodilo se upravo iz tog razloga, ali i 28 prometnih nesreća ili 5,3% s poginulima te 2286 nesreća ili 15,1% s ozlijeđenima.

U prometnim nesrećama pri vožnji u slijedu (naletu na vozilo ispred) poginulo je 30 osoba ili 5% ukupno nastradalih osoba, 214 osoba ili 5,1%  teško je ozlijeđeno, a 3303 osobe lakše su ozlijeđene ili 18,8% od ukupno nastradalih osoba. Uz to je pričinjena velika materijalna šteta.
Prometne nesreće koje su se dogodile zbog pogreške vozača - vožnje na nedovoljnoj udaljenosti, na trećem su mjestu iza nesreća uzrokovanih neprimjerenim brzinama u odnosu na uvjete na cesti te iza nesreća zbog nepoštivanje prednosti prolaska. Tom je pogreškom uzrokovano 5085 prometnih nesreća ili 8,7% ukupnog broja prometnih nesreća koje su prouzročili vozači. U tim nesrećama, koje su skrivili vozači zbog vožnje na nedovoljnoj udaljenosti, poginulo je 9 osoba ili 1,9 ukupno poginulih u tim nesrećama, 87 ili 2,1% teško je ozlijeđenih, a 1473 ili 8,4% lakše je ozlijeđenih u nesrećama koje su skrivili vozači zbog vožnje na nedovoljnoj udaljenosti.

Vodite o tome računa kada određujete razmak od vozila ispred!

Uvijek imajte na pameti kako udaljenost od vozila ispred mora biti funkcija vašega vozačkog iskustva, vrste i ispravnosti kočnoga sustava na vašemu vozilu, kvalitete i stanja guma koje imate na vozilu, stanja i vrste kolnika po kojemu vozite, opterećenja vozila, ali i brzine vožnje!

Povećajte vaše rastojanje od vozila ispred na pet do šest sekundi ili više ako ste defenzivan vozač, neiskusan vozač, ako je stanje kolnika nepovoljno (sklisko, snijeg, led…) ili …

Ukoliko vozač ispred mora naglo stati ili zakočiti iz bilo kojega razloga, imat ćete dovoljno vremena za postupno zaustavljanje vašega vozila. Tako smanjujete šansu da vozilo koje vozi iza, naleti na vas.
Osim toga, vozeći na „repu“ pokazujete svoju agresivnost. Vozačima idete na živce, kao što i vas može takva vožnja živcirati.
Izbjegavajte takvu vožnju.

Bit ćete sigurniji.

Ako i niste do sada u svojoj vozačkoj praksi doživjeli vožnju na repu vašega vozila, doživjet ćete sigurno. Morate računati na to kako neki vozači jednostavno imaju takav stil vožnje. Namjerno voze drugim vozačima na repu da pokažu kako su za njih svi prespori. To su agresivni vozači kojima se uvijek žuri i koji ne vole na cesti vidjeti nikoga ispred svojega automobila.

To nas stvarno može naljutiti!

Ne obazirite se puno na njih!

Na nesreću i s takvima moramo dijeliti prometnice.

Postupajte mudro.

Kada vas, za vožnje, duže vrijeme slijedi vozač na premalom razmaku, postupite defenzivno.

Planirajte kako ćete postupiti, pratite situaciju preko ogledala. Mislite uvijek na mogućnost izlaska iz te, i za vas i za vozača iza, nadasve opasne situacije. Procjenjujte imate li prostora i mogućnosti prestrojiti se u desnu traku, voziti što bliže desnom rubu kolnika ili čak pobjeći na bankinu u slučaju naglog skretanja radi izbjegavanja naleta vozila straga.

Promijenite prometnu traku ili pomaknite vozilo udesno, k rubu prometne trake tako da vozač vozila koje vam vozi na repu vidi što dalje naprijed i sigurnije obavi pretjecanje. Nikako ne započinjite utrku s njim. Pa vi ste posve razuman vozač.
Ako vas vozač koji vam vozi na repu ne želi ili ne može preteći, uljudno mu signalizirajte da se odmakne od vašega vozila. Učinite to kratkim uključivanjem desnih pokazivača smjera i pomicanjem vozila što više udesno. Tako vozaču iza pokazujete svoju namjeru i osiguravate mu više prostora za brži prolazak pored vašega vozila.

Ako to ne "upali", dajte mu znak nježnim pritiskanjem na papučicu kočnice, samo toliko da zasvijetle stop svjetla. Na taj mu način dajete jasan znak da ste ga spremni propustiti ispred sebe.

Pazite, ne pritišćite jako papučicu kočnice da vam vozilo ne počnete usporavati.

Pratite vozačeve reakcije stalno u vozačkom ogledalu.

Ako kočite snažno, povećavate rizik od nalijetanja vozila iza. To i jest najčešćim uzrokom nalijetanja nepažljivih vozača. Osim toga, vaš bi postupak mogao razbjesniti agresivnog vozača, što bi moglo biti razlogom za njegovu nepromišljenu, neprilagođenu reakciju.

Budite koncentrirani na svoje i njegove postupke i ne dajte da vas njegov postupak izbaci iz takta.

Ne živcirajte se.

Ako ni taj postupak nije djelotvoran,  pokušajte postupno polako oduzimati gas i smanjivati brzinu i na taj način potaknite vozača koji vam vozi na repu da promijeni prometnu traku ili da vas pretekne, kada mu se za to pruži prva mogućnost.

Konačno, ukoliko vas vožnja  na repu uistinu počela živcirati, jer vozač iza ne želi naprijed i predstavlja vam stalnu prijetnju, odnosno ugrozu za vas i druge na cesti, maknite se u stranu – stanite, čim je to za vas sigurno i pustite nasilnog vozača neka vozi dalje bez vas.

Znajte, bar jedan od vaših mudrih - defenzivnih postupka mora "upaliti"!
Sada konačno dahnite!

Riješili ste se nasrtljivca i nastavite dalje vašu razboritu vožnju, i sve tako dok ne dočekamo vrijeme da u svim vozilima budu ugrađeni senzori za automatsko određivanje razmaka od vozila ispred.

Nenad Zuber, listopada 2006. godine

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.