PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Prvo samohodno vozilo (?)

Priredio: Nenad Zuber

1769.  godine – Nicolas Joseph CUGNOT (1725. – 1804.), francuski inženjer/izumitelj – konstruirao vozilo na parni pogon.

Pretpostavlja se, iako ima i drugih tumačenja, da je prvo samohodno vozilo izradio francuski izumitelj Cugnot. On je eksperimentirao za potrebe francuske vojske s radnim modelima namijenjenim za prijevoz topova na parni pogon. Bio je jedan od prvih koji su uspješno riješio problem prijenosa snage pare preko klipa u kružno kretanje.

Njegovo samohodno vozilo „fardier à vapeur“ konstruirano je u 1769. godine („fardier à vapeur“ ili parne taljige - bilo masivno izgrađeno postolje s dva kotača za prijevoz vrlo teške opreme kao što su bili topovi, a vukla ih je  konjska zaprega). „Vozilo“ je uravnoteženo trećim kotačem koji je podržavao dograđeni parni kotao te klipni i prijenosni, odnosno pogonski mehanizam.

Vozilo je navodno težilo oko 2,5 tone, a izvori navode da se uz četiri putnika mogao kretati brzinom od 2,25 milja na sat. Vozilo je bilo vrlo teško i nestabilno zbog loše raspodijeljene težine. To je bio ozbiljan nedostatak budući da je fardier trebao nositi teret po teškom terenu i penjati se strmim padinama brijega.

Prva "automobilska nesreća" (?)  
U 1771. godine napravljeno je drugi vozilo. Postoji podatak da je u jednome trenutku vozilo izmaklo kontroli te udarilo i srušilo zid Arsenala.
Je li to bila prva prometna nesreća?


 
Primjerak iz 1771. godine koji se čuva u Musée des Arts et Métiers u Parizu:

(pripremljeno prema izvoru: Wikipedija)

Nenad Zuber , travnja 2011. godine

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.