PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Stariji vozači: 7 savjeta za njihovu sigurnost

Priredio: Ivan Smoljan, prof.

Temeljeno na istraživanjima stručnjaka Mayo Klinike iz SAD-a.

Stariji vozači realnost su u prometu na cesti. Njihova je zastupljenost u prometu veća ili manja, što ovisi o različitim čimbenicima. O ovoj skupini vozača različito se promišlja – ne može se zanemariti iskustvo stečeno godinama sudjelovanja u prometu, ali … isto tako, neke statistike o prometnim nesrećama upozoravaju na izraženu ugroženost te skupine vozača.

Vožnja ponekad može biti izazov za starije osobe. Zato, poštovani stariji vozači, slijedite ove sigurnosne savjete , vodeći brigu o sebi planirajući unaprijed i vodeći računa o vašim trenutnim sposobnostima i vozačkim vještinama. Vozačka sigurnost zahtijeva više od razumijevanja prometnih znakova i prometnih propisa. Kako postajete stariji, vjerojatno primjećujete fizičke promjene koje mogu određene radnje - kao npr. okretanje glave prema nadolazećem prometu ili vožnju noću – učiniti izazovnijim. Ipak, stariji vozači mogu biti posve sigurni i ravnopravni s drugim vozačima na cesti.
Razmislite o slijedećih sedam savjeta za starije vozače.

Savjet 1: Budite fizički aktivni

Fizičkom aktivnošću poboljšavate vašu snagu i fleksibilnost. S druge strane fizička aktivnost može poboljšati sigurnost vozača čineći da lakše okreće volan, gleda preko ramena i čini druge pokrete za vrijeme vožnje i parkiranja.

Potražite načine kako uključiti tjelesnu aktivnost u svakodnevnu rutinu. Hodanje je odličan izbor za mnoge ljude. Istezanje i vježbe snage su također korisni za starije vozače. Ako ste živjeli „sjedilački“, trebate dobiti suglasnost vašeg liječnika prije nego što povećate svoju ​​razinu aktivnosti.

 

 

Savjet 2: Redovita provjera vida i sluha

Osjetila, kao što su sluh i vid imaju tendenciju slabljenja s godinama. Oštećenje sluha može biti problem za starije vozače ograničavajući im sposobnost da čuju približavanje vozila hitne pomoći ili vlaka. I uobičajeni problemi te dobi u svezi s vidom - kao što su katarakta, glaukom i makularna degeneracija – mogu utjecati da se teško jasno vidi ili vozi noću.

Pitajte svog liječnika koliko često trebate provjeravati vid i sluh. Čak i ako mislite da su vam sluh i vid u redu, prihvatite preporuku vašeg liječnika glede njihove provjere. Problemi mogu biti lakše ispravljeni, ako su rano otkriveni.

Savjet 3: Postupanje kod kroničnih bolesti

Surađujte sa svojim liječnikom kako bi vladali bilo kojom kroničnom bolešću - osobito onima koje bi mogle utjecati na sigurnosti vozača, kao što su dijabetes ili iznenadni napadi. Slijedite liječničke upute za vladanje stanjem i sigurnim boravkom za volanom. To bi moglo uključiti prilagodbu plana liječenja ili ograničavanje vaše vožnje.

Naravno, jednako je važno da poznajete vaše lijekove. Mnogi lijekovi mogu utjecati na sigurnost vozača, čak i kada se osjećate dobro. Čitajte upute o uporabi lijekova, tako da znate što možete očekivati ​​od svakog od njih.
Nemojte voziti ako ste uzeti lijek koji uzrokuje pospanost ili vrtoglavicu… Ako ste zabrinuti zbog nuspojava ili utjecaja na sigurnost vozača, konzultirajte svog liječnika.

Savjet 4: Shvatite vaša ograničenja

Razmislite o vašim fizičkim ograničenjima i napravite potrebne prilagodbe. Na primjer, ako vas bole ruke kad stežete upravljač vozila, koristite navlaku na upravljaču koja omogućava udobnije držanje i okretanje upravljača. Možete pitati svog liječnika da vas uputi profesionalnom terapeutu, koji može ponuditi pomoćne uređaje koji će vam pomoći voziti ili može predložiti određene vježbe kako bi vam se pomoglo prevladati vaša ograničenja.
Također možete prilagoditi svoje vozilo ili izabrati drugačije vozilo kako bi se bolje zadovoljile vaše potrebe.
Na primjer, mnogi stariji vozači lakše ulaze i izlaze iz većih automobila.
Vozila na kojima su indikatori, simboli i znakovi na upravljačkoj ploči veći i lakše ih je čitati, često su popularnija kod starijih vozača. Karakteristike kao što su velika ogledala i automatski podizači stakala i daljinsko zaključavanje također mogu biti sigurnosna mjera.

Savjet 5: Vozite pod optimalnim uvjetima

Možete poboljšati sigurnost vozača vozeći tijekom dana, po lijepom vremenu, na mirnim cestama u poznatim područjima. Planirajte svoj put kako bi se izbjegle prometne „špice“. Odgodite svoje putovanje, ako je vidljivost slaba. Provjerite jeste li u optimalnom stanju voziti u odnosu na uvjete na cesti. Nemojte voziti ako ste umorni ili ljuti - i nikada nemojte voziti nakon konzumiranja alkohola.

Savjet 6: Planirajte unaprijed

Kada uđete u vaše vozilo, budite spremni za vožnju. Planirajte svoj put unaprijed, tako da se ne nađete u situaciji da trebate gledati na kartu ili tiskane upute za vrijeme vožnje.
Ako koristite GPS uređaj, unesite odredište prije nego što počnete vožnju. Ako je potrebno, informirajte se prije za pravce kretanja ili glavne orijentire, kao što su vodotornjevi, škole ili druge istaknute zgrade. Dok vozite,
ne učiniti ništa što bi ometalo vašu usredotočenost na cestu - kao što su jelo, korištenje mobitela ili podešavanje radija ….

Savjet 7: Obnovite svoje vozačke vještine

Razmotrite pohađanje dodatnog osposobljavanja za starije vozače. Obnovite svoje vozačke vještine možda čak i dobijete popust na osiguranju vašeg automobila, ovisno o aktualnim propisima. Potražite tečajeve kroz programe dodatnog osposobljavanja u zajednici i lokalnim organizacijama koje služe starijim osobama.

Osim toga, treba znati kada je vrijeme da razmislite o alternativama. Ako ste postali konfuzni dok vozite ili ste zabrinuti za svoju sposobnost za sigurnu vožnju - ili su vaši bližnji ili drugi izrazili zabrinutost za nju - najbolje je da prestanete voziti.
Razmotrite mogućnost vožnje autobusom, korištenje taksi prijevoza, ili korištenje drugih lokalnih mogućnosti prijevoza.
Odustajanje od ključeva vašeg automobila ne treba značiti kraj vaše neovisnosti. Umjesto toga, razmislite da tako čuvate svoju sigurnost i sigurnost drugih na cesti.

Nisu ovo smo savjeti za sigurniju vožnju starijim vozačima, ovo trebaju znati i ostali vozači, koji s vremenom postaju sve stariji kao i oni koji se u prometu na cestama susreću sa starijim vozačima kako bi vodili računa o ovim činjenicama i svoju vožnju prilagodili tako da u prometu na cesti svi budemo sigurniji.


Ivan Smoljan, svibnja 2011. godine

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.