PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Četverocikli

Goran Tratnjak

Prije nepunih godinu dana, izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, vozači osobnih automobila dobili su (ne)očekivani dar. Dobili su mogućnost da u Republici Hrvatskoj s vozačkom dozvolom za upravljanje vozilom B kategorije - upravljaju četverociklom.

quadČetverocikl je po definiciji spomenutog Zakona motorno vozilo s četiri kotača čija masa praznog vozila ne prelazi 400 kg ako je vozilo namijenjeno za prijevoz osoba, odnosno 550 kg ako je vozilo namijenjeno za prijevoz tereta i čija snaga motora nije veća od 15 kW.

Do prije desetak godina četverocikli su bili rijetko viđena egzotika prisutna ponajviše na pješčanim plažama luksuznih ljetovališta. Danas nam se u Hrvatskoj nudi na izbor veliki izbor proizvođača četverocikla po relativno dostupnim cijenama. Ali jedna je stvar kupiti četverocikl, a druga je stvar upravljati četverociklom na cesti ili, što je još češće, izvan ceste. Vožnja četverocikla nema puno dodirnih točaka s vožnjom automobila. Zajedničko im je samo to što i automobil i četvrocikl imaju četiri kotača – i to je uglavnom sve. Upravljač četverocikla nalikuje na upravljač motocikla, ali tehnika vožnje četverocikla se bitno razlikuje od vožnje motocikla. To najviše dolazi do izražaja u vožnji zavojima gdje se četverocikl (za neiskusne vozače) pokazao naročito opasnim.

Zbog visokog težišta, širokog kruga (radijusa) okretanja, nemogućnosti naginjanja četverocikla u smjeru centra zavoja i nepostojanja diferencijala (pre)brzi ulasci u zavoj rezultiraju često slijetanjem s ceste ili okretanjem na bok. Vožnja po pravcu zahtijeva također veliki oprez, jer vozilo cijelo vrijeme zanosi u stranu, pogotovo prilikom ubrzavanja i vožnje po zemljanoj cesti ili izvan cesta. Vožnja neravnim podlogama je neudobna i naporna, jer je ovjes četverocikla tvrd, a upravljač izravan i težak.

Ako su gume na četverociklu prilagođene cestovnoj uporabi, treba izbjegavati vožnju izvan cesta, a vrijedi i obrnuto. Četverocikli najčešće posjeduju bezstupnjevani mjenjač poput mopeda, a postižu velika ubrzanja i relativno visoke brzine vožnje. Upravo zbog toga ih vole voziti mladi kao i osobe željne uzbuđenja. Naravno, takva neprilagođena vožnja predstavlja ozbiljan rizik koji se može platiti i Životom.

Naravno, vozač i suvozač na četvrociklu, zbog sigurnosti, moraju na glavi nositi propisanu, homologiranu i uredno pričvršćenu zaštitnu integralnu kacigu s vizirom.

Ako se usprkos svemu, odlučite na kupnju ili vožnju ovakvog (atraktivnog)  vozila, zapamtite ove preporuke i nastojite razumnom vožnjom „kompenzirati“ sve spomenute nedostatke. Vodeći računa o mogućim opasnostima i mudrim načinom upravljanja, vožnja Vam uistinu može predstavljati nemjerljiv užitak „vjetra u kosi“.

Kao vlasnik četverocikla računajte i na povećane troškove održavanja (servis, gorivo, mazivo, rezervni dijelovi) u odnosu na motocikl slične zapremine motora, dok su troškovi obveznog osiguranja, registracije i tehničkog pregleda manje-više isti.

Sigurna vožnja četverocikla ovisi ponajviše o Vama samima.        

Goran Tratnjak , svibnja 2012. godine

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.