PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Vozite defenzivno - pazite na razmak između vozila

Priredio: Nenad Zuber

Jedna od najvećih pogrešaka koju vozači čine u prometu jest što slijede vozilo ispred na premalenom razmaku.
Povećavajući razmak vašega automobila od vozila ispred (vozila koje slijedite) vi posve jasno smanjujete šansu da budete uvučeni u zamku nesreće - nalijetanja na vozilo ispred.
Veća razdaljina od vozila ispred omogućuje vam veću preglednost naprijed, a vozaču ispred osigurava lakše praćenje vašega vozila u ogledalima, daje vam više vremena za reagiranje ukoliko vozilo ispred mora iznenada zakočiti, a osigurava vam i dovoljno prostora za „bijeg“ iz incidentne situacije, omogućuje vozilu iza više mjesta ako vas želi preteći i ubaciti se između vašega vozila i vozila ispred.
Držite razmak, jer morate biti svjesni da je nalet na vozilo (sudar u slijedu), jedan od najčešćih uzroka nastanka prometne nesreće. Povećajte razmak, temeljno je načelo defenzivne vožnje.

REPUBLIKA HRVATSKA, 2003. godina
Uzrok nesreće
Broj nesreća
1.
bočni sudari
19.030
2.
sudari u slijedu
18.254
3.
sudari iz suprotnih smjerova
11.046
4.
itd.
itd.

U uvjetima idealne - umjerene brzine, s ne pretjeranom gustoćom prometa i uz dobru vidljivost preporučuje se razmak od vozila ispred ako vozite u nizu - od najmanje tri sekunde.
Zašto? Zbog činjenice, što vozilo vozeći većom brzinom prevaljuje u kraćem vremenu veće razdaljine. Vozeći većom brzinom, znači da vam je potreban i dulji put kočenja, odnosno dulji zaustavni put, ukoliko se morate naglo zaustaviti. Povećajte razmak od vozila za kojim vozite i osjećat ćete se sigurnije.

Slika 1. Održavanje sigurnog razmaka daje vam više mogućnosti u opasnim situacijama

Uobičajeno pravilo za održavanje razmaka, ako govorimo o defenzivnoj vožnji, je pravilo četiri sekunde za brzine između 70 i 100 kilometara na sat i pravilo pet sekundi za brzine preko 100 kilometara na sat. Postoji jednostavni test kojim možete provjeriti svoj razmak od vozila ispred u vožnji.
Odaberite npr. prometni znak na cesti ispred vas. No, možete odabrati i neki drugi fiksni objekt uz cestu, drvo, rasvjetni stup, ili slično. Kada vozilo iza kojega vozite, prođe pokraj tog prometnog znaka, počnite mjeriti vrijeme koje je potrebno vašem vozilu, ne povećavajući brzinu, da stigne do prometnog znaka kojega ste fiksirali.
Vrijeme – sekunde, brojite tako da izgovorite normalnom brzinom, razgovijetno: „dvadesetjedan, dvadesetdva, dvadesettri“. Ukoliko vašim vozilom stignete do prometnog znaka prije no što ste do kraja izgovorili riječ: dvadesettri, to znači da je brzina kojom vozite previsoka, a razmak premalen! Usporite, povećajte razmak – vozit ćete sigurnije!
Drugi način procijene povoljnog, sigurnosnog razmaka koji morate održavati vozeći defenzivno je onaj, u kojem morate razmak između svog i
vozila koje slijedite, podesiti prema duljini vozila. Kako? Tako da za svakih 10 do 15 kilometra na sat brzine kojom vozite, razmak produljujete za duljinu jednog vozila (otprilike četiri do pet metara).
Ova metoda je dobro primjenjiva za vožnju u gradovima. Ako npr. vozite do 50 km na sat, znači da razmak do vozila ispred mora odgovarati dužini najmanje tri prosječne duljine vozila. Taj se razmak može provjeravati stalno ako se osvrnete na parkirana vozila uz desni rub nogostupa.

Slika 2. Održavanje sigurnog razmaka za vožnje po izrazito lošem vremenu i ledenom kolniku
Slika 3. Održavanje sigurnog razmaka za vožnje noću i
kada je magla

Veći razmak (četiri, pa čak i do šest sekundi) između vozila u nizu MORATE osigurati:
• Ako ste novi vozac.
• Kada vozite po izrazito lošem vremenu (snijeg, led, jak vjetar).
• Ako vozite nocu ili u slucaju smanjene vidljivosti (sumrak, magla).
• Ako slijedite motocikl.
• Ako vozite nizbrdicom.
• Ako slijedite ocito neispravno vozilo.
• Kada vozite po nepoznatom putu ili u nepoznatom gradu.
• Ukoliko vam je vidljivost ogranicena (konfiguracija terena, kamion s nadgradem, autobus).
• Ako vozac ispred vozi nesigurno ili epredvidljivo.
• Ako sustignete vozilo koje nije iz vašeg domicilnog podrucja ili vozilo stranca.
• Ukoliko vozac iza, vozi na premalenom razmaku jer želi pretjecati.
• Ako vucete prikolicu ili laku prikolicu.
• Kada predvidate probleme na cesti ispred vas.
• Ako osjecate umor.
• Ako se ne osjecate da ste u dobroj kondiciji.

Slika 4. Možda ste vidjeli ovakvu naljepnicu
na stražnjem dijelu vozila. Niste
razmišljali o njenoj korisnosti?

I zato, ukoliko uistinu želite biti siguran vozač. Vozač kojemu se može vjerovati. Povećajte razmak, jer to je temeljno načelo defenzivne vožnje.

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.