PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Budite vidljivi i jasni svima - vozite defenzivno

Priredio: Nenad Zuber

Jeste li možda zaboravili jedno od temeljnih načela sudjelovanja u prometu: uvijek morate biti vidljivi drugim vozačima, a vaši postupci moraju biti jasni za sve sudionike!
Položajem svoga vozila na cesti jasno pokažite svoju namjeru, uzmite u obzir  polje vidljivosti drugih sudionika i  jeste li im u vidokrugu? To je jednako važno kao što je i važno da vi u svakom trenutku imate u vidnom polju sve što se oko vas događa.
Mnoge nesreće mogle su biti izbjegnute, a mnoge su se i dogodile tako što je izostalo upozorenje drugima na svoju prisutnost. Gledajte i skrenite pozornost na sebe.

Ukoliko vam je preglednost ograničena ili posve onemogućena, ne možete biti niti sigurni jesu li drugi vozači svjesni vaše prisutnosti!? Koristite sva raspoloživa sredstava da budete što vidljiviji i jasniji. Drugi vozači će biti u mogućnosti prikladno postupiti na vašu akciju – radnju vozilom, ukoliko točno znaju što namjeravate činiti ili što činite vozilom.
Nikada nemojte biti neodlučni u izvođenju radnje koju ste naumili izvesti. Taktika „bi – ne bi“ ili „kreni pa stani“ izuzetno je opasna! Zbunjujuća za druge. Ako pak sretnete u vožnji takovog vozača, ostavite mu dosta prostora, ne požurujte ga, ne trubite mu, ne upozoravajte ga svjetlima, ne gurajte se ispred njega. Ne ljutite se. Važno je da ste ga vidjeli, procijenili što će napraviti, pa strpljivo pričekajte neka obavi radnju koju namjerava.
Iskažite namjeru!

Upotrebljavajte pokazivače smjera kako biste druge vozače upozorili o vašoj namjeri. Uvijek, bez obzira ima li koji vozač u vašem vidnom polju. Bilo da skrećete, mijenjate prometne trake, stapate li se s drugim prometnim tokom, napuštate autocestu ili brzu cestu, parkirate, zaustavljate li se ili se isključujete iz prometa, uključujete se s trake za ubrzavanje u drugi prometni tok... ili mijenjate na bilo koji način položaj svoga vozila. Uvijek!
Znak (odgovarajućim pokazivačima smjera) mora se početi davati dovoljno rano tako da vozači pored vas ili iza, mogu raspoznati i odgovoriti postupkom na vašu promjenu smjera i/ili moguće smanjenje brzine.  Davanje znaka neposredno pred izvršenje radnje može biti prekasno. Isto tako, davanje znaka prerano vozači iza mogu pogrešno interpretirati, kao i vašu namjeru.
Uvijek imajte na umu – izuzetno je važno:

  • Znak ne smije ni u kojem slučaju izostati!
  • Znak nikada ne smije biti dat prekasno!
  • Znak ne smije biti dat previše rano!

Npr. Pretpostavimo vašu namjeru skretanja ulijevo na raskrižju kojem se približavate. Najavljujete skretanje i dali ste znak lijevim pokazivačima smjera prerano. dva bloka kuća ili dvije ulice prerano od raskrižja na kojemu želite skrenuti. Vozač iza vidi pokazivače,  prepoznaje  vašu namjeru i shvaća da skrećete baš u prvu ulicu na prvom raskrižju i očekuje usporavanje. Vozač iza usporava i priprema se na vaš postupak, a vi ne skrećete! Ako ne skrenete u prvu ulicu lijevo događa se da, onda kada uistinu želite skrenuti, vozač iza više ne vjeruje u značenje vašega znaka.

PROMET POČIVA NA MEĐUSOBNOM POVJERENJU SVIH SUDIONIKA PROMETA! ALI I NA PRETPOSTAVCI DA SVI TAKO NE POSTUPAJU! Ovo je očiti primjer poremećaja načela međusobnog povjerenja koje mora vladati u prometu na cesti.

Koristite stop svjetla za najavu namjere smanjenja brzine vožnje, usporavanja ili stajanja. Vozači iza možda ne obraćaju dovoljno pozornosti na zbivanja ispred ili ne vide ono što vi vidite ispred svoga vozila.
Zato ne stišćite odmah, jako i iznenada papučicu kočnice ako usporavate ili stajete. Najprije lagano dirnite papučicu kočnice samo kako bi se uključila stop svjetla i na taj način upozorite vozača iza o vašoj namjeri.

Znakovi rukom vrlo su važni kod vožnje vozila koja nemaju pokazivače smjera i stop svjetla. No mogu biti vrlo korisni ukoliko vam trenutno neki od svjetlosnih signala na vozilu ne rade. Ponekad koristimo znakove rukama, pokrete glavom i očima, kao drugi djelotvoran način uspostavljanja međusobne neverbalne komunikacije sa sudionicima prometa (pješacima, vozačima). Ljeti u gradovima, pri manjim brzinama kada vozači voze sa spuštenim bočnim staklima, često se znakovi daju rukom ispruženom iz vozila. Najučinkovitije i najkorisnije komuniciranje rukama, pokretima glavom i očima jest s pješacima. Činite to uvijek kada je to moguće npr.: dajte im do znanja da ih vidite, uspostavite kontakt očima, rukom pokažite pješacima da ih puštate prijeći ulicu ili slično. To smanjuje rizik od konflikta. Često i vozačima možete dati jasan znak  rukom da ih puštate uključiti se u vaš prometni tok ili znak da uspore i čekaju vaš prolazak.
Budite pri tome posebno oprezni. Možda ste pogrešno shvaćeni. Postupajte tek pošto ste sigurni da ste uočeni, kontakt pouzdano uspostavljen i namjera shvaćena. Vodite ipak računa o tome da nikada komunikacija ne ostane samo na tome da pješacima ili vozačima svoju namjeru pokazujete očima.

Položajem vašega vozila na cesti ili prometnom traku također komunicirate, odnosno, na taj način jasno možete pokazati drugim vozačima vašu namjeru. Pomicanjem vozila u desno u prometnoj traci dajete znak kako se želite isključite iz prometa ili skrenuti desno. Položajem vozila uz srednju razdjelnu crtu, odnosno pomicanjem vozila uz lijevi rub prometne trake ili uz lijevi rub kolnika u jednosmjernoj ulici dajete do znanja vozačima iz  kako namjeravate skrenuti ulijevo.
Pazite, vaš znak položajem vozila mora odgovarati mjestu (položaju) na cesti i radnji koju namjeravate učiniti! Ne zbunjujte svojim položajem vozila druge vozače!
Ako vozite iza vozila, pomicanjem vašega vozila prema središnjoj razdjelnoj crti (sredini kolnika) i približavanjem vozilu ispred, dajete nedvosmislen znak vozaču da ga želite pretjecati.
Pretjecanje započnite tek kada ste sigurni da vas je vozač vidio. Ako niste sigurni, na svoju prisutnost i namjeru upozorite ga kratkim znakom dugim svjetlima, pa čak i trubom ako je potrebno.
Ako iza sebe primijetite vozilo koje zauzima opisani položaj kojim vam pokazuje svoju želju za pretjecanjem, pomakom svoga vozila udesno, bliže desnom rubu kolnika jasno ste mu dali do znanja da razumijete njegovu namjeru. To je pravo sporazumijevanje vozača položajem vozila!

Uključite svjetla jer uključena svjetla na vozilu ne samo da pomažu i osiguravaju vama bolje vidjeti noću i u uvjetima smanjene vidljivosti, već, što je bitnije, pomažu uvijek drugima vidjeti vas.  Posve je razvidno kako svjetla zbog vaše bolje vidljivosti koriste noću, u svitanje i sumrak, za vožnje tunelom, ali i da drugi vozači pravodobno, bolje i ranije uoče vaše vozilo danju, a ne samo po magli, kiši ili dok pada snijeg. Tako osiguravate uvjete da budete bolje viđeni – uvijek!
Sigurnosno je pravilo i obveza, čim sjednete u vozilo - uključite svjetla! Bolje će vas vidjeti u svim uvjetima. Steknete li tu sigurnosnu naviku ne može vam se dogoditi da u nekoj od prilika zaboravite upaliti svjetla.

Ako vozeći naiđete na „zaboravljive“ vozače ili one koji „štede“ struju - obvezno im „blicnite“ dugim svjetlima za upozorenje. Ne libite se dati znak svjetlima svakom vozaču koji vam dolazi u susret, a nema uključena svjetla. Pomozite im ispraviti pogrešku. Sigurnost je zajednička kategorija za sve, pa i za zaboravljive vozače!

Upozorite na svoju prisutnost, osigurajte pravodobno da budete viđeni, i to uvijek kada vam to može pomoći npr. noću pred nepreglednim zavojem, prijevojem za upozorenje vozaču koji dolazi iz suprotnog smjera pa vas ni ne može vidjeti, pogotovo ako cesta nije dovoljne širine pa postoji opasnost prelaska na prometnu traku za suprotni smjer. Danju si, u tom slučaju, pomozite zvučnim signalom upozorenja ukoliko postoji opasnost od „bliskog susreta“.
Sporazumite se svjetlima pri mimoilaženju s vozilom na dijelu ceste koja je u pravcu ali se jedna ili obje prometne trake sužuju. Tada zbog premale širine prometnice (most, suženje, oštećenje ceste, odron, radovi na cesti) nije moguće istodobno proći. Procijenite namjera i postupak drugoga vozača, vozite tek kada ste sigurni u njegove namjere. Ukoliko vidite da vas vozač koji vozi iz suprotnog smjera ne razumije, usporite, stanite po potrebi i propustite ga proći.

Uključite sve pokazivače smjera kako biste da li do znanja drugima da ste zaustavljeni na cesti, ne možete krenuti ili kada se krećete vrlo sporo iz opravdanog razloga. To će im biti znak da vam daju dovoljno prostora, više nego inače na cesti te da budu strpljivi dok ne zaustavite vozilo u sigurnom položaju ili dok prođete uz poteškoće.
Kada je got moguće vozilo zaustavite izvan kolnika, a ako morate na kolniku ili pola vozila na kolniku a pola na cesti lakše ćete biti uočljivi iz oba smjera s uključenim pokazivačima. Tako će vas vozači na vrijeme uočiti, shvatiti da se nešto događa i pravodobno planirati mimoilaženje na suženom dijelu ceste zbog vašeg zaustavljenog vozila uz rub kolnika. Ako ste stali zbog problema s vašim automobilom, tako će vas lakše uočiti i oni koji vam dolaze pružiti pomoć na cesti (HAK, prometna policija) ili radi otklona kvara, odnosno odvlačenja vozila na popravak.

Vozite tako da ste uvijek vidljivi svima na cesti. Razmak od vozila ispred podešavajte pritiskom na papučicu gasa, usporite, ne vozite pre blizu, ne samo što je to opasno zbog nalijetanja na vozilo ispred u slučaju intenzivnog kočenja, već i zato što u „sjeni“ velikih vozila niste vidljivi za druge. No, i vama je vidno polje ograničeno. Takvom vožnjom ni vi ne vidite prometnu situaciju dovoljno daleko ispred vašega vozila.

Zapamtite, uvijek za vožnje položajem automobila si osigurajte najbolju vidljivost! Tako ćete biti uvijek vidljivi i drugim vozačima. Svoju namjeru najavite jasno i pravodobno, ali tek nakon što ste provjerili sve uvjete da li istu možete izvesti na način da ne ometate ili ugrožavate druge! Vaši postupci moraju biti jasni za sve sudionike prometa! Imajte povjerenja u druge, a vozite tako da opravdate njihovo povjerenje!

Nenad Zuber, kolovoza 2006. godine

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.