PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Pitali ste!
P.D.   kolovoza  2010. godine
„Poštovani,
kako samo nedavno imao ugodni razgovor s gospodinom policajcem, zanima me Vaše mišljenje.

Naime, interesira me da li postoji zakonska odredba o pravilnom korištenju sigurnosnog pojasa. Osobno imam naviku vezati pojas ispod pazuha. Dosad mi policajci tu naviku nisu uzimali za zlo, ali danas kad mi je jedan njihov kolega "uvidio" da je to jednako kao da se nisam niti vezao.
Tražeći malo po Internetu, ustanovio sam da konkretnog odgovora nema, ali sam naišao na Vašu stranicu, te mi se činite prilično autoritativnim na tom području, te Vas molim za stručno mišljenje.
Unaprijed hvala, P.D.“
Odgovorili smo!
Poštovani Petre 
Prije svega zahvaljujemo na Vašemu posjetu našim stranicama. Nadamo se da će Vam neki naši tekstovi koristiti i pomoći sigurnom sudjelovanju u prometu.
Što se tiče sigurnosnih pojaseva, nažalost moramo konstatirati da je policajac koji Vas je ukorio zbog Vašeg načina vezivanja pojaseva - bio u pravu!
Naime, ako pojas imate zakopčan preko trbuha ("donju vezu") i spod pazuha ("gornju vezu") - niste zapravo za svoju sigurnost učinili gotovo ništa. Samo ste "zadovoljili formu" da Vas policajac ne kazni zbog nekorištenja pojasa - formalno ga imate ali ... neki su Vam to do sada - kako pišete i tolerirali.
Takav bi se način vezivanja mogao nazvati "u dvije točke" što je kao koncepcija napušteno još u šezdesetim godinama prošloga stoljeća.
Zašto pojasevi moraju biti u tri točke?
Tijelo vozača, ukoliko pravilno sjedi na vozačkom sjedalu, ima tri točke "upora" - čvrstog dodira sa sjedalom: 
- gore - rameni dio tijela,
- u sredini - lumbalni dio, donji dio leđa, i
- dolje - donji dio bedara.
Ako je tako podešeno vozačko sjedalo i vozač osjeća te točke dodira, osjeća se "jedinstveno" s automobilom, udobno mu je sjediti, taj mu položaj osigurava najbolje upravljanje (ruku i nogu), osigurava mu najbolju preglednost ... itd...
No, tu još nešto nedostaje! U slučaju udara vozila (frontalnog ili bočnog) ruke i noge ne mogu zadržati gibanje tijela i glave prema naprijed ili postrance - za to služe pojasevi. Oni upravo "donjom" vezom pritišću tijelo vozača u dno sjedala, a "gornjom" ramenom vezom pritišću vozača uz gornji dio sjedala. Na taj način osiguravaju i u slučaju sudara one tri točke upora u sjedalo i ne dozvoljavaju gibanje tijela prema naprijed trenutnim blokiranjem pojaseva. Jasno i to ima svoje granice. Zato su patentirani i zračni jastuci ... itd...
Upravo da ne dođe do pomaka ramenog dijela tijela postoje i pojasevi kod rally vozača i drugih trkača, radi ekstremnih uvjeta vožnje, kao i radi njihove sigurnosti - "u četiri točke". To Vam je sigurno poznato.
No, da ne teoretiziramo, Zakon ne kaže kako vezati pojaseve, zato jer to proizlazi iz njihove temeljne funkcije (na koju sam Vas kratko podsjetio). Zakon traži samo da radi sigurnosti vozača, suvozača i svih suputnika svi budu vezani! Kako se pojasevi u dvije točke već četrdesetak godina ne ugrađuju u automobile, smatra se da postojanje pojaseva u tri točke uvjetuje i njihovo propisno vezivanje.  
Vi se starih Fićeka sigurno niti ne sjećate - oni su šezdesetih godina prošloga stoljeća imali pojaseve u dvije točke, pa kada je Zakon u tadašnjoj SFRJ propisao pojaseve na vozilima u tri točke - svi smo išli u Trst i kupovali prve mehaničke pojaseve (automatskih u prvo vrijeme nije ni bilo) i šerafili ih u Fićeke, Spačeke, Dijane i kojekakve bivše automobile, kojih se i ja već slabo sjećam.
Nadam se da ćete od sada koristiti sigurnosni pojas kako treba (preko ramena) i tako biti znatno sigurniji u prometu. Potrudite se, nije to preveliki napor. Ako već "kliknete" za svoju sigurnost - neka to bude kako treba. Ako Vam se pri tome izgužva košulja ili majica, oznojite se ljeti po prsima ispod pravilno postavljenog pojasa ili Vam je to jednostavno neugodno, nema veze - važno je sretno i sigurno završiti vožnju. Ako ništa drugo ne morate ništa objašnjavati nekom policajcu i uštedite za pokoju pivicu - NARAVNO NAKON VOŽNJE!
Ako imate vremena, posjetite naše stranice koje su posvećene sigurnosnim pojasevima:
http://sigurno-voziti.net/crtice/crtica09.htm
http://sigurno-voziti.net/problemi/problem11.html
http://sigurno-voziti.net/tehnika/tehnika11.html

Sretnu i sigurnu vožnju želi Vam

Sigurno-voziti
POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.