PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Ne dajte da vas zavara ili kako sigurno voziti autocestom

Priredio: Nenad Zuber

Vožnja autocestama zasigurno je sigurnija, brža i udobnija od vožnje ostalim cestama. Ali vožnja autocestom se po nekim osobitostima razlikuje od vožnje drugim cestama. Propisima je utvrđeno kako voziti, no postoje neka pravila, ponašanja i sigurnosne navike koje se moraju usvojiti kako biste sigurno vozili autocestama. Autoceste skrivaju i niz specifičnih opasnosti koje morate očekivati i predvidjeti kako biste sigurno i brzo stigli do cilja!
Autocesta je namijenjena isključivo za promet motornih vozila, a svi građevinski elementi (radijusi horizontalnih zavoja, širina i broj prometnih traka, uzbrdice i nizbrdice, raskrižja, trake za ubrzavanje i usporavanje, oprema, oznake i signalizacija) izvedeni su tako da omogućuju siguran i nesmetan prometni tok vozila brzinama od najmanje 80 km na sat.
Širina cjelokupnog profila autoceste, širina kolnickih traka koje imaju po najmanje dvije prometne trake, fizicka odvojenost od prometnog toka iz suprotnog smjera (zaštitnim ogradama, zelenim pojasom, raslinjem), traka za zaustavljanje vozila u nuždi, široke bankine i bocne ograde, kvalitetne oznake i signalizacija, redovito održavanje – daju osjecaj sigurnosti i mame na brzu vožnju.
Naša će zemlja ubrzo povezati autocestama sve dijelove države. Kada se puste u promet sve autoceste, mreža će biti duža od 1300 kilometara. Do sada su izgrađene i puštene u promet dionice: A1 Zagreb-Split, 375 km, A2 Zagreb-Krapina, 60 km, A3 Bregana-Županja 264 km, A4 Goričan-Zagreb, 97 km, ali i velik broj cestovnih objekata na njima kao što su tuneli Mala Kapela 5760 km i Sv. Rok 5661 km, ali i maslenički, dubrovački i šibenski most.
Autoceste su najsigurnije ceste!
Točno!
Ali, ne dajte da vas to zavara!
Iako je na autocestama najniža razina ugroženosti, odnosno na autocestama (s obzirom na broj vozila) događa relativno malo prometnih nesreća, no kada se dogode, u pravilu su s vrlo teškim posljedicama.
Autoceste su najbrže ceste!
Točno!
Ali, ne dajte da vas to zavara!
Autoceste su građene tako da dozvoljavaju vrlo brzu vožnju u odnosu na druge ceste. Građevinski su izvedene za velike proračunske brzine. Širina svake, od najmanje dvije, prometne trake je 3,75 metra, iznimno 3,5 metra. Traka za zaustavljanje vozila u nuždi je široka 2,5 metra. Bankine su široke po pola metra. Radijusi zavoja u normalnim uvjetima gradnje su oko 3000 metara. Usponi, u istim uvjetima, nisu preko 4%. Kvaliteta kolničkog zastora i činjenica da bočnih smetnji (zbog širine ceste) gotovo i nema, omogućuju vožnju velikim brzinama. Ne zaboravite, brzina je najdominantniji uzročnik prometnih nesreća.
Autoceste su najudobnije ceste!
Točno!
Ali, ne dajte da vas to zavara!
Ceste su to s najvišom razinom uslužnosti, najčešće u pravcu, dugih ravnih dionica, kvalitetnog asfaltnog kolničkog zastora, vožnja nije zahtjevna, ne predstavlja napor, nema vozila iz suprotnog smjera, preglednost je izuzetna, nema nepropisnih profila, a raskrižja su u više razina. Na takvim se cestama putuje udobno. Pazite, tu postoji zamka – monotonija može pospješiti nastajanje umora i otupiti pažnju.
Autoceste su najbolje ceste!
Točno!
Ali, ne dajte da vas to zavara!
Velika opterećenja i intenzitet prometa uzrokuju habanja kolnika. Stalno održavanje, radovi na kolničkom zastoru, obnova signalizacije, mogući su samo zatvaranjem jedne od kolničkih traka. Tada promet teče onom drugom kolničkom trakom. Prometne se trake sužuju na samo 2,5 metara širine (iznimno i na 2,25 m). Poštujte ograničenje brzine. Pazite na vozila u susjednim usporednim trakama. Nove dionice mogu biti nedovoljno dobro izvedene, usprkos standardima. Pazite na „šahtove“ u tunelima i na cestovnim objektima.
Autoceste su "bezbrižne" ceste!
Točno!
Ali, ne dajte da vas to zavara!
Autocestom uistinu možete voziti bezbrižno, pogotovo kada promet nije gust. Ali, zbog velike brzine prevaljujete u kratkom vremenu velike dionice puta. Situacija i uvjeti vožnje se mogu iznenada promijeniti. Uvijek na to računajte i budite spremni na iznenadno kočenje. Čim u daljini primijetite da vozila koče, da su obje trake zauzete vozilima, odmah uključite zbog sigurnosti i upozorenja vozačima iza vas, sve pokazivače smjera.
Autoceste su najpouzdanije ceste!
Točno!
Ali, ne dajte da vas to zavara!
Pouzdanost i osjećaj sigurnosti imponira na autocesti. No, u uvjetima velike gustoće prometa različitih vrsti vozila, vožnje u kolonama na relativno malom međusobnom razmaku, usporednih kolona, pogotovo u ljetnim mjesecima godišnjih odmora, nervoza i žurba vozača presudna je za sigurno odvijanje prometa. Dobro razmislite ima li uopće smisla u takvim uvjetima učestalo mijenjati prometne trake, bespotrebno ubrzavati i malo iza toga usporavati, ili svojim postupcima stalno ometati druge vozače. Uostalom, znate, u velikoj gužvi sve se kolone kreću otprilike istom brzinom, pokušajte strpljivošću doprinijeti pouzdanosti cjelokupne situacije.
Autoceste provociraju osjećaj osobne sigurnosti!
Točno!
Ali, ne dajte da vas to zavara!
Vozilo mirno klizi u visokom stupnju prijenosa, nema čestog mijenjanja stupnjeva prijenosa, kao da se vozi vozilo s automatskim mjenjačem, stvarna brzina vožnje se gotovo ne osjeća. Osjećaj osobne sigurnosti izravno djeluje na to da pažnja vozača nenamjerno popušta. Javlja se iluzija brzine kao pogrešna percepcija. Vozač je siguran kako možemo stati "u mjestu". Pazite, često gledajte na brzinomjer, niste niti svjesni koliko brzo vozite. A tek koliki vam je zaustavni put…
Autoceste su najpreglednije ceste!
Točno!
Ali, ne dajte da vas to zavara!
Dugi pravci, u pravilu ravnica, pregledni zavoji velikih radijusa, široke prometne trake, traka za zaustavljanje u nuždi, dugački blagi usponi osiguravaju izvrsnu preglednost za vožnje. Nema nepreglednih zavoja, prijevoja, zasjeka, ni "skrivenih opasnosti". Ali, čuvajte se neočekivane i nagle promjene uvjeta vožnje! Naročito u nekim dijelovima godine. Čuvajte se pojave iznenadnih magli. Odjednom ništa ne vidite, vozilo "izroni" iz magle, a brzina vam je ogromna. Odmah usporavajte, pratite desnu rubnu crtu, točke uz nju. Brzinu vožnje prilagodite vidljivosti. Uključite stražnje svjetlo za maglu, ali ga isključite ukoliko vas sustignu vozila.
Autoceste su ceste "za sva godišnja doba"
Točno!
Ali, ne dajte da vas to zavara!
Zbog visoke razine usluge, autoceste se moraju cijele godine intenzivno održavati. U zimskim uvjetima, pojačano održavati – „raliti“, posipavati, soliti, a ostali dio godine, kada je sezona radova, održavati, čistiti, obnavljati pa čak i rekonstruirati pojedine dionice ili objekte.
Zimi, za snijega, leda i magle, autoceste su podjednako opasne kao i ceste niže razine usluga. Kamioni za posipavanje i ralice jure brže nego ostala vozila, a zbog širine ralice ili stroja za posipavanje zauzimaju više prostora na prometnim trakama. Pustite ih proći, ne utrkujte se s njima. Vozila cestara, ophodnje ili vozila za održavanje autoceste, pranje signalizacije ili bojanje kolnika, mogu predstavljati bočnu smetnju i opasnost ukoliko se pored njih ne vozi na siguran način. Računajte na suženu kolničku traku ili čak prelazak na kolničku traku koja je namijenjena za suprotni smjer i koja na određenoj dionici postaje dvosmjerna.
Autoceste su najsigurnije ceste! Autoceste su najbrže ceste!
No, ne dajte se zavarati!
Kvaliteta, ljepota, atraktivnost i izgled okružja kojim se pruža, autocesta skriva opasnosti i rizik od nastanka nesreće s najtežim posljedicama.
Vodite o tome računa.
Stalno procjenjujte situaciju ispred vas.
Predviđajte moguće opasnosti.

Pokažite načinom svoje vožnje i ponašanjem visoku razinu vaše odgovornosti za vožnje autocestama.

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.