PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
"Pametni" uređaji na vozilu

Nenad Zuber

Suvremeni automobili dizajnirani su i konstruirani (uređaji, tehnička rješenja i oprema vozila), između ostaloga i kako bi spriječili nastanak prometne nesreće ili kako bi, ukoliko do nesreće dođe, umanjili posljedice te prometne nesreće.
Nove tehnologije, tehnološka rješenja na vozilima, prije svega moderna elektronička oprema, senzori, procesori, „pametni“ uređaji i naprave imaju prije svega za cilj zaštititi vozača i suputnike, a vožnju učiniti sigurnijom, udobnijom i ugodnijom.
Komandne ploče u vozilima imaju veliki broj signalnih sijalica, simbola, ikona i skraćenica, a pisane upute za rukovanje automobilom prepune su tehno-žargona i za većinu korisnika uglavnom nerazumljivih kratica svih vrsta: ABS, ASR, APS, ASSYST, 4WD, EBV, ESP, GPS, RDS, TIPTRONIC, TEMPOMAT, …. i tko zna što sve još ne.
Neki od ovih „pametnih“ uređaja na razne načine pomažu spriječiti katastrofu u ekstremnim situacijama (kočenje, vožnja zavojima, sklizanje...). Ako ništa drugo, na vozača i suputnike djeluju umirujuće i daju osjećaj sigurnosti.
Upravo to i predstavlja potencijalnu opasnost za sigurnost vožnje! Upravljanje vozilom u koje su ugrađeni svi, ili dio ovih uređaja, zapravo može dovesti do lažnog osjećaja sigurnosti , daleko opasnijeg od rizika za koji su osmišljeni i napravljeni.
Zapamtite, svi „pametni“ uređaji ne mogu nikako biti nadomjestak za nesigurnu ili nepažljivu vožnju. Niti jedan uređaj na vozilu ne može u potpunosti ispraviti pogrešku vozača, nesigurnu, opasnu ili nepažljivu vožnju, prekomjernu brzinu, premalen razmak između vozila, nastanak akvaplaninga (gubitka kontakta između gume i cestovne površine zbog vode na kolniku), pogrešku upravljačem i slično. „Pametni“ uređaji nisu nadomjestak za sigurnu vožnju i ne mogu samostalno pružiti odgovarajuću zaštitu! Ne precjenjujte tehnička rješenja i karakteristike vašega vozila.

1. Neki uređaji koji pomažu pri kočenju i pokretanju vozila

ABS = njem. Antiblokiersystem – sustav protiv blokiranja kotaca
Sustav koji pomaže pri kočenju i sprječava blokiranje kotača kod intenzivnog kočenja. Osim što se time skraćuje put kočenja, ostvaruje se puno bolje upravljanje automobila.

ASR = njem. Antribs-Schlupf-Regelung – regulator pogonskog proklizavanja
Sustav koji reducira snagu motora i omogućuje na skliskim, blatnim, rastresitim površinama pokretanje i ubrzavanje, ali bez proklizavanja kotača.

 

EBV = njem. Elektronische Bremskraftverteilung – elektronicka razdioba sile kocenja
Uređaj koji omogućuje pri kočenju na kotačima stražnje osovine intenzitet sile kočenja ovisno o opterećenju stražnjeg dijela vozila. Time se postiže bolja stabilnost vozila, kraći zaustavni put i održavanje pravca gibanja.

DBC = engl. Dynamic Brake Control – dinamicko upravljanje kocenjem
Sustav koji pomaže vozaču koji pri kočenju brzo, ali nedovoljno pritišće papučicu kočnice. Aktivno pomaže vozaču pri kočenju u opasnosti. Kod brzog pritiska na papučicu kočnice sustav povećava, neovisno o jačini pritiska, silu kočenja toliko da se u najkraćem roku postigne maksimalno usporenje i najkraći mogući put kočenja.

SBC = njem. Sensorgesteuertes Bremssysteme – sustav kocenja upravljan senzorima
Isto kao DBC.

2. Neki uređaji koji pomažu dinamici kretanja vozila

ESP = njem. Elektronisches Stabilitäts-Programm – program elektronicke stabilizacije
Uređaj koji djelovanjem na kočnice i na sustav upravljanja motorom, smanjuje utjecaj centrifugalne sile. Tako se osigurava stabilnost vozila i gibanje na najbolji mogući način u smjeru koji želi vozač. Kod prebrzog ulaska u zavoj i proklizavanja npr. prednjeg dijela vozila (a vozač ne otpušta papučicu gasa) ESP uređaj će pomoću integriranog sustava regulacije pogonskog proklizavanja ASR-a smanjiti snagu motora, a ako ni to nije dovoljno ESP će kočiti zadnji kotač u unutarnjoj putanji zavoja kako bi vozilo slijedilo zavoj.

DSC = engl. Dynamic Stability Control – dinamicko upravljanje stabilnošcu
Isto kao ESP.

4WD = engl. Four Wheel Drive – pogon na sva četiri kotača
Uređaj koji omogućuje uključivanje, po potrebi, pogona na sva četiri kotača što osigurava izvanrednu upravljivost i vučne karakteristike u vožnji po snijegu i ledu, po pjeskovitom i blatnom terenu te na strmim i ostalim skliskim površinama.

ACDIS = engl. Active Distance Support – aktivna podrška održavanju sigurnosnog razmaka
Za vrijeme vožnje u sporim kolonama uređaj sprječava nalet na vozilo ispred. Uređaj mjeri brzine vozila i njihovu razdaljinu. Ukoliko je razmak premali s obzirom na brzinu, uređaj šalje povratnu silu na papučicu gasa (otpušta gas) i zvučni signal upozorenja.

DISTRONIC = automatsko održavanje sigurnosnog razmaka radarom
Radar određuje udaljenost od vozila ispred i ukoliko je premalen sigurnosni razmak uređaj koči vozilo i osigurava povoljan razmak s obzirom na brzinu vožnje.

3. Neki uređaji koji osiguravaju udobno putovanje

ASSIST = njem. Telematikdienst – telematicka služba za razmjenu informacija
Uređaj koji omogućuje prijam različitih informacija. Povezuje mobilne telefone i sustav za satelitsku navigaciju, a prikazuje se na ekranu u vozilu. Osigurava udobnost u putovanju, ali može koristiti i u nezgodama. Ukoliko se aktiviraju zračni jastuci pri sudaru ASSIST automatski šalje poziv u pomoć, podatke o položaju vozila i alarmira službu pomoći na cesti.

TIPTRONIC = njem. Getribesteuerung - upravljanje mjenjačem
Sustav koji uz automatski mjenjač omogućuje vozaču prebacivanje u niži stupanj prijenosa na zavojitim brdskim cestama kako bi se moglo optimalno iskoristiti kočenje motorom ili spriječiti neželjeno prebacivanje u viši stupanj prijenosa. Isto tako uređaj omogućuje na uzbrdicama prebacivanje u niži stupanj prijenosa i „bolju vuču“ uzbrdo.

CRUISE CONTROL = uređaj za održavanje stalne brzine
Kod vožnje na cesti s ujednačenim intenzitetom prometa ili vožnje autocestom ovim se uređajem može na upravljaču podesiti stalna brzina vožnje (iznad brzine 30 km na sat) bez upotrebe papučice gasa.

TEMPOMAT isto kao Cruise Control

GPS = engl. Global Position System – sustav globalnog pozicioniranja
Uređaj koji značajno pridonosi udobnosti vožnje, a omogućuje posve precizno (s točnošću od nekoliko metara) određivanje položaja na cestovnoj mreži. Signali sa satelita primaju se GPS antenama u vozilima uz podatke na digitalnim zemljovidima cestovne mreže te uz navigacijske uređaje mogu izračunati točnu poziciju vozila i kontinuirano pratiti zadani planirani put vožnje. Na ekranu u automobilu moguće je pratiti put kretanja i pronaći bilo koju željenu adresu.

PA = engl. Park-Assistant – pomoc pri parkiranju
Uređaj koji pomaže precizno parkiranje vožnjom unatrag. Ultrazvučni senzori određuju razmak od prepreke centimetarskom točnošću. Vozaču se vizualno ili zvučno signalizira kritična udaljenost od prepreke.

RDS = engl. Radio Dana System – sustav radiopodataka
Uređaj koji uz radio program prima digitalne informacije, od kojih su najkorisnije one o zastojima na cestama, nesrećama i druge korisne informacije za vozače.

Bez obzira koliko su sjajna i sofisticirana tehnička rješenja i sigurnosni sustavi ugrađeni u vašem automobilu, oni vas neće i ne mogu uvijek zaštititi od sila koje djeluju na vozilo za vrijeme vožnje i onemogućiti njihovo djelovanje ili pobijediti poznate zakone fizike.

Cak niti najbolja pomoc elektronickih uredaja i tehnickih rješenja na vozilu ne može sprijeciti nastanak nesrece. Zato:

  • Nikad ne precjenjujte vozne karakteristike svog automobila.
  • Uvijek precjenjujte potencijalnu opasnost, pogotovo u nepovoljnim vremenskim uvjetima.

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.