PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Sigurnosni pojasevi

Priedio: Nenad Zuber

Aktivni čimbenici sigurnosti na automobilu su uređaji, oprema i tehnička rješenja koja sprječavaju da dođe do prometne nesreće, dok su pasivni čimbenici sigurnosti oni koji, ukoliko eventualno do nesreće dođe, umanjuju posljedice te nesreće. Danas je nemoguće kupiti automobil, a da nema ugrađene upravo sigurnosne pojaseve.

Ne postoji vjerojatno vozač koji odriče korisnost sigurnosnih pojaseva, no vjerojatno se niste nikada upitali tko, kada i gdje je „izmislio“ sigurnosne pojaseve, odnosno kako se razvijala njihova primjena u vozilima?

1903. godine
Francuz Gustave Desire Lebeau je prvi prikazao skicu automobila, u kojem su vozač, suvozač i dva suputnika na stražnjim sjedalima, bili vezani sigurnosnim pojasevima. To je bila reklama za sigurnosne pojaseve. Namjena im je bila spriječiti ispadanje osoba koje su zavezane sigurnosnim pojasevima iz otvorenoga automobila za vrijeme vožnje.

1930. godine
Veliki broj stručnjaka u Sjedinjenim Američkim Državama shvaća važnost sigurnosnih pojaseva i zagovara opremanje vozila te pozivaju proizvođače automobila da usvoje tu tehnologiju serijske ugradnje sigurnosnih pojaseva u svoje automobile.

1956. godine
Prvi osobni automobili tvornice Volvo u Švedskoj i Ford u SAD, opremaju se sigurnosnim pojasevima „na dvije točke“ na prvim sjedalima.

1958. godine
Sigurnosni pojas s tri uporišne točke patentirao Volvov inženjer Nils Bohlin.

1959. godina
Švedski Volvo uvodi kao dio standardne opreme sigurnosni pojas „na tri tocke“ na prednjim sjedalima.

1966. godine
U Švedskoj se zabranjuju sigurnosni pojasevi „na dvije točke“.

1968. godine
U Švedskoj Volvo predstavlja samozatežuće sigurnosne pojaseve „na tri točke“ .

1969. godine
Švedski Volvo i njemacki Mercedes Benz prvi ugraduju samozatežuce sigurnosne pojaseve „na tri tocke“ na zadnjim sjedalima.

1972. godine
Švedani (Volvo) usavršavaju sigurnosni pojas „na tri tocke“ tako što je bitno poboljšana kakvoca zatezanja pojasa.

1980. godina
Mercedes Benz predstavlja kombinaciju samozatežućih sigurnosnih pojaseva i zračnih jastuka.

Nakon 1990. godine
Gotovo da i nama proizvođača automobila koji ne oprema svoje automobile automatskim samozatežućim sigurnosnim pojasevima „na tri točke“ i to na prednjim i stražnjim sjedalima automobila.

Nenad Zuber, veljača 2006. godina

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.