PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Deset savjeta za racionalnu vožnju

Nenad Zuber

Voziti racionalno znači, prije svega, voziti tako da se što je moguće više čuva okoliš u kojem se krećemo, ali i da se štedi gorivo kao i novac.
U razdoblju smo ekoloških poreza. Ekologija, globalno zagađenje, efekt staklenika, zaštita okoliša, Greenpeace – teme su dana! Često se pitamo: je li to pomodarstvo ili potreba održivog razvoja. Siguno da nije ono prvo.

Pitamo se: jesmo li i mi ti koji možemo pomoći u tom pokretu, ili, možemo li pomoći te za naše nasljednike sudjelovati u izgradbi održivog sutra? Dakako! I to u mnogim područjima života. Promet je zasigurno jedno od tih područja.

Promet je jedan od najvećih zagađivaća okružja u kojemu živimo. Promjenom našega ponašanja u vožnji, jačanjem (ili možda tek usvajanjem) pozitivnih stavova prema očovanju okoliša, prije svega štedimo gorivo, ili „jasnije“ rečeno – čuvamo naš novac.

Danas je goriva sve manje, određuju se kvote za proizvođače crnoga zlata, cijene nafte i njenih produkata rastu, crno zlato uvjetuje poremećaje na tržištu novca, uvode se posebni porezi, trošarine i tko zna što se sve još neće dogoditi.

Voziti moramo. Često je to potreba. Ali, i želimo voziti. To je prije svega užitak! Pitamo se – kako, kada je voziti - skupo? I bit će sve skuplje! Pred dilemom smo. Kupiti automobil koji troši manje goriva? Kupiti automobil s dieselskim motorom za koji je gorivo jeftinije? Ili možda, voziti racionalnije?

Dakle ovo o čemu govorimo može se kupiti, ali i naučiti !

Kupiti? Da, vozilo s katalizatorom, s manjom snagom motora, manjom potrošnjom goriva, dieselskim motorom, boljom aerodinamičnom karoserijom ...

Naučiti? Da, promijenimo dosadašnji način vožnje i loše navike, vozimo racionalnije, štedljivije, vozimo defenzivno, vozimo mudro! I ne košta nas gotovo ništa.

Kako potrošnja goriva ne ovisi samo o tipu i tehničkim karakteristikama vozila, nego i o načinu vožnje, evo nekoliko savjeta kako voziti racionalnije i smanjiti potrošnju goriva. Prije svega moramo biti svjesni kako na potrošnju goriva, osim načina vožnje, znatno utječe brzina vožnje i te podešenost motora. Umjerenom vožnjom i redovitim održavanjem znatno ćemo uštedjeti na gorivu. Nerazumnom se vožnjom troši 20 do 30 posto goriva više nego je potrebno. Zato:

  Deset savjeta kako voziti racionalno:

Ne vozite maksimalnom brzinom
Odaberite odgovarajući stupanj prijenosa
Mijenjajte brzine
Isključite motor dok ne vozite
Ne kočite naglo, ne ubrzavajte naglo
Skinite krovne nosače s automobila
Rasteretite vozilo
Kontrolirajte pritisak u gumama
Podesite motor i koristite kvalitetno ulje za podmazivanje
Vodite računa o potrošačima u automobilu

 •  Ne vozite maksimalnom brzinom

Ne vozite nikada maksimalnom brzinom. Vožnja maksimalnom brzinom guta gorivo, prekomjerno zagađuje okoliš te dodatno opterećeuje motor, što mu nepotrebno skraćuje vijek eksploatacije. To je kao da bacate novac kroz ispučnu cijev. Ne precjenjujte sposobnosti svoga vozila i svoje osobne. Osim što je to opasno vozilo tada troši najviše goriva.

Povećavanjem brzine do maksimalne bitno rastu otpori vožnje, poglavito otpor zraka. Dvostrukim povećanjem brzine utrošak energije se povećava za četiri puta, a angažirana snaga za osam puta. Dakako, proporcionalno se povećava i potrošnja goriva, te se doista vrijedi zapitati - isplati li se voziti prebrzo?

Vožnja umjerenom brzinom može vam uštedjeti i do četvrtinu goriva. Maksimalna brzina i opterećeno vozilo formula je za rasipanje novaca. Povećanje brzine za svakih 10 km na sat, znači u prosjeku oko pola litre goriva više na 100 kilometara puta.

  •  Odaberite odgovarajući stupanj prijenosa

Isplatljivije je izabrati vožnju u nižim brojevima okretaja i većem stupnju prijenosa. Stavite vozilo u najveći mogući stupanj prijenosa i održavajte zadovoljavajući broj okretaja bez zamaranja motora.

Naprimjer Mazda 6 u petoj brzini pri konstantnih 80 km na sat troši svega 2,9 litara dieselskog goriva na 100 km, dok u drugom stupnju prijenosa pri istoj brzini više nego duplo.

Takvom se vožnjom, dugoročno, štedi najviše goriva.

  •  Mijenjajte stupnjeve prijenosa

Za vožnje, pazite na pravilno mjenjanje stupnjeva prijenosa. Prilagodite ga putu (uzbrdice, nizbrdice, zavoji, otvorena cesta...) po kojem se krećete. Stupanj prijenosa mijenjajte pri najvišem zakretnom momentu vozila. Gledajte u brojač okretaja ili to odredite iskustveno po zvuku motora.

Pravilno prebacivanje u viši ili niži stupanj prijenosa, izbjegavajući najviše brojeve okjretaja, štedi gorivo. U viši stupanj prijenosa treba prebacivati nešto iznad područja najvećeg okretnog momenta motora (vidi karakteristike motora svojega automobila) – u pravilu je to na približno 3.500 okretaja u minuti.

Gradska vožnja, kratke relecije (motor ne stigne postiči radnu temperaturu), učestalo mijenjenje nižih stupnjeva prijenosa, veći broj okretaja motora troši, naravno, znatno više goriva nego vožnja izvan naseljenog mjesta.

  •  Isključite motor dok ne vozite

Izbjegavajte rad motora dok stojite. Ne turirajte motor bespotrebno dok stojite na mjestu. Kod pokretanja hladnog motora ne zagrijavajte ga na mjestu. Odmah krenite, ubrzavajte postupno.

Isklučite motor dok čekate na prijelazu ceste preko željezničke pruge, na velikim raskrižjima na pojavu crvenog svjetla, na parkiralištima, na ulazak na trajekte i u sličnim situacijama.

Ušteda goriva može biti značajna, ali sigurno pridonosite zaštiti okoliša, ne ispuštajući bespotrebno štetne plinove.

Savjetujemo, ako stojite na mjestu iz bilo kojega razloga više od 20 sekundi, isključite motor.

  •  Ne kočite naglo, ne ubrzavajte naglo

Ne ubrzavajte naglo s mjesta. To vas može koštati i do 25% više potrošenog goriva. Ne dozvolite da vam gume zaškripe (proklizavaju) pri ubrzavanju. Postupno ubrzavajte, vozite ravnomjerno, izbjegavajte nagla iznenadna ubrzavanja ili nagla kočenja. Ako u vozilu imate putno računalo koje mjeri trenutnu potrošnju goriva lijepo ćete to vidjeti.

Brza i „nervozna“ vožnja uz stalno i nepotrebno pretjerano ubrzavanje, a onda naglo kočenje uzrokuje povećanu potrošnju goriva. Najveća je potrošnja kod ubrzavanja po načelu „gas do daske“. Svako kočenje doslovno „uništava“ pogonsku energiju, koja se pretvara bespotrebno u toplinu (očituje se u zagrijavanju sustava za kočenje).

Planirajte svoju vožnju, gledajte i mislite unaprijed. Povećajte razmak između vašega automobila i onoga ispred vas kako biste imali dovoljno vremena za umjerenu i pravodobnu reakciju.

Uvijek budite spremni na brze promjene situacije u prometu i ne dajte da vas iznenade. Predvidite ih. Ne vozite „na auspufu“ vozila ispred. Morat ćete naglo kočiti ako dođe do promjene situacije.

Isto tako, na primjer, ne približavajte se raskrižju na kojem je crveno svjetlo velikom brzinom i onda morate naglo kočiti. Promatrajte situaciju daleko pred automobilom, oduzmite gas pravodobno, koristite inerciju vozila, neka se automobil dokotrlja do raskrižja i tada lagano zakočite. U tom slučaju vaše vozilo ne torši gorivo.

Po mogučnosti, što je moguće učestalije kočite motorom, a kočnicu koristite samo kad je to nužno.

  •  Skinite krovne nosače s automobila

Svaki automobil ima svoj koeficienat aerodinamičnosti. Što je karoserija automobila aerodinamičnija, automobil ima manji otpor zraka, što znači da troši manje pogonskog goriva za svladavanje tog otpora.

Svaki teret na krovu, klasični nosači za teret na krovu, nosači za skije, bicikle, sanduci za teret predstavljaju narušavanje aerodinamičnosti vašega automobila. Već sami poprečni osnovni nosači na koje se montiraju namjenski nosači, osim buke, uzrokovati će povećanje potrošnje goriva za pola litre na svakih sto prijeđenih kilometara. Skije, bicikli ili drugi teret dodatno i višestruko povećavaju potrošnju ovisno o dimenzijama i i o tome koliko narušavaju aerodinamičnost automobila. Potrošnja se može u tim slučajevima povećati i do pet litara.

Najbolje je za prijevoz tereta na krovu koristiti aerodinamične sanduke.

Teret uvijek pravilno rasporedite na krovu, zapreminu pokušajte maksimalno smanjiti i dobro ga učvrstite.

Pokušajte teret slagati aerodinamično, npr. vrhove skija okrenite uvijek prema stražnjem kraju vozila.

Vožnja velikom brzinom opasna je za nedovoljno učvršćen teret na krovu, stabilnost vozila, ali i dodatno povećanje potrošnje goriva.

Ako imate puno prtljage racionalnije vam je upotrijebiti laku prikolicu, znatno ćete manje potrošiti goriva.

Odmah po prestanku potrebe za prijevozom stvari na krovu skinite teret i nosače s automobila.

  •  Rasteretite vozilo

Ne opterećujte automobil bespotrebnim stvarima. Alat koji ne koristite, torbe, kanistre, i drugi bespotrebni teret na vozite danima u vozilu koji može imati i nekoliko desetaka kilograma. Ako ne morate, ne prevozite građevinski materijal u vozilu.

Budite čak racionalni i s osobama i prtljagom. Opterećujte vaš automobil samo onoliko koliko je to uistinu potrebno. Znajte da se prosječno na svakih sto kilograma težine tereta troši do pola litre goriva više na svakih 100 kilometara puta. Izračunajte koliko će „koštati“ prijevoz četiri ili pet osoba u vašem vozilu s prtljagom u prtljažnom prostoru koji može imati nosivost i preko dvije stotine kilograma.

•  Kontrolirajte pritisak u gumama

Jedan od otpora koji automobil mora svladavati u vožnji je otpor kotrljanja. Između ostaloga on ovisi o pritisku zraka u gumama. Povećanje toga otpora izravno utječe na povećenje potrošnje goriva. Proizvođač je točno propisao pritisak zraka u gumama za prazno vozilo s vozačem i za maksimalno opterećenje.

Pridržavajte se toga. Vožnja s preniskim pritiskom zraka u gumama, producira višestruku štetu: zbog povećanih otpora kotrljanja povećava se nepotrebno trošenje guma, pogoršavaju se i vozna i upravljačka svojstva automobila, a potrošnja goriva se povećeva.

Bar jednom mjesečno prekontrolirajte pritisak zraka u gumama. Posebno prije dužih putovanja, ali i nakon putovanja zbog povratka na uobičajeno. Na to se često zaboravlja, ali zapamtite, vozilo već kod otprilike 0,2 bara manjim pritiskom zraka u gumama od one koju je propisao proizvođač, potrošnja goriva se povećava za jedan do dva posto.

Osim što će vam vožnja biti nešto neudobnija, isplatljivije je voziti s „više zraka u gumama“. Ne pretjerujte, držite se propisanoga i redovito kontrolirajte.

•  Podesite motor i koristite kvalitetno ulje za podmazivanje

Na potrošnju pogonskog goriva vidno utječe i podešenost motora (paljenje, svječice, prečistač zraka i goriva, napajanje gorivom, broj okretaja u slobodnom, praznom hodu i dr.). Nepodešen motor troši znatno više goriva i ima slabije performanse. Ulaganje u servisiranje automobila višestruko se vraća, ne samo kroz povećanu sigurnost, nego i kroz smanjenu potrošnju. Podešen motor znatno smanjuje emisiju štetnih plinova, ali i bolje „vuče“ te troši znatno manje goriva.

Uz pretpostavku da vozilo redovito servisirate i kontrolirate vitalne sklopove motora koji mogu utjecati na povećanu potrošnju goriva nemojte štedjeti na izmjeni ulja. Koristite po mogućnosti što kvalitetnija suvremena ulja viskoziteta OW ili 5W, jer ćete tako uštedjeti oko pet posto goriva.

 •  Vodite računa o potrošačima u automobilu

Ni struja koja se proizvodi u automobilu nije „besplatna“. Što je više potrošača uključeno istovremeno opterećenja su veće i troši se više goriva. Najviše toši goriva uređaj za klimatizaciju u vozilu. Potrošnju gorive povećava negdje do jedne litre na 100 km. Naravno tu su još svjetla, maglenke, ventilacija, radio ili drugi audio uređaji koji mogu povećati potrošnju još za otprilike jednu litru goriva.

I na kraju, istraživanja uzroka nesreća potvrđuju da su racionalniji, štedljiviji i mudriji vozači usto i sigurniji vozači. To je vrlo uvjerljiv razlog da razmislite o svom načinu vožnje!

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.