PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
UNI(verzalne)MOG(učnosti)

Goran Tratnjak, dipl.inž

Svima nam je poznata uzrečica "Bez alata nema zanata!". Ali da nema alata ne bi bilo ni Čovječanstva, barem ne u ovakvom obliku koji gospodari našom Planetom. Od vremena kad su naši preci uzeli u ruke toljage i kamenje, pa do današnjih dana primjene nanotehnologije i genetskog inženjerstva, alat je postao simbol snage i mogućnosti.

Svatko si od Nas može priuštiti neki manje-više pristojan alat ili uređaj kao što je višenamjenski "Švicarski nožić" ili "SUV" vozilo. Već sam pisao o terenskom vozilu višestrukih mogućnosti, ali sad je vrijeme da predstavim vozilo koje je svojevrsni šampion u svestranosti i varijabilnosti uporabe, barem na našim prostorima. Ako ste sudionik u prometu  sigurno ste ga zamijetili kako zimi čisti ceste od snijega, uklanja korov uz cestu, sudjeluje i izgradnji i rekonstrukciji ceste, ili … ili….

unimog

Radi se o vozilu "UNIMOG" koje upravo ove godine navršava sedamdesetu obljetnicu svoga postojanja.

Treba odmah reći da 1946. godine Njemačka kao država sigurno nije bila "obećana" zemlja ni za običnog siromaha, a kamo li za razvoj sasvim novog koncepta vozila. Kao gubitnica u II Svjetskom ratu, okupirana je od strane dojučerašnjih neprijatelja, s 50% industrijskog potencijala u odnosu na 1938. godinu zbog uništenih 1500 kapitalnih i strateških proizvodnih linija. Tu su još ratne odštete i nametnuta ograničenja od strane Saveznika u proizvodnji čelika i automobila, kao i niza drugih strateških dobara i proizvoda. Ali bez obzira na to, razvoj prototipa započeo je početkom 1946. te je isti dovršen do kraja te iste godine, kada su počela i opsežna testiranja prototipa.

Treba reći da je gospodin Alberta Freidrichasu (koji je prije toga radio na razvoju avionskih motora u Mercedes Benz-u) idejne nacrte za Unimog vozilo izradio još 1945. godine. Radilo se o vozilu koje se gotovo pa i nije puno razlikovalo od serijske inačice, a obilježavao ga je benzinski motor (jer je dizel motor još bio u fazi razvoja), te širina traga kotača od 1,27 metara. Zašto baš toliko? U to vrijeme to je bio standard za širinu dva reda gredica krumpira - jer se vozilo deklariralo kao univerzalno višenamjensko poljoprivredno vozilo. Vozilo je imalo pogon na sve kotače jednake veličine, izlazno vratilo za pogon vanjskih uređaja sa prednje strane, tovarni sanduk za teret te priključak za vuču priključnih vozila.

unimogIntenzivnija proizvodnja je započela 1948. godine i već tada se to vozilo počelo nazivati UNIMOG što je u biti skraćenica od njemačke riječi "UNIversal-MOtor-Gerät". Tada je Mercedes Benzov dizel motor postao standardan dio tog vozila, ali proizvodnja još nije bila velikoserijska, jer proizvodni pogoni tvornice Messrs nisu imali dovoljno velike proizvodne kapacitete, a Mercedes Benz u ono vrijeme još nije smio proizvoditi vozila s pogonom na sve kotače. Ali, gledano iz današnje perspektive, moglo bi se reći da je "Zvijezda rođena" iako ista vozila još nisu neko vrijeme koristila kao zaštitni znak Mercedesovu zvijezdu.

unimogKada je Mercedes Benz posve preuzeo proizvodnju UNIMOG-a 1951. godine, stvari su se počele razvijati brže i na bolje. Uz sitna poboljšanja vozila, Mercedes Benz uz stari prijašnji znak uvodi i karakterističnu trokraku zvijezdu. Taj je model imao kodnu oznaku U2010, montažnu preklopivu kabinu, motor snage 25 KS, te ukupnu dužinu od 3,5 m i veličine naplataka 6,5 x 20.

Napokon, 1953. godine serija U2010 zamijenjena je serijom 401 s kratkim međuosovinskim razmakom od 172 cm, kao i   serija 402 s dužim međuosovinskim razmakom od 212 cm. Taj model je krasila potpuno zatvorena vozačka kabina za sve vremenske uvjete te isključivo Mercedes Benzov znak. unimogUpravo na ovoj slici vidi se karakterističan dizajn ovjesa koji je omogućio da se prednji i zadnji pogonski most sa zaključivim diferencijalom podigne iznad središnje osi kotača, što povećava klirens vozila, a time i prohodnost na nepristupačnim terenima. Sada se je već tržište ne samo poljoprivrednih, već i vojnih, građevinskih, komunalnih, pa čak i ekspedicijskih vozila upoznalo s nezaobilaznim prednostima UNIMOG-a.

unimogMercedes Benz 1955. godine uvodi seriju 404 S koja je primarno bila namijenjena za vojsku tadašnje Savezne Republike Njemačke. Naime, počelo je "hladnoratovsko"  vrijeme u kojem se upravo ta država pokazala kao prva crta obrane od Sovjetskog Saveza. To je imalo po tu Zemlju pozitivne političke i gospodarske posljedice.  SRNj  je ubrzo postala poznata kao "Gospodarsko čudo". Postavši 1951. članicom Europske Zajednice za ugljen i čelik (što je preteča današnje Europske Unije) te 1955. članicom NATO-a,  Njemačka je od tada, pa sve do današnjih dana (p)ostala sinonim za uređenu i gospodarski uspješnu zemlju.
Serijom 404 S UNIMOG je izašao iz okvira poljoprivrednog vozila u područje punopravnih višenamjenskih vozila. Vozilo je postalo veće (zbog većeg međuosovinskog razmaka od 290 cm) i snažnije (zbog ugrađenih benzinskih motora iz automobilskog asortimana Mercedes Benza). Ova je serija postala najuspješnija serija (s više od 64.000 proizvedenih vozila), što zbog velikoserijske proizvodnje u Mercedesovoj tvornici u Gaggenau, što zbog velikog vremenskog razdoblja proizvodnje - sve do 1980. godine. Osim vojske, koristila ih je za svoje potrebe i policija, vatrogastvo i hitna pomoć, kako u zemlji - tako i u inozemstvu.

unimogGodine 1963. uz seriju 404 pojavljuje se i serija 406/416 (razlika je u međuosovinskom razmaku tih dvaju modela) s ugrađenim šest-cilindarskim Diesel motorom OM 312 snage 65 KS. Kasnije se ugrađivao i Diesel motor s izravnim ubrizgavanjem OM 352 snage od 80 do 110 KS. Ova se serija proizvodila sve do 1988. godine i upravo se ta serija vrlo učestalo počela pojavljivati na našim prostorima, kako prilikom izgradnje, tako i prilikom održavanja cesta.

Iako svaka nova generacija UNIMOG-a postaje sve veća, snažnija i svestranija, tržište u sedamdesetim godinama dvadesetog stoljeća zahtijeva još snažnije pogonske jedinice, što je rezultiralo novim serijama. Tako se 1974. godine pojavljuje serija 425, poznata je još pod oznakom U-120.

unimog
unimog

Serija 435 za potrebe Njemačke vojske kao zamjena za seriju 404 S izrađuje se 1975. godine, a i serija 424. Sve tri serije karakterizira  "četvrtasti" dizajn kabine i prednjih svjetala smještenih ispod karakteristične crne maske s istaknutim Mercedesovim znakom i ogromnim mogućnostima kombinacija pogonskih motora i međuosovinskih razmaka.

Upravo se te serije vozila UNIMOG često pojavljuju i na našim cestama.

unimog
unimog

Vrijedi spomenuti i da je 1982. na reliju Pariz-Dakar UNIMOG u konkurenciji teretnih automobila osvojio 1. i 2. mjesto (slika 11).

unimog

U razdoblju od 1985. do 1988. godine Mercedes potpuno mijenja proizvodnu paletu modela. Prestaje proizvodnja "zaobljenih" serija 406/416, ali i "uglatih" serija 424, 425 i 435. U proizvodnju se uvode serije 407, 417, 427 i 437.

unimog
unimog
unimog
unimog

Time je dobivena široka i raznolika ponuda modela za sve namjene i prilike. Sasvim nova serija 408/418 (koja se komercijalno označava kao tip U-90/U-140 te zamjenjuje seriju 407/417) uvodi se 1992. godine, a glavno obilježje joj je specifičan oblik prednjeg dijela vozila kako bi se povećala preglednost s vozačke pozicije na prostor ispred.

unimog

Nakon 2000 godine sve postojeće serije se polako gase, a uvodi se serija 405 (tip U-300, U-400 i U-500). Najznačajnija osobina ove serije je mogućnost premještanja kompletne instrumentalne ploče zajedno sa upravljačem i nožnim komandama s lijeve na desnu stranu vozačke kabine i obratno, kako bi se postigla što bolja preglednost s one strane vozila gdje se sa njim izvode radovi.

unimog
unimog

Taj je model i dalje u aktualnoj ponudi proizvodnje, zajedno sa serijom 405.1 (tip U-20) i serijom 437.4 . 

unimog
unimog

Povijest autoindustrije će ponajviše pamtiti UNIMOG vozila po nevjerojatnoj modularnosti i mogućnostima primjene na gotovo bezbroj načina, upravo zahvaljujući alatima koji se, poput LEGO kockica mogu namjestiti na način kako to korisnik/kupac  želi.

Možda je baš i zato, svjetski poznati brend LEGO, izdao seriju kockica, njemu u čast!

lego

Goran Tratnjak , veljače 2016. godine

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.