PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Brza noga kao ABS

Vladimir Benceković

Forsirano kočenje

Jedan od najvećih problema pri forsiranom kočenju vozila u cilju sprečavanja prometne nesreće je blokiranje kotača vozila. Blokiranje kotača je zapravo klizanje kotača po podlozi a nastaje kada je sila kočenja veća od sile trenja. Posljedica je znatno produžen zaustavni put vozila, zanošenje i zakretanje vozila uz opasnost prevrtanja, gubljenje pravca vožnje zbog različitih sila kočenja na kotačima iste osovine. Uz sve to potpuno je onemogućeno učinkovito upravljanje vozilom, jer kako god okretali upravljač, vozilo se kreće smjerom sile inercije.
Iz toga proizlazi kako vozač koji je stisnuo papučicu radne kočnice dokraja i nema neki naročiti izbor. Može samo držati kočnicu stisnutu i gledati hoće li uspjeti zaustaviti vozilo ispred prepreke koja predstavlja opasnost. No, je li to baš tako?

Lako je s ABS-om

Danas sve veći broj vozila na cestama ima takozvani ABS. To je dodatak sustavu za kočenje koji pri forsiranom kočenju ne dozvoljava blokiranje kotača. On održava veličinu sile kočenja uvijek malo manjom od sile trenja. Na taj način efekt kočenja je najveći a istovremeno je omogućeno i upravljanje vozilom pa vozač ima kao izbor i mogućnost izbjegavanja prepreke ispred vozila. Zaista koristan uređaj.

Isprekidano kočenje

Nažalost, još uvijek veći broj vozila na našim cestama nemaju ABS. Za vozače takvih vozila postoji rješenje u obliku «ABS-a na brzu nogu». Ovo je izmišljena, smiješna sintagma, ali iskazuje kako je moguće postići efekt ABS-a i kada takav uređaj ne postoji na vozilu. Kako? Kada vozač forsirano koči, onaj tren kada kotači proklize, mora brzo otpustiti papučicu kočnice i isti tren je ponovo pritisnuti do ponovnog proklizavanja. Takvim uzastopnim, brzim otpuštanjem i pritiskanjem papučice kočnice, izbjegavaju se sve loše posljedice blokiranih kotača.

Uvježbavanje

Problem je u tome što najčešće uz forsirano kočenje ide i panika vozača zbog čega vozač teško donosi odluku o isprekidanom kočenju. To se može izbjeći upornom vježbom kako bi takav način kočenja postao automatiziran pri čemu je utjecaj panike zanemariv.

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.