PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Promjena trake - postupajte defenzivno

Priredio: Nenad Zuber

Vožnja u gradskim gužvama i kolonama vozila koje voze doslovno puževim korakom (ako ne stoje!) naša je svakodnevica. Ulice i ceste s više prometnih traka, zeleni val i slična rješenja koja povećavaju protočnost -  pravi su spas! No nije uvijek i svuda tako.

Cesto vozimo usporednim kolonama, u usporednim prometnim trakama, od kojih jedna „nestaje“. Prometni imperativ je ukljuciti se u susjednu prometnu traku (u lijevu, ili ovisno o prometnoj situaciji u desnu). No to se ne smije ciniti ukoliko se time dovodi u opasnost druge sudionike prometa, odnosno ukoliko se tom radnjom nekoga ometa ili ugrožava.

Na takvim mjestima postoje prometni znakovi ili oznake na kolniku koje nas obavještavaju o našoj obvezi mijenjanja prometne trake koja nestaje (npr: kolnička se traka sužava s dvije na jednu prometnu traku).

 

Kako se uključiti u susjednu kolonu na siguran način?
Kako promijeniti prometnu traku, ali na način da pritom nikoga ne ometamo i ne ugrožavamo?

Dakle, gužva je. Vozimo usporednim prometnim trakama. Lijeva prometna traka zauzeta je vozilima. Vozimo desnom prometnom trakom koja nestaje. Prema oznakama na kolniku moramo se prestrojiti u nama lijevu prometnu traku. Lijeva se kolona vozila kreće sporo, razmak vozila u koloni je premalen za „ubaciti se“ između vozila bez ometanja. Očito, ako nas neki vozač ne propusti, morat ćemo na priliku čekati sve dok se gužva ne raziđe.

Kako postupiti?

Vozači u lijevoj koloni koja je zakrčena vozilima osjećaju se ugroženima od vozača koji iz desne kolone prelaze u njihovu. Možda u koloni čekaju dugo! Treba pretpostaviti kako su zbog toga i nervozni? Nikako se ne smijemo na silu, agresivno, ubacivati pred vozača u lijevoj traci. Tako i tako su ljutiti  što čekaju,  „a mi smo bolje prošli“ u desnoj prometnoj traci, bez puno čekanja. Našim agresivnim postupkom nedvojbeno bismo izazvali agresivno ponašanje vozača u lijevoj prometnoj traci koji čekaju u koloni. Vjerojatno će većina onih koji nervozno čekaju u koloni reagirati na neprimjeren način: „E baš nećeš pred mene! Čekaj drugu budalu da te pusti!“. Uslijedit će pomak vozila još bliže vozilu ispred, tako da ne ostave ni malo prostora, niti  najmanju mogućnost ubacivanja između vozila. U takvoj situaciji može lako doći i do sudara vozila!

Zato postupajte mudro, kulturno i defenzivno! Usporite vozilo u desnoj prometnoj traci.
Ne nasrćite vozilom na prazni prostor između vozila u koloni!
Ne gurajte „nos“ svoga automobila na vozila u lijevoj koloni kako biste na silu iznudili prostor za sebe!

Stanite (ili vrlo sporo vozite) usporedo s vozilom koja stoje (ili sporo voze) u koloni. Ne približavajte se previše. Ostavite primjeren bočni razmak.  Vozači u lijevoj koloni ne smiju se osjećati ugroženo vašim postupkom. Uključite lijeve pokazivače smjera i strpljivo procjenjujte mogućnost i čekajte hoće li vas netko propusti uključiti se u kolonu. Vozači će sami osjetiti potrebu da vas propuste, ukoliko ne osjete vašu agresivnost.

Ako ipak nemate sreće i nitko vam ne daje znak za propuštanje i uključivanje u kolonu, pokušajte uspostaviti kontakt pogledom. Spustite pristojno lijevo bočno staklo, okrenite se prema vozaču s vaše lijeve strane, pokažite rukom ili pokretom glave, pogledom, riječima - vašu želju. Nasmiješite se. Vidjet ćete – sigurno djeluje! Isplatit će vam se!

Nema vozača koji će odoljeti pristojnom postupku. Posve sigurno će vam dati znak kako vas namjerava propustiti i uključiti se u kolonu. Na taj se znak lagano u blagom luku vozilom primaknite i vozite ispred vozača koji vas propušta i čeka vaše uključivanje u lijevu prometnu traku.

Kada zauzmete položaj u prometnoj traci ispred vozača koji vas je propustio nikako ne zaboravite zahvaliti za ljubaznost i kulturno ponašanje. Dajte znak rukom za ustupak, ili kratko uključite sve pokazivače smjera što je uobičajeni znak zahvale između vozača u prometu.

Ukoliko bi vozači u ovakvim ili sličnim situacijama pokazivali suradno i kulturno ponašanje, međusobno uvažavanje i toleranciju promet bi se sigurnije odvijao, a svi bi čekali podjednako dugo ili kratko. Primjenjujući načelo „patent zatvarača“ ili „zupčanika“ u kojem svaki vozač u koloni propušta po jednoga koji se uključuje u kolonu primjer je vozačke suradnje koja pomaže da se promet kreće makar bile i gužve.

Nenad Zuber, lipnja 2006. godine

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.