PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Zimska oprema

Vladimir Benceković

lanci za snijegOvih dana kada se temperatura zraka sve češće spušta ispod nula stupnjeva i u zraku se naprosto osjeća miris nadolazećeg snijega, vozači se sve češće pitaju kako opremiti svog ljubimca za zimske uvjete. Pri tome se prije svega misli na propisanu zimsku opremu. Nekim vozačima promakle su promjene propisa donesene Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama objavljenim u Narodnim novinama broj 18. od 12.veljače 2004. godine. U nastavku teksta prikazane su odredbe koje se odnose na gume vozila (članak 59.) i zimsku opremu (članak 92.)Legenda:
Tekst na podlozi zelene boje prikazuje trenutno važeće odredbe donesene izmjenama i dopunama Pravilnika
Tekst na podlozi crvene boje prikazuje odredbe koje više ne važe
Tekst crne boje prikazuje neizmjenjene odredbe

Clanak 59.

(1) Gume na vozilima moraju odgovarati i dimenzijama što ih je prijavio proizvođač, ovisno o najvećoj dopuštenoj brzini kretanja vozila i najvećem dopuštenom opterećenju osovina na kojima su gume postavljene.
(2) Gume na istoj osovini vozila moraju biti jednake po dimenzijama, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti (zimske, ljetne), konstrukciji (radijalne, dijagonalne itd.) i marci/tipu (proizvo­đaču).
(2) Gume na istoj osovini vozila moraju biti jednake po vrsti (ljetne, zimske), konstrukciji (radijalni, dijagonalni i s prekriženim pojasevima), nosivosti i dimenzijama.
(3) Dubina utora guma po gaznoj površini mora biti viša od tvornički dopuštene dubine označene TWI oznakama, odnosno ako iste ne postoje najmanja dopuštena dubina je 1,6 mm.
(3) Dubina utora guma po opsegu i širini protektora ne smije iznositi manje od 1 mm za osobne automobile i kombinirana vozila, odnosno manje od 2 mm za autobuse i teretna vozila.
(4) Na naplatku rezervnog kotača ne mora se nalaziti guma iste vrste i konstrukcije.
(5) Obnovljene gume moraju na bočnici gume imati oznaku RETREAD te moraju biti proizvedene sukladno Pravilniku o homologaciji proizvodnje obnovljenih guma za osobne automobile ECE-R 108 ili Pravilniku o homologaciji proizvodnje obnovljenih guma za gospodarska vozila i njihove prikolice ECE-R 109.
(5) Obnovljene gume mogu se upotrebljavati na vozilima pod uvjetom da imaju deklaraciju proizvođača ili izvođača protektiranja.

Clanak 92.

(1) Pod zimskom opremom motornih i priključnih vozila, prema ovom Pravilniku, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.
(1) Pod zimskom opremom motornih i priključnih vozila, prema ovom Pravilniku, razumijevaju se gume za zimsku uporabu (M+S) na pogonskim kotačima, odnosno radijalne gume na svim kotačima, ili gume s ljetnim profilom i lancima za snijeg na pogonskim kotačima, a pod zimskom opremom autobusa i teretnih vozila razumijeva se još i lopata.
(2) Na gumama iz stavka 1. ovog članka dubina utora gazećeg sloja mora iznositi najmanje 4 mm.
(2) Na vozila se ne smiju postavljati gume s čavlima.

Iz ovih odredbi proizlaze slijedeće mogućnosti glede zimske opreme:

•  Zimske gume (M+S) na svim kotačima dubine utora veće    od TWI oznake, odnosno najmanje 1,6 milimetara,
•  Ljetne gume na svim kotačima dubine utora najmanje 4    milimetara i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje    na pogonske kotače.

Sve ostale kombinacije, pa i ona s zimskim gumama na pogonskim kotačima, više ne zadovoljavaju odredbama Pravilnika o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama. Ukoliko vam se ove odredbe čine neprimjerenim, pogledajte prilog "Sigurnije sa zimskim gumama". Možda dobijete odgovor na poneko vaše "zašto".

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.