PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Tricikl (L5) i B kategorija

Zlatko Irak, inž.
zlatko.irak@ri.t-com.hr

Ove sam godine stjecajem okolnosti upoznao jednog turistu iz Slovenije koji je na Krku vozio teški tricikl marke Piaggio MP3. Jako sam se zainteresirao za to vozilo i u razgovoru smo došli do „formalnih pitanja“. Za sudjelovanje u prometu s takvim vozilom, u Sloveniji je potrebna vozačka dozvola A2 kategorije ali je odobreno i za vozače B kategorije.

To mi je bilo i posve logično i krenuo sam u potragu kako je to riješeno u našoj zemlji.
Zakonom o sigurnosti prometa na cestama utvrđuje se u članku 2. stavak 1. točka 40. da je: „motorni tricikl“ motocikl na tri simetrično postavljena kotača čiji je radni obujam motora veći od 50 ccm i/ili koji na ravnoj cesti može razviti brzinu veću od 50 km na sat. Pravo na upravljanje takvim vozilom ima vozač koji posjeduje vozačku dozvolu A2 kategorije.
Nakon toga sam proučio kako je takvo vozilo (tricikl) tretirano u drugim zemljama. Neki od njih konstrukcijski su nalik na motocikle, ali mnoge izvedbe više konstrukcijski sliče automobilima koji se svrstavaju u B kategoriju vozila. Neke od zajedničkih karakteristika su:

 • ne zajaše se kao na motocikl, već se sjeda u njega kao u automobil
 • vozač i suvozač u nizu izvedbi sjedaju jedan pokraj drugoga, a ne jedan iza drugoga kao na motociklu
 • imaju kabinu, brisače, vrata … konstrukcijske elemente kao automobil
 • imaju volan, a ne guvernal
 • to je stabilno vozilo koje po zaustavljanu ostaje u beznagibnom položaju (vozač nema potrebe spuštati noge na kolnik)
 • to je vozilo u mnogim izvedbama neupravljivo promjenom položaja i održavanjem ravnoteže kao na motociklu
 • posjeduje sve komande osobnog automobila: nožnu spojku, mjenjač, položaj mjenjača za vožnju unatrag, parkirnu kočnicu, diferencijal …
 • dimenzijama znaju biti veća vozila čak i od nekih automobila
  nitko u tom vozilu nema kacigu na glavi i zbog toga nije platio kaznu
 •  to vozilo po karakteristikama ne može proći niti jednu poligonsku radnju kao motocikl (A2 kategorija vozila u koju je po našem propisu svrstano)
 •  ne prestrojava se unutar jedne prometne trake (ako ona vodi u više smjerova) kao vozilo A2 kategorije

Kako je sada propisano, a prema važećim odredbama Zakona, da bismo upravljali motornim triciklom u prometu na cesti, moramo polagati vozački ispit za motocikl (!) vozilo na dva kotača, pod kacigom i to po pravilniku za rad autoškola na motociklu od najmanje 240 ccm (???).

Zanimajući se konkretno za spomenuti tricikl Piaggio APE 703, konzultirao sam naš Pravilnik o homologaciji vozila Centra za vozila Hrvatske u kojemu stoji u Prilogu I., Kategorizacija vozila za homologaciju, točka 4. da: Kategorija L5 čine: „Motorna vozila na tri kotača simetrično postavljena u odnosu na srednju uzdužnu os, s toplinskim motorom obujma cilindra koji je veći od 50 ccm ili konstrukcijske brzine koja je veća od 50 km na sat (motorni tricikli), bez obzira na način pogona“.

Zbog meni neprihvatljivih nejasnoća tu nije stalo moje istraživanje! Pretražio sam izvore dostupne na internetu i primijetio da je u mnogim zemljama usvojeno  drugačije  rješenje zbog toga što su konzekventno prihvatile preporuke Direktive Europskog Zakonodavstva, a to je da se sva vozila koja imaju više od dva kotača u simetričnom rasporedu smiju voziti u prometu na cesti s vozačkom dozvolom B kategorije, pored kategorije u koju su raspoređena.

EU Direktiva predviđa B1 podkategoriju koja uključuje upravo motorne tricikle i četverocikle.

EUROPA

- Albanija  (B1)
- Austrija  (B)
- Belgija  (Définition catégorie B)
- B i H   (Član 8.   točka 2   -   B1)
- Cipar   (B1)     
- Češka  (B1)  
- Danska   (kategori B ,   točka 5.)
- Engleska   (B1)
- Finska  (B)
- Francuska  (Permis B1)
- Grčka   (Članak 94 točka2 - B1)    
- Island   (B1  Codes 73)     
- Italija   (Patente B)
- Kosovo   (B1 str 3. i 4.)
- Latvija   (B1)
- Lihtenštajn   (B)
- Litva   (B1)
- Luxemburg   (B)   
- Mađarska   („B1” alkategória, članak 30.):
- Malta   (B1  str. 29  )  
- Nizozemska   (Rijbewijs B)  
- Norveška   (3-5Førerett i klasse B  točka 4.)
Njemačka   (S - B)
- Poljska   (Kategoria B1)
- Portugal   (Subcategoria B1)
- Rumunjska   l) SUBCATEGORIA B1
- Slovačka   (B1)
- Slovenija   (Kategorija B)
- Srbija  (Član 195   -   B)
- Španjolska   (PERMISO B)
- Švedska   ( Driver Licence B
- Švicarska  (B)
- Ukraina   (B1) 

SAD (B1)

RUSIJA (B1)    

Moja je dilema – zašto je prema našim propisima samo četverociklima  (definiranih u ZOSPNC, članak 2. stavak 1. točka 41.; i u Pravilniku CVH, Kategorizacija vozila za homologaciju, kategorija L6 i L7) odobreno upravljati s vozačkom dozvolom B kategorije vozila, a to nije omogućeno i motornim triciklima  (L5 kategorije)?

Hrvatska je 9. srpnja 2011. (NN 74/11) dopunila Zakon o sigurnosti prometa na cestama dodavanjem stavaka (6) i (7) u članku 220. koji u redakcijski pročišćenom tekstu (MUP, ZOSPNC, Zagreb, 2012.) glase:

(6) Vozač kojem je izdana vozačka dozvola AM kategorije ima pravo upravljati lakim četverociklom i lakim triciklom, a vozač kojem je izdana vozačka dozvola B kategorije ima pravo upravljati četverociklom.
(7) Iznimno od odredbe stavka 6. ovog članka, osoba koja je stekla pravo upravljanja vozilima A1, A2, ili A kategorije prije stupanja na snagu ovog Zakona, ima pravo upravljati četverociklom.

Zašto u tim izmjenama uz riječ četverocikl nije dodana riječ i tricikl?
Zašto i mi nismo prihvatili međunarodne direktive i vozilo koje je više automobil nego motocikl ne možemo voziti s B kategorijom, kao ostali svijet?
Što ćemo kada iduće godine budemo u EU?
Zašto su neke zemlje iz našega okružja koja još dugo neće u EU prilagodile svoje propise, a mi zaostajemo za njima?
Zašto već ranije nismo prihvatili B1 kategoriju kao direktivu, ali i kao realnost?
Zbog čega su u svijetu prepoznali problem da se vozilo s tri kotača vozi drugačije od vozila s dva kotača i kako onda mogu biti u istoj kategoriji vozila? 
Zašto, ali ako su već tricikli i četverocikli razvrstani u Hrvatskoj po homolagajskim kategorijama CVH-e jednako, zašto se u Hrvatskoj ne tretiraju isto u pogledu vozačke dozvole?

Siguran sam da ovime nitko ne bi bio ugrožen. Također siguran da bi se mnogima život olakšao pogotovo invalidnim osobama i osobama koje zaziru od vozila na dva kotača.  Posve sigurno bi se olakšao dnevni šoping u malim vozilima kao što je npr. Piaggio MP3  ili novi triciki s kabinom. Manja vozila bi smanjila prometnu gužvu, a po pitanju ekologije doprinijela smanjenu emisije stakleničkih plinova, jer tri kotača imaju 25% manju energetsku potrošnju. Upravo iz tih razloga, sve više je proizvođača koji ih proizvode,  a  na tržištu ih je već moguće naći i na električni pogon.

I na kraju, nadam se kako ću ovime pobuditi i druge da razmišljaju na ovaj način.  Pa možda … glas dopre i do odgovornih u našoj zemlji koji predlažu i donose propise o prometnoj sigurnosti … Pa kada već namjeravamo u Europu, neka i ovo bude (moj) mali doprinos razmišljanju na zajednički – europski način.  

  Zlatko Irak , listopada 2012. godine

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.