PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Agresivna vožnja

ISPITIVANJE JAVNOG MNIJENJA O AGRESIVNOJ VOŽNJI

EOS Gallup Europe vam sa zadovoljstvom dostavlja rezultate ovog sveopćeg istraživanja koje je provedeno u 23 zemlje na oko 14.000 posjednika vozačke dozvole koji su vozili automobil u prošloj godini.

Za daljnje informacije ili detaljne rezultate, slobodno nam se obratite na e-mail ( eos@eosgallupeurope.com ) ili telefonom (+32 10 24 56 16). Izvješće za tisak na francuskom, u prilogu je ovoga e-maila, a za glavne rezultate obratite se na www.eosgallupeurope.com .

Na kraju, budući da su rezultati ovog ispitivanja javnog mnijenja javni, iste možete i objaviti pod uvjetom da točno navedete:
- puno ime "EOS Gallup Europe"
- uvjete pod kojima se obavljalo ovo ispitivanje javnog mnijenja (metodologija, rokovi rada na terenu)
- pitanje u cijelosti


Izvješće za tisak

Agresivna je vožnja sveopći problem


Građani u 23 zemlje imali su priliku dati svoje odgovore na ista pitanja u okviru ispitivanja javnog mnijenja o agresivnoj vožnji. EOS Gallup Europe obavio je ovu sveopću studiju u ime zaklade "Odgovorni mladi vozači" (Responsible Young Drivers foundation) na 13.673 posjednika vozačke dozvole, koji su vozili automobil tijekom posljednjih dvanaest mjeseci.

Velika većina ispitanika diljem svijeta tvrdi da ih drugi vozači ponekad iritiraju: to je jasan znak da se pitanju agresivnog ponašanja treba prići na sveopćoj razini.

“Zub za zub” ponašanje na cesti

U mnogim je zemljama veliki postotak vozača bio žrtvom agresivnog ponašanja: U Sjedinjenim Državama (66%), a u Europskoj Uniji (48%) znatan dio ispitanika tvrdi da su bili izloženi agresivnom ponašanju u vožnji. S druge strane, vidimo da 51% ispitanika u Europskoj Uniji i 68% ispitanika u Sjedinjenim Državama Amerike priznaju da se i sami agresivno ponašaju. Postoji cvrsta veza izmedu pokazivanja agresivnog ponašanja i toga da je netko žrtva takvog ponašanja : 70% vozača u Europskoj Uniji koji priznaju da se agresivno ponašaju, u nekoliko su slučajeva i sami bili izloženi agresivnom ponašanju drugih vozača u protekloj godini.

Kultura: ključni čimbenik?

Oblik agresivnog ponašanja u vožnji razlikuje se od kontinenta do kontinenta i od zemlje do zemlje. To se djelomice može objasniti razlikama u kulturi i poimanju prihvatljivog ponašanja u vožnji. U Australiji je 77% ispitanika bilo izvrgnuto agresivnim ili nepristojnim gestama, naspram svega 9% u Japanu. S druge strane, agresivno ponašanje u Japanu izgleda da se izražava preblizom vožnjom, gdje je 70% ispitanika izjavilo da su ih agresivno slijedili. Međutim, u Argentini je verbalno zlostavljanje najuobičajeniji vid agresije, što je osobno iskusilo sedam od deset ispitanika.

Ponašanje koje najviše iritira u Europskoj Uniji

Blokiranje drugih vozača bilo dvostrukim parkiranjem, mada ima prostora za parkiranje u blizini ili ubacivanje u začepljeni raskrižje izazivaju posebno visoku razinu ljutnje. U stvari, ovo prvo predstavlja ponašanje koje najviše iritira, a ovo drugo je na trećem mjestu. Na drugom je mjestu oblik agresivnog ponašanja, koje ima neugodne pa čak i opasne posljedice na okolne korisnike ceste, a to je kada vozači voze pod dugim svjetlima i time smetaju pogled vozilima koja prolaze ili koja su blizu iza njih.

Raste razina tolerancije agresivnog ponašanja vozača

Zapažanja nečega što iritira temelje se na nedavnim iskustvima. U stvari, 52% ispitanika u Europskoj Uniji koji tvrde da ih ponekad jako iritiraju drugi vozači bili su izloženi agresivnoj vožnji i time opravdavaju svoju ljutnju. Međutim, 32% ispitanika u Europskoj Uniji koji tvrde da im ne idu na živce drugi vozači ipak je iskusilo agresivno ponašanje tijekom protekle godine, što jasno pokazuje izvjesnu razinu tolerancije među vozačima kada je u pitanju agresivno ponašanje na cesti. U Belgiji, ta je razina tolerancije iznimno visoka jer 42% ispitanika tvrdi da ih ne iritiraju drugi vozači čak i kad su izloženi agresivnoj vožnji.

Od 1999. godine, kad je ovakvo ispitivanje prvi put provedeno u 16 europskih država, povećana je razina prihvaćanja nekog "iritirajućeg" ponašanja vozača . Na primjer, u Španjolskoj (-12 poena) i u Grčkoj (-7 poena), došlo je do smanjenja u dijelu ispitanika koji su “vrlo ljuti” kad ih automobili pretječu u traku za nuždu kad dođe do naglog zastoja u prometu. Istodobno, povećao se dio ispitanika koji su time "malo iritirani": u Španjolskoj (+18 poena) i u Grčkoj (+8 poena). Ovakav razvoj događaja od 1999. godine potvrđuje pomak ka tolerantnijem ponašanju .

Postoji li veza između nezgoda na cesti i agresivne vožnje?

Postoji jasna razlika između onih koji su nedavno imali nezgodu i onih koji nisu i vjerojatnosti da su se agresivno ponašali ili bili žrtve agresivnog ponašanja. U stvari, kod vozača koji su u protekle tri godine imali barem jednu nezgodu postoji vjerojatnost da su se agresivno ponašali u usporedbi s onima koji nisu imali nezgodu u tom razdoblju. Isto tako, postoji veza između evidencije onih ispitanika koji su imali nezgodu i činjenice da su bili žrtva agresivnog ponašanja: 56% onih koji su nedavno imali bar jednu nezgodu potvrdili su da su bili izloženi agresivnom ponašanju u posljednjih godinu dana, u usporedbi s 45% onih koji nisu imali nikakvu nezgodu. Nažalost, ne može se utvrditi koji od ovih čimbenika je uzrok, a koji posljedica.

Agresivna vožnja predstavlja sveopći problem i ona je u porastu. Svijest javnosti o opasnostima koje donosi agresivna vožnja treba podići na višu razinu, kako bismo izbjegli da postanemo društvo, koje jednostavno prihvaća takvo ponašanje na cesti.

EditRegion2
POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.