PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE

21. listopada - DAN BEZ MOBITELA U PROMETU

Nenad Zuber


Već treću godinu za redom „živi“ projekt kreiran s idejom dugoročne organizacije preventivnih kampanja o korištenju mobitela u prometu i s ciljem smanjenja prometnih nesreća uzrokovanih upravo navikom telefoniranja za vožnje automobilom, biciklom ili za vrijeme hodanja, pod nazivom Dan bez mobitela u prometu.

Ove je jeseni Hrvatska udruga menadžera sigurnosti organizirala u sklopu kampanje Dan bez mobitela u prometu 2019.  konferenciju pod nazivom „Mi i naši gadgeti u prometu“,  a neposredno nakon što je Sabor RH prihvatio 21. listopada kao Nacionalni dan bez mobitela u prometu. Ovaj projekt podupire Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa, a odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Grada Zagreba, Fakulteta prometnih znanosti Zagreb i Hrvatske gospodarske komore.

Cijeli projekt je zamišljen kao iznimno vrijedna i korisna preventivna aktivnost kojom se želi senzibilizirati građane i javnost kako bi se umanjila opasnosti u prometu zbog navike korištenja mobitela ne samo za vrijeme vožnje automobilom , već i za vrijeme vožnje biciklom. Projekt ne staje samo na vozačima već se odnosi i na pješake koji sve više koriste mobitel dok hodaju, pa čak i za vrijeme prelaska preko obilježenog pješačkog prijelaza.Temeljno pitanje konferencije bilo je kako mijenjati opasne navike, odnosno što činiti i kako razvijati svijest građana da se te štetne i opasne navike ne steknu?

Voditeljica Projekta Dan bez mobitela u prometu, Renata Ivanović, podsjetila je na cilj projekta kojim se u širem društvenom kontekstu nastoji dostići sigurniji promet na cestama, očuvanje života i zdravlja građana te smanjenje materijalnih troškova uzrokovanih prometnim nesrećama.

Posebno upozoravajući su bili podatci iz istraživanja, koje je provedeno u lipnju 2017. u sklopu projekta Dan bez mobitela u prometu (na reprezentativnom uzorku od tisuću ispitanika - po dobi, spolu, obrazovanju i zastupljenosti ispitanika po županijama).

 

Bez obzira na poznate činjenice o korištenju mobitela za vožnje:

  • vozač s mobitelom u ruci ima tri puta sporiju reakciju
  • smanjena pozornost vozača koji telefonira i vozi jednaka je smanjenoj pozornosti vozača koji u krvi ima promil alkohola
  • vjerojatnost da će takav vozač doživjeti nesreću raste devet puta
  • odgovaranje na SMS poruku, primjerice, oduzima vozaču pozornost najmanje pet sekundi, što je dovoljno da vozilo pri brzini od 50 kilometara na sat prijeđe 70 metara bez kontrole vozača
  •  itd…

posebno, zabrinjava podatak da gotovo 80 posto ispitanika misli da je takvo ponašanje u prometu opasno, ali, gotovo 40 posto građana (38,7 posto) ne bi mijenjalo svoju naviku, neovisno o visini kazne. To ukazuje da ispitanici nisu dovoljno svjesni opasnosti koje donosi korištenje mobitela u prometu. Stav o mobitelu postoji, ali je po intenzitetu vrlo slab. Čak 7,2 posto vozača ispitanika smatra da je nepotrebno kažnjavati korištenje mobitela u vožnji!!!

Sve veći problem u prometu, ne samo u RH, predstavlja korištenje mobitela kod pješaka. Istraživanje je pokazalo da na frekventnim raskrižjima u Zagrebu svaki sat preko obilježenog pješačkog prijelaza i to na crveno prometno svjetlo prođe četiri pješaka koji gledaju u ekran mobitela! Ako u Zagrebu postoji 400 raskrižja i ako su bar 200-tinjak frekventnih, to znači da cca tisuću pješaka dnevno prelazi pješački prijelaz na crveno i gleda u mobitel, što je tisuću potencijalno vrlo opasnih situacija!

Jednako je opasno i kada biciklisti voze i gledaju u mobitel. Stoga je ove godine pokrenut pilot projekt semafora s horizontalnom signalizacijom. Prvi takav uređaj postavljen u Europi je na raskrižju Frankopanske i Ulice Gjure Deželića u Zagrebu. Taj „pametni“ semafor pješake i bicikliste zadubljene u ekran mobitela upozorava da je upaljeno crveno svjetlo na semaforu!

Fotografije preuzete s: https://danbezmobitelauprometu.uhms.hr/postavljen-prvi-tip-semafora-koji-pjesake-zadubljene-u-ekran-mobitela-upozorava-da-je-upaljeno-crveno/

Mjerenja provedena prije postavljanja semafora pokazala su da 20 posto pješaka prijeđe cestu koristeći mobitel, a svaki peti prijeđe na crveno svjetlo. Pametni semafor pješake koji se, koristeći mobitel, nađu na prijelazu, šokira jakim crvenim svjetlom na ekranu mobitela i time ih jasno upozorava na opasnost.

Nakon postavljanja semafora prva su mjerenja pokazala da su prelasci na crveno svjetlo smanjeni za 50 posto.

Upotreba mobitela u prometu veliki je sigurnosni problem u cijelom svijetu i smatra se četvrtim uzrokom smrti na cesti. U zadnje vrijeme, čak se govori da je mobitel veći uzrok smrtnosti na cestama od  alkohola.

I zato, SVAKI DAN BEZ MOBITELA U PROMETU JE DOBAR DAN!

Niti jedan poziv ili poruka nisu vrijedni vašega života!

Nenad Zuber, listopada 2019. godine

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2019. godine. Sva prava pridržana.