PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Pajero...odlazak legende!
Goran Tratnjak, dipl.inž

Stara Japanska mudra izreka glasi: "Ne zadržavaj ono što odlazi, ne tjeraj ono što dolazi!".  Mislim da su te riječi odjekivale u mislima i glavama upravitelja Japanske tvrtke Mitshubishi Motors, kada su uočili da im jedno vozilo u njihovoj bogatoj paleti proizvoda gubi utrku sa sigurnosnim standardima, ekološkim normama, pa i u prodaji na domaćem tržištu. Nisu ga htjeli na silu održavati u životu u nekom novom obliku ili izvedbi, niti su ga htjeli prilagođavati trenutnim sigurnosnim standardima ili ekološkim normama. Jednostavno su odlučili da ga časno pošalju u mirovinu kao uglednog Samuraja na kraju svog životnog puta. Ovo je priča o njemu - terenskom automobilu Mitshubishi Pajero.

Priča o ovom automobilu s pogonom na sve kotače datiraju još iz međuratnog razdoblja dvadesetog stoljeća kada je Japanska vlada tražila odgovarajuće terensko višenamjensko vozilo za vojne potrebe. Tadašnja tvrtka Mitshubishi Heavy Industries u razdoblju između 1934. i 1937. proizvela je četiri prototipa kodnog imena PX33 koji ne samo što je lijepo izgledao, već je bilo (za ono vrijeme) vozilo ispred svog vremena, budući da je bilo opremljeno pogonom na sve kotače i Diesel motorom s direktnim ubrizgavanjem goriva. Projekt je međutim odgođen i nije više razmatran.

Nakon Drugog Svjetskog Rata, zbog ratom opustošenih gradova diljem zemlje vozilo takvih sposobnosti ponovo je postalo nužno i neophodno, a zbog politike zaštite japanske domaće industrije, gotova vozila nisu se mogla uvesti u većem broju. Tako je 1953. počela proizvodnja terenskog automobila po licenci američke tvrtke Willys Overland Motors i koja je trajala sve do 1998. Kako licenca nije dozvoljavala izvoz, a potražnja za tom vrstom vozila u svijetu je postajala sve veća, Mitshubishi je krenuo u razvoj svog vlastitog višenamjenskog terenskog vozila.

Rezultat tog rada je prva generacija Mitshubishi Pajera čija je proizvodnja počela 1982. godine, a zadržala se do 1991. godine. Na izboru su bila dvije karoserijske izvedbe, tri benzinska i tri (turbo) dizelska motora te ručni i automatski mjenjač. Da se radi o ozbiljnom terenskom vozilu dalo se naslutiti već pri prvom pogledu na instrumentalnu ploču gdje se na vrhu središnje konzole u sredini nalazi libela koja pokazuje uzdužni i poprečni nagib vozila, podatak koji u terenskim uvjetima vožnje zna biti itekako koristan. Treba napomenuti da se na nekim tržištima Pajero prodavao pod drugim imenima (kao npr. Montero), pa čak i kao licenca pod drugom markom. Tako se u Americi prodavao kao Dodge Raider, a u Hrvatskoj se mogao čak i kupiti kao Hyundai Galloper.

Nisu mu bila strana niti sportska natjecanja poput Pariz Dakar Relija na kojem je 1985. osvojio prvo i drugo mjesto u konkurenciji automobila. Čak se je pojavio i u filmu Jackiea Chana Božji oklop koji je jednim djelom sniman i u Zagrebu 1986. godine pa će se možda i neki stariji čitatelj prisjetiti tih akcijskih scena u kojima su ti terenci imali zapaženu ulogu.

Druga generacija Mitshubishi Pajera uvodi se u prodaju početkom 1991. i u Japanu se zadržala u proizvodnji do 1999., a na ostalim tržištima čak i duže, dok se u Kini proizvodi još i dan danas (slika 6.). Osim što su mu povećane dimenzije, poboljšane su i tehničke performanse uvođenjem snažnijih motora. Unaprijeđena je prohodnost i udobnost, jer su uvedeni sustavi poput blokade diferencijala, elektronski upravljivi amortizeri i sustav transmisije koji se prilagođava uvjetima vožnje. Također je povećana aktivna i pasivna sigurnost zbog ugradnje ABS sustava te zračnih jastuka za vozača i suvozača.

Treća generacija uvodi se u prodaju 1999. godine i ostaje u proizvodnji isključivo u Japanu do 2006. te predstavlja unaprijeđenu dogradnju prošle generacije. Karakterizira ju samonoseća karoserija ojačane torzione čvrstoće te unaprijeđeni pogonski motori među kojima se ističe benzinski motor s direktnim ubrizgavanjem goriva u radni prostor cilindra čime se povećava toplinska iskoristivost goriva i učinkovitost motora.

Zadnja generacija, koja je ujedno i posljednja u Japanu se proizvodila od 2006. sve do ovog ljeta 209. Nakon 37 godina proizvodnje  prigodno je tržištu ponuđena "Final Edition" serija. Ako ste bogati kolekcionar možete ga kupiti i čuvati u izvornom obliku, jer će mu cijena s vremenom sve više i više rasti. Ako ste poslovni čovjek možete unajmiti vozača te se zavaliti u stražnja kožna sjedala i pogled usmjeriti u nebo kroz stakleni krov. Ako ste avanturist bit ćete zadovoljni tvorničkim "zimskim paketom" te motorom od 3,2 litre obujma, 190 konjskih snaga te 441 Nm okretnog momenta. Ako ste entuzijast opčinjen tehničkim novotarijama možete se zabavljati s višefunkcionalnim zaslonom osjetljivim na dodir dijagonale od 7 inča smještenog na središnjoj konzoli (pod uvjetom naravno da pri tom niste u vožnji zbog velike distrakcije koji vam isti donosi).

Da završimo ovu priču kako i doliči još jednom Japanskom mudrom izrekom koja glasi..."Čovjek je smrtan, ali njegovo ime može postati besmrtno!". Proizvodnja tog terenca u Japanu ovog ljeta prestaje, ali njegov duh i ime sigurno će nadživjeti mnoga druga novija i suvremenija vozila! I ovaj članak neka tome ide u prilog.

Goran Tratnjak , kolovoza 2019. godine

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2019. godine. Sva prava pridržana.