PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Dopunska ploča

Vladimir Benceković

ig-lPred neko vrijeme prijatelj koji često putuje uočio je na austrijskim cestama prometni znak koji ograničava brzinu kretanja s neobičnom dopunskom pločom.

Zapravo je riječ o izmjenjivom prometnom znaku koji ograničava brzinu kretanja. Takvi znakovi su uobičajeni na autocestama gdje upravljaju ograničenjem brzine kretanja s obzirom na stanje kolnika uvjetovano klimatskim uvjetima, jačinom udara bočnog vjetra, izvođenjem radova na cesti i slično. Nepoznanica mom prijatelju i mene je zapravo bila oznaka ispod znaka IG-L.

Uz malo lunjanja po austrijskim web stranicama i njihovim internetskim forumima ubrzo sam otkrio kako je ta oznaka nepoznanica i za veći broj austrijskih vozača ali sam otkrio i značenje iste.

Za naše čitatelje koji to možda nisu znali kao i sam i za one koje to zanima, evo informacije. IG-L je skraćenica od "Immissionsschutzgesetz Luft" u prijevodu  "Zakon o kontroli onečišćenja zraka ". Dakle vrijednost ograničenja brzine kretanja ovisi o trenutno izmjerenom onečišćenju zraka na toj dionici ceste.Možda ovaj tren mislite što me briga za to, ja uvijek poštujem ograničenje brzine. Ako se zaista tako ponašate, nemate brige. Ali ako ste skloni prekoračiti ograničenje onda znajte za  "kvaku 22" u ovom slučaju. Na ovoj dionici ceste kazna za prekoračenje brzine kretanja uvećava se u odnosu na kaznu za isto prekoračenje na drugoj dionici ceste. Prema tome oprez!

Vladimir Benceković , studeni 2015. godine

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.