PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Nažalost i kazna stvara naviku!
Nažalost i kazna izgrađuje stav!

Nenad Zuber

Izgradba pozitivnih stavova i sigurnosnih navika u prometu, podosta je težak „posao“. To je prije svega osobni odabir vozača i osobna odluka: „Ja želim …!“
Želju za ucenjem o sigurnom sudjelovanju u prometu mora pratiti i jak motiv, što onda izravno utjece na promjenu ponašanja u prometu. Permanentnim ucenjem i odgajanjem za sigurno sudjelovanje u prometu izgraduju se stavovi koji se onda teško mijenjaju.
Zasigurno, jedan od korisnih stavova u prometu je pozitivan stav prema cjelodnevnom korištenju svjetala u prometu i korisna navika da se u trenutku pokretanja vozila uključuju kratka svjetla na vozilu. Vidjeti i biti viđen u prometu, jedan je od aksioma sigurnog sudjelovanja u prometu. No, naviku vožnje s uključivanjem svjetala i danju stjecali smo jako dugo i jako teško! Sve preporuke stručnjaka i sve rasprave koje su godinama vođene, nisu urodile plodom kod velike većine vozača.
Istina, za vožnju sa svjetlima danju i nije postojala zakonska obveza. Naime, u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, iz studenoga 1992. godine (NN 84/92.), u članku 76. pisala je obveza:
„Nocu, a i danju u slucaju smanjene vidljivosti, vozac vozila na motorni pogon mora za vrijeme vožnje, imati na vozilu upaljena najmanje kratka svjetla za osvjetljavanje ceste“.
Nekoliko godina kasnije započela je jedna od svjetskih kampanja o uključivanju svjetala za vožnje danju, od strane Međunarodne udruge za prometnu preventivu - PRI (Prévention Routiere Internationale, International Road Safety, Internationale Verkehrssiherheit).
Preporuke iz kampanje „pretakale“ su se postupno u strategije cestovne sigurnosti zemalja koje su shvatile korisnost od tih preporuka. Strategije su se materijalizirale u prometnim propisima zemalja koje su se aktivno brinule o cestovnoj sigurnosti.
Svjetska zdravstvena organizacija - WHO (World Health Organization) podkrepila je ova nastojanja provevši niz istraživanja i pokazala kako su motorna vozila čiji vozači i danju koristili svjetla uočljivija i kako upravo zbog toga sudjeluju od 10 do 15 posto rjeđe u prometnim nesrećama, od onih vozila na kojima nisu bila uključena svjetla po danu!
Slijedom svega, u našoj zemlji je u srpnju 1996. godine, nakon izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama, objavljen i pročišćeni tekst Zakona, u kojem je u članku 76. propisana uporaba svjetala , ali ne samo po noći ili u slučaju smanjene vidljivosti,
već:
„Na vozilu u prometu na cesti moraju biti upaljena svjetla, i to: ….i tako dalje…“
Usprkos propisanome, rijetki su vozači vozili s uključenim svjetlima danju – vjerojatno stoga što nije bila propisana kazna u Zakonu za nepoštivanje te zakonske odredbe. I, ako ste vozili danju s uključenim kratkim svjetlima, vjerojatno ste učestalo sretali vozače koji su vam davali znakove i upozoravali vas na vašu zaboravljivost, i jer vozite s uključenim svjetlima.
Očito je kako edukacija i izgradba pozitivnog stava, odnosno pokušaj promicanja kulture sigurne vožnje nisu uspjeli!
Očito vozači nisu shvatili obvezu vožnje sa svjetlima – uvijek, jer to upravo tako propisuje temeljeni propis o sigurnosti cestovnog prometa!
Očito je kako vozači nisu shvatili opravdanost vožnje sa svjetlima!
Naime, ukoliko vozač bilo kada, bilo gdje, bilo u kojim uvjetima, time što ima uvijek uključena svjetla na vozilu, pridonese tome da bude pravodobno uočen, da se time izbjegne nalet, ili da se dogodi bilo koja druga neželjena posljedica u prometu – to je posve dovoljan razlog za vožnju s uključenim svjetlima uvijek kada vozite!
Ali kako rekoh, stavovi se ne izgrađuju samo edukacijom. Stavovi se izgrađuju i sankcijom za prekršitelje koji se ne pridržavaju propisanoga. Tako novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama, koji se primjenjuje od kolovoza 2004. godine, u članku 102. propisuje:
(1) Na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.
(2) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako na motornom vozilu za vrijeme vožnje danju nema upaljena dnevna ili kratka svjetla.
Sada je vrlo brzo trebalo, pod utjecajem straha od kazne, steći naviku vožnje sa uključenim svjetlima, odnosno izgraditi pozitivan stav prema takvoj vožnji. No to ne ide tako brzo – kao što rekoh na početku ovoga napisa!
Sve slike koje slijede snimljene su 23. kolovoza 2004. dakle svega nekoliko dana po primjeni Zakona o sigurnosti prometa na cestama u kojem je propisana obveza vožnje i danju s najmanje kratkim svjetlima.
Mjesto: Zagreb, raskrižje – podvožnjak Škorpikove ulice ispod Aleje grada Bolonje.
Slike su snimljene u 16 sati i 15 minuta, za vrijeme čekanja u koloni ispod nadvožnjaka Aleje Bolonje i to za vrijeme trajanja dvije uzastopne faze semafora.
Kako se vidi, toga dana za vrijeme trajanja dvije faze semafora, gotovo svi vozači koji su iz Aleje Bolonje skretali ulijevo u Škorpikovu ulicu nisu vozili s uključenim svjetlima.
No ipak, stanje se u posljednjih pola godine od primjene novoga Zakona o sigurnosti prometa na cestama popravilo. Ali nažalost ne zato što su vozači shvatili korisnost te odredbe, već isključivo zbog predviđene kazne.
Da još uvijek ima „zaboravljivih“ vozača koji usprkos propisu i kazni ne voze s uključenim svjetlima pokazuje podatak da je policija izrekla mjere upozorenja za 1.013 vozača (od kolovoza do prosinca 2004. godine) koji nisu vozili danju s upaljenim svjetlima. Ovaj podatak pokazuje namjeru policije da se ipak postupno stječu navike vožnje s uključenim svjetlima danju.
Slijedeća tablica pokazuje primjere i propise u nekim zemljama Europe:

OBVEZA KORIŠTENJA SVJETALA DANJU

od god.

Napomena

kazna za ne
korištenje

od
god
.

AUSTRIA

NE

 

 

NE

 

BELGIUM

NE

 

 

NE

 

CROATIA

DA

1996

Nije bila predviđena kazna.

DA

2004

CYPRUS

NE

 

 

NE

 

CZECH REPUBLIC

DA

2001

Samo zimi

DA

2001

DENMARK

DA

1990

 

DA

1990

ESTONIA

DA

1995

 

DA

1995

FINLAND

DA

1982

Prva primjena samo izvan gradova, a od 1997. g. obvezno i u gradovima

DA

--

FRANCE

NE

 

 

NE

 

GERMANY

NE

 

 

NE

 

GREECE

NE

 

 

NE

 

HUNGARY

DA

1993

Izvan naseljenih mjesta

DA

1993

IRELAND

NE

 

 

NE

 

ITALY

NE

 

 

NE

 

NETHERLANDS

NE

 

 

NE

 

POLAND

DA

1991

Do srpnja1997. g. obveza korištenja od 01. studenoga do 01. ožujka, a od 1997. godine od 01. listopada do kraja veljače.

DA

1991

PORTUGAL

DA

1994

 

DA

1994

SLOVAKIA

DA

2002

 

DA

2002

SLOVENIA

DA

1998

 

DA

1998

SPAIN

NE

 

 

NE

 

SWEDEN

DA

1977

 

DA

1990

SWITZERLAND

DA

2001

 

NE

 

UNITED KINGDOM

NE

 

 

NE

 

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.