PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE

Treća globalna ministarska konferencija o sigurnosti na cestama: "Postizanje globalnih ciljeva 2030."

Nenad Zuber

Uspješno je završena je Treća ministarska konferencija o sigurnosti prometa na cestama! Konferencija je održana u Stockholmu, 19. i 20 veljače 2020.
Domaćin konferencije bila je Švedska, uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Ujedinjenih naroda (UN). Sudjelovalo je 1.700 ministara prometa, zdravstva i unutarnjih poslova, visokih dužnosnika UN-ovih agencija, predstavnika civilnog društva, akademske zajednice, industrije, istraživačkih i međunarodnih organizacija za sigurnost cestovnog prometa i predstavnika privatnog sektora, iz 140 zemalja.

Cilj Konferencije

Konferencija je označila kraj UN-ove Dekade djelovanja za sigurnost na cestama 2011-2020 (Desetljeća sigurnosti), ali i polazište za nastavak suradnje na području unaprjeđenja i postizanja što veće sigurnosti na cestama.
Cilj konferencije bio je postići globalni konsenzus o smjernicama za nastavak međunarodne suradnje na području sigurnosti na cestama za slijedeće desetogodišnje razdoblje, odnosno, do 2030. godine.

Pogled unatrag

  • Sigurnost na cestama bitno je pitanje zdravlja i razvoja svake nacije i pojedinaca u njoj
  • Broj smrtnih slučajeva na cestama u svijetu i dalje je neprihvatljivo velik
  • Svake godine, procjenjuje se, smrtno stradava 1,35 milijuna ljudi 
  • Pored toga, čak 50 milijuna ljudi biva ozlijeđeno u prometnim nesrećama
  • Prometne nesreće u cestovnom prometu osmi su vodeći uzrok smrti na globalnoj razini za ljude svih dobnih skupina
  • Prometne nesreće su vodeći uzrok smrti djece i mladih u dobi od 5 do 29 godina 
  • Smrt i povrede na cestama uništavaju živote i bacaju obitelji u siromaštvo 
  • U prosjeku koštaju zemlje 3% njihova BDP-a. 

Plenarni dio Konferencije

U radnom dijelu Konferencije delegati su razmijenili iskustva i spoznaje te uvažili naučene lekcije o provedbi Globalnog plana za desetljeće djelovanja za sigurnost cestovnog prometa 2011.-2020.
Pokušalo se odgovoriti na pitanje što je to što nije u potpunosti omogućilo realizaciju ambicioznih i kontinuiranih akcija kojima su se smrtna stradavanja i povrede u cestovnom prometu trebale prepoloviti (s obzirom na referentnu 2010. godinu). Isto tako su se istaknula ključna postignuća Desetljeća akcija za sigurnost cestovnog prometa 2011.-2020., kao i djelomični napredak u ostvarenju ciljeva sigurnosti prometa na cestama, u koordinaciji Svjetske zdravstvene organizacije, Regionalnih komisija Ujedinjenih naroda i Ujedinjenih naroda, uključujući značajnu međusektorsku suradnju nacija za povećanje sigurnost na cestama i veći angažman civilnog društva i nevladinih organizacija.
Glavni sadržaj Konferencije odnosio se na zacrtavanje budućih strateških uputa i ciljeva za globalna sigurnost na cestama i definiranje načina za ubrzanje djelovanja na  provedbi dokazanih strategija. 
Konferencija ministara pružila je još jednu priliku za pozivanje na što veću sigurnost  prometa na cestama i prihvaćanje ostalih izazova održivosti prometa, a na temelju unapređenja međunarodne suradnje za sigurnost na cestama. Realizacija budućih ciljeva se može očekivati samo donošenjem nacionalnih, podnacionalnih i regionalnih inicijativa, strategija, ciljeva i akcijskih planova za sigurnost u prometu. Osim toga ponovno se nametnula potreba promocije integriranog pristupa sigurnosti prometa na cestama, kao što je Vision Zero (Vizija prometa bez poginulih).

Deklaracija

Zaključno, tražeći novi globalni cilj za povećanje sigurnosti u cestovnom prometu do 2030. i niz inovativnih rješenja za spašavanje života na svjetskim cestama delegati su usvojili Stockholmsku deklaraciju, koju je predložila upravljačka stručna skupina konferencije. ? 
Deklaracija je prethodno prošla opsežna, transparentna i inkluzivna javna savjetovanja stručnjaka država članica, no, bila je otvorena i za sve ljude širom svijeta.
Stockholmska deklaracija se oslanja na Moskovsku deklaraciju iz 2009. i Brazilsku deklaraciju iz 2015., rezoluciju Generalne skupštine UN-a i rezolucije Svjetske zdravstvene organizacije. Deklaracija je ambiciozna, perspektivna i povezuje sigurnost na cestama s provedbom Agende za održivi razvoj 2030. godine. Deklaracija također odražava preporuke akademske stručne skupine, sudionika ove Konferencije i neovisne znanstvene procjene napretka postignutog tijekom Desetljeća akcija za sigurnost cestovnog prometa 2011.-2020. Deklaracija sadrži smjernice i prijedloge za daljnje desetgodišnje razdoblje.

Samo zajedno možemo postići globalne ciljeve do 2030. godine!!!

Korišteni izvori:

https://www.who.int/news-room/events/detail/2020/02/19/default-calendar/3rd-global-ministerial-conference-on-road-safety
https://www.roadsafetysweden.com/
https://www.roadsafetysweden.com/about-the-conference/stockholm-declaration/
https://www.itf-oecd.org/3rd-global-ministerial-conference-road-safety-achieving-global-goals-2030

Nenad Zuber, ožujka 2020. godine

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.