PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Moskva zimi ne vjeruje

Pišu: Neđad Kljajić i Andrej Horvat – Kenny
(www.laki-start.com)

Naš kolega Andrej boravio je u Moskvi i donio nekoliki «zimskih» zanimljivosti vezanih za promet.

Moskva, prosinac 2004. godine

ralice"...uzevši u obzir da veći dio godine provedu okovani ledom i zameteni snijegom, Rusi definitivno imaju savršeno organiziranu zimsku službu. Velike gradske prometnice s i po šest prometnih traka u jednom smjeru čisti isto toliko ralica koje voze gotovo usporedo, odguruju snijeg s jedne prometne trake na drugu, odnosno jedna ralica drugoj i tako sve do ruba ceste, gdje posebna vozila s pokretnim trakama ubacuju snijeg u kamione.
Uz sve to su prisutne i vojske manualaca koji svakodnevno ručno čiste sve kutke grada. Za posipavanje ulica sol se vrlo rijetko koristi, jer je previše hladno za njezino djelovanje, ali zato se koristi posebna kemikalija koja na nižim temperaturama iznimno dobro djeluje."

prometne trake"...uobičajena pojava da se u prometnim gužvama, zbog skretanja, počne voziti i po travnatim površinama ili rubnjacima koji vrlo brzo nestanu pod teškim kamionima. Slika prikazuje odvojak za desno skretanje koji je nekad imao i pješačku  površinu (nogostup, rubnjak). Skretanjem velikog broja vozila jedna se prometna traka pretvorila u tri 'trake' , a površine za pješake i rubnog kamena više nema."

"… pokušaj prestrojavanja u drugu prometnu traku obično završi totalnim kolapsom; vozači iz ciljane trake ne dozvoljavaju prestrojavanje u njihovu traku, a nakanu prestrojavanja odmah slijedi još nekoliko nestrpljivih vozača i začas se stvori incidentna situacija.
U slučaju da se u dvosmjernoj ulici koja se uključuje na glavnu stvori kolona od nekoliko vozila, razni 'piloti' odmah cijelu kolonu zaobilaze vožnjom po prometnoj traci za suprotni smjer. Pravo 'veselje' nastaje kada naiđu vozila iz suprotnog smjera."

"… podnevne špice su vrlo interesantne, u jednom trenutku kolona vozila od nekoliko usporednih traka iz nekog od razloga malo zastane i odmah, naravno, nastaje kilometarska gužva. Onda se od nekud pojavi 'kauboj' s plavom rotirokom na novom BMW petici ili sedmici (jer, ne zaboravimo, ipak je u Moskvi sva politička sila Rusije) i odluči uz pomoć plavih rotirajućih svjetala proći kroz gužvu. Naravno, to je jedino moguće vožnjom suprotnim smjerom! Tada se događa da drugi vozači to shvate kao šansu za ne čekanje i ubitačnu vožnju u koloni te slijede to vozilo, naravno po traci za suprotni smjer vožnje. To za čas stvori cijelu kolonu. Kada naiđu vozila iz suprotnog smjera počinje panična vožnja po rubnjacima, nogostupu, travnjacima i još kojekuda…"

" ...čavlerice se najnormalnije prodaju i koristi ih barem 90% vozila na cesti. Kada se vozi sa 'čavlericama' na upravljaču se ne osjete značajnije vibracije, a po ledu i utabanom snijegu su prilično funkcionalne. Jedini je problem što navodno oštećuju cestu. Osim toga, kada nema snijega na kolniku, zbog njih brzo nestaje horizontalna signalizacija s asfalta, tako da postaje prilično nezgodno voziti po cesti sa šest prometnih traka za jedan smjer bez jasne granice između prometnih traka."

"...glavna gradska prometnica koja prolazi i kraj aerodroma Shemeretjevo II ima šest prometnih traka za svaki smjer, a zbog bljuzge i oštrih čavlerica gotovo da i nema horizontalne signalizacije, pa se promet vrlo često odvija i u po desetak usporednik tokova. Prijašnjih godina je bilo puno teških prometnih nesreća s velikim brojem poginulih zbog čudne činjenice da kolničke trake nisu fizički razdvojene, što zna biti jako opasno kad bi se netko zbog poledice sjurio u suprotni smjer. Sad je na sredini postavljena masivna središnja čelična ograda koja služi kao zaštita, a još uvijek su vidljivi tragovi nedavne teške nesreće pri kojoj se šleper nabio u potporni stup velikog pješačkog nadvožnjaka i isti srušio, nakon čega je uslijedio lančani sudar velikog broja vozila.

prometna gužva

Za velikih gužvi, nije neobično da se za prolazak tom cestom (tih desetak kilometara) čeka i po par sati, što je nama bez obzira na naše gužve ipak nepojmljivo."

cudni znakovi"...na raskrižjima nema skretanja dok se na semaforu ne uključi dopunska strelica.
Nadalje, raskrižja s kružnim tokom prometa nisu regulirana, pa vozila u kružnom toku moraju propustiti vozila koja se uključuju u kružni tok prometa. Mnogi prometni znakovi na cestama u najmanju ruku su čudni. Vrlo je teško protumačiti što znače."

"…pješački prijelaz (zebra) kao da sugerira 'stisni gas i prolazi kroz pješake' jer nitko, pa čak niti policija, ne propušta pješake. Nažalost, strani su vozači često izloženi opasnosti da im se domaći vozači 'zbog neuobičajenih europskih manira' zabiju u zadnji kraj vozila ukoliko staju ispred pješačkog prijelaza radi propuštanja pješaka. U toj situaciji uputnije je pješačiti, bez obzira na udaljenost, nego riskirati prelazak ceste s po tri trake u svakom smjeru, pješačkim prijelazom (zebrom) na kojem radi samo treptavo žuto prometno svjetlo."

cudni znakovi
cudni znakovi

"… policije, za naše pojmove na cestama ima užasno puno, gotovo svakih stotinjak metara po jedna patrola ili barem prometni policajac koji sporadično zaustavlja i kažnjava vozače.
Inače uz prometnice su vrlo gusto postavljene nadzorne kamere, a na nekim mjestima su i policajci opremljeni hardverom (vrlo suvremeno!) pomoću kojega u realnom vremenu dobivaju sve podatke o nadolazećem vozaču prekršitelju. Kazne u prometu su općenito relativno niske (čak i za njihove prilike ), ali se 0,0 promila iznimno poštuje, jer se prekršitelje kažnjava daleko strože nego kod nas. Prema nekim nespretnim (sumornim) izjavama, vozači vjeruju da je manje kažnjivo zgaziti pješaka na zebri, nego voziti pijan!"

"...ove godine je proradio i sustav koji prati registarske oznake vozila u prometu i podatke uspoređuje sa bazom, što je izravno utjecalo na smanjenje krađa automobila. Ove godine su po prvi put uveli i obvezno osiguranje vozila, što je jedan od razloga nenormalnih gužvi na cestama. Sada vozači i kod najmanjeg sudara zovu policiju kojoj, naravno, treba podosta vremena da se probije kroz gužvu."

"… vozni park u potpunosti odudara od osnovnih predodžbi o Rusiji kao zemlji Lada, Volgi i Zaporozaca Definitivno najveću kramu po očito međunarodnom kodeksu voze taksisti.
Tipična situacija na semaforu izgleda ovako:  5% raznog starog krameraja, 10% Lada Samara iz devedesetih, 30% nove Lade Samare, 10% nove Volge koje izgledaju prilično zanimljivo i robusno, 30% uobičajena vozila kakva se voze i koriste u EU, 10% BMW X5, Tuareg, Cayene, Mercedes G ( i to srebrni, ima ih doslovno masa) i izgleda najviše Lexusa terenaca  5% ostalog.
Egzotična vozila za japansko tržište i s volanom na 'pogrešnoj' strani nisu rijetkost.
Mračno crne folije na staklima ima barem 90% vozila ( čak i na vjetrobranskom staklu ), a i pomodni detalji sa zapada poput plavih LED-ica nisu mimoišli ni te krajeve.
Policija uglavnom najviše koristi nove Lade Samare, a oni iz nekih posebnih službi Nissan Patrole ili Mercedes ML, s kojima kao sumanuti jure ulicama."

"... Tekućine za pranje stakla su definitivno najprodavaniji artikli u zimskim mjesecima i uobičajeno je da u jednom danu vozilo potroši i do dvije litre.
Svojevremeno je netko ruskim vozačima plasirao priču kako upaljena svjetla povećavaju potrošnju i naravno, su svi počeli masovno 'štedjeti' na svjetlima, tako da nije čudo ako se vozi bez upaljenih svjetala ili u najboljem slučaju samo uz pozicijska svjetla.
Upotreba pokazivača smjera je gotovo nepoznanica za vozače. Samo povremeno se može vidjeti da ih netko čak i koristi, ali ih je vrlo vjerojatno 'slučajno uključio' koji mjesec ranije i najvjerojatnije ne zna kako se gase."

"…benzinskih crpki ima gotovo na svakom koraku, s izrazito prisutnim zvučnim imenima poput Shella ili Agipa. Jedino je neobično da je u pravilu na njima gorivo znatno lošije kvalitete od domaće konkurencije. No, to i nije niti tako čudno, jer je posve opravdano sumnjati da im se isplati transportirati gorivo zapadnog podrijetla iz par tisuća kilometara udaljenih zapadnih rafinerija. Posljednjim valom poskupljenja gorivo je poskupilo i do 30%, ali je još uvijek znatno jeftinije od onoga što mi plaćamo: MBM 98 - 3,35 Kn, MBM 95 - 3,20 Kn, MBM 92 - 3,00 Kn, MBM 80 - 2,70 Kn, dizel  - 2,80 Kn.
Dizelsko gorivo se uglavnom vrlo rijetko koristi, poput plina kod nas (uspio sam primijetiti samo teretne automobile, kombije i nekoliko policijskih Nissan Patrola).
Crpke su vrlo slične našima, osim što je postupak točenja goriva malo drugačiji. Naime, prvo se mora prošetati do blindirane blagajne (koja izgleda kao da je niti protutenkovski projektil neće uzdrmati), ostaviti izvjesnu, procijenjenu, količinu novca, nakon čega djelatnica uključuje crpku na količinu goriva koju pokriva uplaćeni dio novca. Ako je slučajno uplaćeno više nego što je uliveno goriva, opet se treba prošetati do blagajne po ostatak novca.
Najčešće se plaća gotovinom ali može i kreditnim karticama. Od zapadnih kreditnih kartica uglavnom se može plaćati Master/Maestro/Visa karticom, a ukoliko podižete gotovinu tečaj je prilično nepovoljan (i do 30% niži od realnog). AmEx ili Diners gotovo su nepoznanica."

"… i da završimo priču o prometu u zimskim (i ne samo zimskim) uvjetima u Moskvi (koji za naše prilike izgledaju u najmanju ruku čudno)! Dok se na cestama događa to što sam opisao, istodobno nekoliko desetaka metara ispod površine, na ugodnih +20° C, tutnji podzemna željeznica koja u najvećim prometnim špicama ulijeće u stanicu u iznimno kratkim intervalima (otprilike svakih tridesetak sekundi) i ono što je najvažnije, za otprilike dvije kune preveze u roku od 15 minuta na drugi dio grada."

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.