PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
65 godana Land Rover terenca

Goran Tratnjak, dipl.inž

U Europskoj Uniji (pa i šire) u većini je zemalja dobna granica za starosnu mirovinu 65 godina. To je veliki vremenski period. Pozdravljam s poštovanjem sve naše čitatelje čija je „godina proizvodnje“ 1948. i koji su sve ove godine radili za dobrobit sebe, svoje obitelji i društva u cjelini, te zaslužili odlazak u starosnu mirovinu. U automobilskoj industriji takav je slučaj velika rijetkost.

Pogledajte bilo koji film iz tog vremena i automobile u njima. Rijetko koji je automobil iz tog vremena zadržao  „Obiteljsku lozu“ do današnjih dana. U automobilskoj industriji „smjena generacija“ odvija se puno bržim ritmom nego što je to slučaj sa stanovništvom, pogotovo zadnjih desetak godina, u kojime se generacije vozila izmjenjuju u pravilu svakih četiri do šest godina. Ali, postoje izuzeci!

Land Rover je jedan od njih. Britanski proizvođač Rover predstavio ga je očima javnosti 1948. godine kao odgovor na Američki „Willys“ (vojno terensko vozilo) ali i Njemački Unimog ( kombinacija traktora i teretnog automobila). U ono je vrijeme Velika Britanija bila iscrpljena Drugim svjetskim ratom, a njezini državljani diljem svijeta (jer je tada Velika Britanija još uvijek bila velika kolonijalna sila) željni vozila koje će objediniti vojne, lovočuvarske, poljoprivredne, šumarske, policijske, i slične poslove.

Danas se to vozilo deklarira kao Land Rover Serije 1 i svojim, kako dizajnerskim, tako i tehničkim rješenjima, još uvijek daje izvorni pečat njegovom današnjem nasljedniku. Prije svega se to odnosi na specifičan oblik prednjih blatobrana, prozorskih stakala kabine i poklopca motora, ventilacijskih otvora ispod vjetrobranskog stakla, te karakterističnih „panoramskih“ prozorčića na granici bočne stjenke i krova na inačicama s dužim međuosovinskim razmakom. Osim toga, velika prednost tog vozila bila je u aluminijskoj karoseriji, jer je aluminij u poslijeratnom razdoblju bio dostupniji od čelika, a pokazao se je vrlo zahvalan zbog svoje lakoće i otpornosti na koroziju. Pogon je bio, kako i dolikuje izvornom terenskom vozilu, na sve kotače preko mjenjača s četiri stupnja prijenosa i reduktora.  Serija 1 proizvodila se punih deset godina, ispočetka kao inačica s trima vratima, platnenim krovom i 1,6 litrenim benzinskim motorom, ali se s vremenom izbor proširio i na inačice s petora vrata i tvrdim krovom, te većim 2.0 litrenim benzinskim i dizel motorom.

1958. godine pojavljuje se Serija 2  s nešto suvremenijom i većom karoserijom, jačim benzinskim motorom, te prepoznatljivim pokazivačima smjera na prednjim blatobranima, kao i glavnim svjetlima postavljenih izvan zaštitne maske. Nakon tri godine pojavljuje se redizajnirana Serija 2A s glavnim svjetlima smještenim na blatobrane te novim i jačim benzinskim i dizel motorima.

U svojih deset godina proizvodnje (1961. do 1971.) postao je svjetski poznato vozilo koje se najčešće viđalo u igranim i dokumentarnim filmovima diljem zabačenih krajeva Južne Amerike, Afrike i Australije.

Istu tradiciju nastavila je i Serija 3 koja se od prethodne vizualno razlikovala samo po plastičnim elementima maske koji su zamijenili metalne detalje, te nešto drugačijim dizajnom vozačkih zrcala. Nešto su veći zahvati bili ispod karoserije, u pogonu i sustavu prijenosa koji su postajali sve snažniji i robusniji zbog sve zahtjevnijih terenskih i tržišnih uvjeta, te se samo tih vozila u razdoblju od 1971. do 1985. izgradilo preko 440.000.

U međuvremenu se od 1983. na tržištu  pojavljuje njegov zamjenik, s komercijalnim imenom Defender . Najuočljiviji detalj koji Defendera razlikuje od Serije 3 su maska motora i prednji blatobrani u jednoj ravnini, te jednodijelni vjetrobran. Ono što se ne vidi, ugrađeno ispod (još uvijek) aluminijske karoserije. To su spiralne opruge ovjesa umjesto klasičnih lisnatih opruga, stalan pogon na sve kotače s ugrađenim reduktorom i središnjom blokadom diferencijala, snažniji V8 benzinski i Turbodizelski motori i još mnogi toga, zbog čega se Defender još uvijek i dan danas proizvodi ili sastavlja u Zemljama diljem svijeta u velikom broju inačica, dok se sam dizajn karoserije zadnjih 30 godina gotovo i nije mijenjao.

Ukupno je svih generacija ovih modela Land Rovera izgrađeno preko 2,000.000, a proizvodnja Defendera se planira do 2015. godine. Proizvođač se hvali da je još uvijek više od polovice svih tih vozila u voznom stanju. A ne zaboravimo da su to vozila koja se kotrljaju diljem svijeta kuda se ne bi odvažili pješice ići ni najiskusniji avanturisti. Defender je iskusio najteže oblike Svjetski poznatih iscrpljujućih  natjecanja, ali se i oči u oči susretao s bombašima samoubojicama u Afganistanu.

Hrvatskoj Vojsci su u pobjedničkom Domovinskom ratu itekako bili od koristi Defenderi u logistici i borbenim djelovanjima, a Hrvatska Policija aktivno ih koristi tamo gdje im druga vozila ne mogu puno pomoći.

Zamislite da imate radnika koji radi sve moguće i nemoguće poslove, trpi najgore radne uvjete i zadovoljava se najosnovnijim nužnim sredstvima potrebnim za život bez ikakvog luksuza ili ugodnog življenja. I da taj Vaš radnik, pošto doživi 65 godina bez ikakvih zdravstvenih tegoba ili smanjenog radnog učinka traži od Vas da ga zadržite u punom radnom pogonu do 67 godine starosti. Biste li ga poštivali? U automobilskom svijetu, Defender upravo to i čini!

Goran Tratnjak , kolovoza 2013. godine

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.