PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Visokorizična prometna situacija
Nenad Zuber

Kad god stanem pred spuštenim branikom ili polubranikom ili se približavam nezaštićenom cestovnom prijelazu preko željezničke pruge, sjetim se svih onih nemilih događaja koji su se zbili na ovakvim mjestima.

Sve prometne nesreće i njihovi neželjeni ishodi koji su se dogodili na prijelazima cesta preko željezničkih pruga, preozbiljni su i upozoravaju s razlogom na potrebu odgovornog postupanja svih koji su u prilici ili potrebi prelaziti željezničku prugu. Zato je konačno potrebno osvijestiti se i učiti na propustima i graškama drugih, kako i sami ne bismo došli u situaciju da svoj život i sigurnost izlažemo pogibelji.

Uvijek pomislim na one koji su zbog nepažnje, žurbe, neopreznosti, pa često i zbog gluposti ili bahatosti „podletili“ pod vlak. Baš tako, podletjeli!  Ne kako se to gotovo uvijek kaže ili napiše: „… vlak je naletio na vozilo! …“. Takva formulacija dala bi naslutiti da je vlak kriv, odnosno da je nepažnjom strojovođe vlak naletio na vozilo koje je prelazilo preko pružnog prijelaza.
Naprotiv, u pravilu, oni koji prelaze prugu uvijek su krivi. Ne smije se zaboraviti: Vlak uvijek ima prednost, odnosno vozači, pješaci ili svi oni koji prelaze preko pruge dužni su propustiti vlak - stati, pogledati, uvjeriti se ….

Prijelaz ceste preko željezničke pruge

Kako se to stručno kaže – to je mjesto križanja cestovne i željezničke infrastrukture. Prema nekim podatcima u Hrvatskoj ima oko 1.500 pružnih prijelaza. Takozvanih zaštićenih pružnih prijelaza, onih koji imaju svjetlosne i zvučne signale te polubranike ili branike - ima njih nešto više od jedne trećine. Iz ovih brojki može se pretpostaviti koliko je vozača, biciklista, pješaka ili drugih sudionika prometa dnevno u prilici ili potrebi prelaziti željezničku prugu … i biti u rizičnoj situaciji.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama RH, ali i prema Konvenciji UNECE-a (United Nations Economic Commission for Europe) o cestovnom prometu, vlakovi imaju prednost u odnosu na druge sudionike u prometu koji se s njima susreću, odnosno sudionici prometa mogu prijeći željezničku prugu tek pošto propuste vlak.

Prometna situacija vrlo velikog rizika

Ne srljajte u taj rizik! Svojim postupkom omogućite prolazak vlaka! Samo tako ćete sebi osigurati potpunu sigurnost i zaštititi se od pogibeljnih posljedica.


Strpljivo čekajte dolazak i prolazak vlaka, uživajte u glazbi, popričajte za to vrijeme sa suputnicima, … i, prisjetimo se još jednom, po stoti put – „VLAK JE UVIJEK BRŽI!“ kako to kaže upečatljivi, dobro poznati slogan. Slogan koji život znači!

Budimo svjesni toga da vlak ne može stati kao automobil. Kada vozač u zadnji čas uoči incidentnu situaciju u prometu na cesti i ako dobro reagira tj. koči … može izbjeći neželjenu situaciju. I to se tako najčešće i događa (to su one „skoro nezgode“), i svi smo bili u takvim situacijama.

Zaustavni put vlaka

Zaustavni put vlaka - razdaljina je koju vlak prijeđe od trenutka aktiviranja kočnoga uređaja do zaustavljanja. Zaustavni put postignut na taj način mora biti unutar najvećega dopuštenoga zaustavnog puta, tj. unutar pružne dionice između dvaju signala. Zaustavni put na HŽ-ovim prugama može iznositi 700 m, 1000 m, 1300 m i 1500 m, (prema: HŽ, 278 - Uputa o kočenju vlakova, Zagreb 2005.).

Zaustavni put određuje se ovisno o dopuštenoj infrastrukturnoj brzini, organizaciji prometa i karakteristikama pruge za svaku prugu odnosno pružnu dionicu (Pravilnik o načinu i uvjetima za sigurno odvijanje i upravljanje željezničkim prometom, Narodne novine, broj 107/16.)

Vozači ili svi koji prelaze preko pružnoga prijelaza moraju biti svjesni da je kompoziciju vlaka vrlo teško zaustaviti. Naletna brzina i ogromna masa vlaka koju je teško zaustaviti … uvijek su pogibeljni za one koji „podlete“ pod vlak! Danas su vlakovi sve tiši i sofisticiraniji. Mogu se kretati brzinama i do 160 km/sat. Mislite na to! Još je sve gore ako je nepregledna prometna situacija, nepovoljan prilazni kut cesta – pruga, slaba vidljivost, magla, kiša, snijeg, noć … itd.

Za približno i brzo računanje te predodžbu o opasnosti evo primjera: ako je brzina vlaka 80 km/sat, vlak se zaustavlja 300 do 400 metara, ali kad vozi 160 km/sat, zaustavni put je 1300 metara!!! Vodite o tome računa kada se približavate prijelazu ceste preko pruge.

Što poduzeti da bi prelazak pruge bio siguran?

Najčešće, približavanje prijelazu ceste preko željezničke pruge najavljeno je nizom prometnih znakova. Niti jedno mjesto, niti jedna konkretna situacija u prometu na cesti nema toliko znakova koji svojim značenjem upozoravaju na opasnost. Samom tom činjenicom posve je jasno koliko se pozornosti posvećuje upravo toj visoko rizičnoj situaciji u prometovanju cestom!

Dakle, prometni znakovi upozoravaju vozače i druge sudionike prometa na opasno mjesto i opasnosti koje iz te činjenice proizlaze. Već 240 metara prije prijelaza ceste preko željezničke pruge počinju prva upozorenja (a slijede na 160 i 80 metara prije prijelaza) kako bi se sudionici prometa mogli pripremiti i poduzeti sve potrebne radnje za siguran prelazak preko pruge.

Neki prijelazi ceste preko željezničke pruge najavljuju se samo znakom opasnosti i to, u pravilu, 150 metara prije samoga mjesta prelaska preko pruge.

Neki prijelazi ceste preko željezničke pruge koji su posve nezaštićeni (bez branika ili polubranika), obilježavaju se prometnim znakom „Andrijin križ“. Taj se znak postavlja neposredno na mjestu prelaska i to na udaljenosti pet metara od najbliže željezničke tračnice (ali ne bliže od tri, odnosno ne dalje od 10 metara od željezničke tračnice).

Na prijelazu ceste preko željezničke pruge može biti i svjetlosni znak za označivanje prijelaza ceste preko željezničke pruge (dva crvena svjetla koja se naizmjenično pale i gase i najavljuju približavanje vlaka i/ili da se branici ili polubranici spuštaju). U pravilu uz ovaj znak prijelaz se osigurava i zvučnim signalom (zvonom).

Cesta, odnosno prijelaz ceste preko željezničke pruge može biti opremljen (osiguran) uređajima koji zatvaraju promet cijelom širinom ceste (branici - i moraju biti označeni s najmanje tri crvena reflektirajuća stakla od kojih jedno mora biti smješteno na sredini branika, a druga dva bliže krajevima branika), ili samo do polovice širine ceste (polubranici - i moraju biti označeni s najmanje tri crvena reflektirajuća stakla postavljena na odgovarajućim razmacima po čitavoj dužini polubranika, od kojih jedno mora biti smješteno na samom kraju polubranika).

Zato UVIJEK kada se približavate prijelazu ceste preko željezničke pruge:

 • GLEDAJTE I PRATITE prometne znakove, to vam osigurava vrijeme pripreme za opasnu situaciju!
 • USPORITE! PRILAGODITE brzinu prilaska pružnom prijelazu. To vam omogućuje pravodobno kočenje prije mjesta opasnosti. Vodite računa o stanju kolnika (mokro, snijeg, led, lišće, blato …) kako biste na vrijeme stali ispred prijelaza.
 • PREDVIĐAJTE dolazak (nailazak) vlaka! Budite svjesni posljedica koje proizlaze zbog ignoriranja opasnosti.
 • OPPREZNO se približavajte!
 • „SNIMAJTE“ sve važne detalje iz okružja! PERCIPIRAJTE cijelu situaciju!
 • PREKINITE razgovor sa suputnicima.
 • UTIŠAJTE glazbu u automobilu.
 • SKINITE SLUŠALICE s ušiju!
 • NE TELEFONIREJTE! To je ionako zabranjeno za vrijeme vožnje
 • OTVORITE prozore i SLUŠAJTE (moguće zvučne signale, tutnjavu vlaka ili sirenu vlaka koji se približava cestovnom prijelazu preko pruge).
 • GLEDAJTE lijevo i desno – vlak može naići i s jedne i s druge strane!
  KONCENTRIRAJTE se na siguran prelazak!
 • STANITE ispred prijelaza! Ne obazirite se što na prijelazu nema znaka STOP (o značenju Andrijinog križa pisali smo već na našim stranicama – zakon to jasno kaže …). Pazite na mjesto svog stajanja ispred prijelaza. Vodite računa o širini vlaka.
 • Ako ste se UVJERILI da vlak ne nailazi, PRILAGODITE brzinu prelaska preko pružnog prijelaza.
 • UOČITE kako je izveden prijelaz, visina tračnica i njihov broj (jedan, dva ili više kolosijeka), nivelacija, izdignutost od ceste, ulegnuća, nepropisni profil – o tome ovisi BRZINA NAPUŠTANJA (PRIJELASKA) PRUŽNOG PRIJELAZA.
 • Nastojte ŠTO BRŽE I BEZ ZADRŽAVANJA prijeći prugu.
 • VOZITE, ali GLEDAJTE stalno lijevo i desno! I pozorno SLUŠAJTE!
  Vodite računa o DULJINI svog vozila.
 • Ako vozite u koloni, PUSTITE PRIJEĆI VOZILO ISPRED da vam se ne dogodi da morate stati na pruzi zbog usporavanja, zastajkivanja ili prekida vožnje vozila ispred! Tek kada je vozilo prešlo prijelaz i iza njega je ostalo dovoljno prostora da prođe i vaše vozilo … krenite preko pružnog prijelaza.

NE PRELAZITE preko prijelaza ceste preko željezničke pruge:

 • Ako vidite da su se POČELA PALITI naizmjenično crvena svjetla na svjetlosnom znaku za označivanje prijelaza ceste preko željezničke pruge,
 • Ako vidite da GORE naizmjenična crvena svjetla na svjetlosnom znaku za označivanje prijelaza ceste preko željezničke pruge,
 • Ako ČUJETE zvučni signal upozorenja (zvono),
 • Ako čujete sirenu dolazećeg vlaka!
 • Ako su se POČELI SPUŠTATI branici ili polubranici. SJETITE SE  – „Vlak je uvijek brži!"
 • Ako su polubranici SPUŠTENI! Nikako ne vozite između spuštenih polubranika. To je pogibeljna avantura.

PRIJEĐITE preko prijelaza ceste preko željezničke pruge:

 • Ako je vlak prošao
 • Cekajte da naizmjenicno paljenje crvenih svjetala prestane!
 • Cekajte da zvucni signal prestane!
 • Cekajte na potpuno dizanje branika ili polubranika!
 • Cekajte da vozila ispred napuste prijelaz i da iza njih ostane dovoljno prostora za vaše vozilo!
 • Vozite oprezno, radi vaše sigurnosti gledajte i slušajte dok prelazite!

I ZAPAMTITE!

Iako u prometu cijenimo, uvažavamo i primjenjujemo načelo povjerenja … ipak, u ovako visoko rizičnim prometnim situacijama - ne bismo trebali posve. Zato, najviše vjerujmo sebi, tehnologija može i zakazati!

Što ako…

Ako vam iz bilo kojeg razloga automobil stane na pruzi, ugasi vam se motor zbog kvara – bježite iz automobila što prije, ostavite automobil, napustite pružni prijelaz istoga časa – a tek potom  razmišljajte što dalje i zovite pomoć.

Ako ste na pruzi, a ispred vas i iza vas se počnu spuštati branici ubrzajte, pokušajte napustiti prugu. Ako treba, slomite branike vozilom. Prođite.  Preživite. Ipak je šteta na branicima manja nego da izgubite život.

Ako ste na pruzi i svjetla počnu svijetliti i oglasi se zvučni znak upozorenja – vozite što brže preko pruge.  Ne stajte. Ne vozite unatrag.

Dakle, i pogriješiti se može. Naći se na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme. No zapamtite, vaš je život neprocjenjiv i najvredniji. Zato predviđajte i pokušajte se ne naći u ovakvoj situaciji.

Prelazak preko pruge traži visoku razinu pozornosti. Ne igrajte se svojim životom! Ne igrajte se svojom sigurnošću! UVIJEK propustite vlak da prođe! Ne žurite bespotrebno. VLAK JE UVIJEK BRŽI!! Tih par minuta koje „potrošite“ na čekanje prolaska vlaka ispred pružnoga prijelaza ne znači ništa u životu. Zapravo ne razmišljajte kako ste potrošili vrijeme, već kako ste ga uložili u svoju sigurnost!!!


Nenad Zuber , svibnja 2018. godine

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.