PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
Biti ili ne biti (na glavnoj cesti) pitanje je sad ???

Goran Tratnjak, dipl.inž.

„JUTROS u 4 sata i 30 minuta na vrhu Radiceve ulice u Puli dogodila se teška prometna nesreca u kojoj je poginuo 20-godišnji Puljanin D.C. Do sudara je došlo kada je na Puljanina koji se kretao Radicevom ulicom u smjeru grada naletio 27-godišnji Zagrepcanin D.B. koji se nije zaustavio kod znaka STOP nego se nastavio kretati iz Rizzijeve ulice prema naselju Vidikovac.
U sudaru je Puljaninov Golf odbačen u dvorište obližnje obiteljske kuće te se zabio u betonsku ogradu, dok je Citroen C4 kojim je upravljao Zagrepčanin otklizao nekoliko desetaka metara od mjesta sudara. Nakon što su stanari obližnjih zgrada alarmirali Hitnu pomoć, dvadesetogodišnji  D.Ć. prebačen je u Opću bolnicu Pula gdje je preminuo od teških ozljeda. U nesreći je ozlijeđena i suvozačica u Citroenu, 23-godišnja Puljanka J.NJ.“

Ovo je (još) jedna od (nažalost) uobičajenih vijesti što su se u medijima pojavile tijekom siječnja ove godine, kao gorak podsjetnik da se na Hrvatskim cestama i dalje gine – još više nego prošle godine. Koliko više? Puno više!

Prema podacima MUP-a, samo tijekom siječnja ove godine na Hrvatskim je cestama smrtno stradala 31 osoba, što je za gotovo trećinu više nego u siječnju prošle godine, kada je poginulo 24 osobe. Porast broja stradali zabilježen je u Zagrebačkoj (20%), Koprivničko-križevačkoj (100%), Istarskoj (150%), Brodsko-posavskoj (200%), i Zadarskoj (čak 300%) županiji.

Zašto je za samo jednog okretaja Mjeseca oko Zemlje u Hrvatskoj poginulo toliko osoba samo Nebo zna. Mi, obični ljudi, bilo laici ili stručnjaci u prometu, možemo samo nagađati s većom ili manjom vjerojatnošću da se to dogodilo zbog ovoga ili onoga razloga. Čitajući malo komentare vezane za gore navedenu prometnu nesreću, njihovi autori ne prežu od oštrih uvreda na račun vozača koji je usmrtio 20-godišnjaka. „Ah, opet neki purger se pravio važan pred damom u ranojutarnjim satima, oduzeo prednost i usmrtio, ni krivog ni dužnog, vozača skoro upola mlađeg od sebe!“.

Da budem iskren, ni ja nisam bio daleko od takvog zaključka. No, da uistinu postoji problem s poštivanjem prometnog znaka STOP (koji je sadržan i u naslovu ovoga članka) potvrđuje pisanje čitatelja i odgovor urednika stranica Sigurno-voziti u ranije objavljenom članku "Analiza prometa na konkretnom raskrižju"

Posve slučajno sam o nesreći s početka ovoga članka razgovarao s gospodinom Nebojšom Čelicom (predsjednikom Udruge obitelji osoba stradalih u prometu, op.aut). Citirat ću njegove riječi: „Tim sam pravcem kretanja (kojim se kretao i vozač Citroena) kao vozač prošao možda desetak puta do sada. Vozeći ulicom kojom se tog kobnog jutra kretao vozač Citroena morao sam dobrano pritiskati papučicu gasa kako bih održavao propisanu brzinu kretanja tom ulicom od 50 km na sat. Tu je cesta u usponu, pri čemu je najveći nagib četrdesetak metara prije samog raskrižja, nakon čega dolazi ravan dio ceste. Ukoliko vozač na vrijeme ne smanji pritisak na papučicu gasa vozilo uslijed smanjenog otpora kretanja dodatno ubrzava - neposredno ispred samog ulaska u raskrižje. Ulica je optički tako izvedena da kao vozač uopće nemam osjećaj da nailazim na cestu s prednošću prolaska. Znak „Obavezno zaustavljanje“ djelomično je zaklonjen krošnjom drveta, a puna poprečna crta zaustavljanja istrošena je i slabo uočljiva.“

To su riječi iskusnog vozača koji je tom ulicom prošao oprezno i za vrijeme sunčanog dana! Ne treba biti natprosječno inteligentan da se zaključi kako je vozač Citroena, onako umoran, u uvjetima noćne vožnje i oskudne javne rasvjete, vozeći možda prvi puta kroz to raskrižje u životu, lako mogao previdjeti da nailazi na cestu s prednošću prolaska ispred koje se bio dužan obavezno zaustaviti i propustiti vozača golfa.

Ne želim time umanjiti odgovornost tog vozača za navedenu prometnu nesreću, već samo želim upozoriti sve Vas, drage čitatelje, da naučite životno važnu lekciju iz ovog konkretnog primjera, jer se takvo što danas-sutra može dogoditi i Vama. Evo nekoliko savjeta kako biste u budućnosti izbjegli sličnu tragediju:

Ako vozite cestom ili ulicom koja vam je nepoznata ili slabo poznata:

  1. Vozite oprezno i ne mislite ni na što drugo osim na prometnu situaciju ispred sebe
  2. Nipošto ne razgovarajte na mobitel ili sa suvozačem,  jer to odvraća pažnju, umanjuje  koncentraciju i oduzima dragocjeno vrijeme za reakciju
  3. Izbjegavajte vožnju nepoznatom cestom noću ili u uvjetima slabe vidljivosti, naročito u vrijeme kada ste umorni ili pospani (alkohol i drogu da ni ne spominjem)
  4. Ako nailazite na raskrižje ispred kojega odmah ne uočite prometni znak ili oznaku na kolniku - usporite vozilo (ali ne naglo, da vas ne udari netko u stražnji dio vašeg vozila) te pratite postoje li ikakvi znakovi na drugoj strani raskrižja ili na bočnoj cesti. Znakovi prema kojima se odvija promet u raskrižju karakterističnog su oblika upravo zbog toga da su prepoznatljivi sa stražnje strane, iz bilo kojega kuta gledanja. Ako na suprotnoj strani raskrižja vidite istostraničan trokut s vrhom okrenutim prema dolje ili pravilni osmerokut, odnosno na bočnoj cesti uočite znak oblika kvadrata postavljenog pod kutom od 45o, najvjerojatnije se krećete cestom koja nema prednost prolaska (na slici nesreće lijepo se vidi silueta osmerokuta sa stražnje strane –„Obavezno zaustavljanje“, što znači da je i cesta na suprotnoj strani raskrižja iz čijeg smjera se kretao vozač Citroena također označena takvim znakom).
  5. Raskrižju se približavajte smanjenom brzinom, a prije ulaska u raskrižje obvezno pogledajte na lijevu i desnu stranu te se uvjerite da li bočno nailazi drugo vozilo koje bi moglo udariti u Vas
  6. Ne zaboravite na pješake i bicikliste. Oni su „domaći“ na svom terenu, a Vi „ste gosti u njihovom gradu“ kojemu nisu poznate navike i načini kretanja „domaćih“ u prometu

Ako vozite cestom ili ulicom koja vam je poznata ili se njome krećete često:

  1. Nemojte nikada proći raskrižjem a da se ne uvjerite nailaze ili pješaci ili vozila s bočnih strana, bez obzira što vozite cestom s prednošću prolaska. Što vam vrijedi prednost prolaska ako vam netko tu prednost oduzme, a time oduzme i život ili Vam trajno naruši zdravlje.  
  2. Budite oprezni kada uočite vozila čija registarska oznaka nosi naziv grada koji ne pripada vašoj ili okolnim županijama. Isto vrijedi i za vozače vozila stranih registarskih oznaka, napose onih udaljenijih država (B, CH, CZ, DK, F, GB itd…). Njihovi su vozači možda po prvi puta u životu na tom dijelu ceste i mogu vas iznenaditi naglim kočenjem, nenajavljenom promjenom smjera ili oduzimanjem prednosti.
  3. Ako poznate mjesto u Vašemu gradu ili kvartu gdje je prometni znak, obrastao u zelenilo, da je oštećen, iskrivljen, okrenut na pogrešnu stranu, srušen ili možda pogrešno postavljen - upozorite nadležna tijela o tome, kako ne bi netko zbog toga nastradao (možda čak i Vi ili Vaši bližnji)
  4. Nikada nemojte oštećivati prometne znakove, zamjenjivati im položaje na cesti ili ih nositi kući kao „trofej“.  

Možda će Vam ovih par savjeta pomoći da lakše i sigurnije prometujete nepoznatim i poznatim prometnim situacijama, a pouka iz konkretnog slučaja predstavljat će      nedvojbeno korisnu nadopunu Vašemu ranije stečenom vozačkom iskustvu.

  Goran Tratnjak, ožujka 2011. godine

POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.