PROVJERITE
vozac
anketa
provjera znanja
alkotest
PROCITAJTE
HRWATT - automobil s prednjim stop svjetlom
Priredio: Ivo Poljak

O ideji vozila s prednjim stop svjetlom već je pisano na ovim stranicama. Želja mi je istaknuti u kojoj je fazi danas taj projekt na kojem radim vec sedam godina. U meduvremenu, od zadnje objave na ovim stranicama, projekt je proširen i vodi se pod nazivom HRWATT©. Svi relevantni pojedinci i institucije u HR, EU i UN, upoznati su s glavnim ciljem projekta, a to je implementacija automobila s prednjim stop svjetlom u cestovni prometni sustav.

Posljednje predstavljanje Projekta HRWATT bilo je u Bruxellessu, 13.07.2009. na PPP Info Day, što je bilo vrlo važno je za razvoj samoga projekta. Na toj su manifestaciji autoru ponuđene izravne ponude za partnerstvom na projektu i to iz Španjolske, Češke i Velike Britanije.

Projekt sadržajno izaziva i obvezuje na ocjenu – stav, poglavito kolega stručnjaka iz domene cestovnog prometa. Kao autor ideje, a uz dobivene laboratorijske rezultate, ponudio sam raspravu i ocjenu o tezama i hipotezama na otvoren multidisciplinaran način: UN-u, Auto asocijacijama, CLEPA-u, FIA-i, ERTICO-u, PReVENT-u i Institutima SWOV, VOLVO, INRETS, TRL, TRKC...

Što je do sada ucinjeno na prezentaciji i promociji Projekta HRWATT

Važno je podsjetiti da je još 2003. godine od Državnog zavoda za Intelektualno vlasništvo RH, uz dostavljene dokumente dijela projekta, zatražena Patentna razina s  međunarodnom pretragom i mogućom vrijednošću.  Kako je u svijetu nekoliko ljudi radilo na sličnoj ideji (u Japanu, SAD, CH, D), patentnu razinu nije bilo realno tražiti. Inzistiranje na patentnoj vrijednosti i nema smisla, ukoliko isti projekt po zakonu ne može biti primijenjen. Ono što jest bilo izvjesno i ostvarivo, je razina Intelektualnog vlasništva Industrijskog dizajna, novog HR proizvoda  (konzole štop svjetla i pokazivača smjera). Također, ostvariva je i otvorena pravna mogućnost implementacija HR odredbe u prometne propise, a to je automobil s prednjim stop svjetlom.
 
Ranija suradnja s Ministarstvom gospodarstva ostvarena je inicijalnim poticajem i dijelom podrškom od Vlade osnovanog Hrvatskog instituta za tehnologiju HIT. Krajem  2009. godine Projekt je dobio načelnu pisanu pozitivnu podršku iz MUP-a RH i CVH-e.

Sredinom listopada 2009. godine Odjelu Transporta UN-a, koji se bavi harmonizacijom i regulacijom prometnih propisa, dostavljen je prijedlog ECE/TRANS/WP.29/GRE/2009/70 i pripadajući dokumenti koji približavaju i pojašnjavaju namjere iz prijedloga Projekta.

Državni zavod za mjeriteljstvo RH (odjel Homologacije vozila) ima kontakte s UN-ovim odjelom kojem je prijedlog ECE/TRANS dostavljen. Odgovor Mr. Eduarda Gianottija (UN) temeljem predloženoga, preporuča suradnju resornog Ministarstva prometa RH i   podnositelja prijedloga, uz napomenu iz WP.29/GRE grupacije da je prijedlog dobrodošao. Osim uljudnih kontakata, do sada nemam relevantnog odgovora iz Ministarstva prometa. Važno je napomenuti kako bi u trenutnoj fazi, za predstavljanje Projekta HRWATT u UN-ima, uz osobna nastojanja, bilo ključno imati podršku i aktivniji angažman nekih od ovih institucija: Vlada RH, Ministarstva Prometa, MUP-a, CVH-e ili DZM.

Slijedom toga, početkom 2010. godine, Predsjednici Vlade RH poslan je kratak opis  Projekta i otvorenih mogućnosti prema UNECE. Ovaj tekst i pripadajući materijali podudaraju se s vremenom upoznavanja Vlade s projektom i vremenom publiciranja na Internet stranicama www.sigurno-voziti.net , a daju i bolji uvid u cjelovitost Projekta.

Dogovorena sjednica UNECE WP.29 GRE bit će u ožujku 2010. godine u Ženevi, a način predstavljanja HR Prijedloga pred UN grupacijom pravodobno treba dogovoriti između gore navedenih HR čimbenika.

Ukoliko se procijeni da je ovaj projekt za NGO razinu (No Goverment organization), molim kontaktirati autora.

Zahvala autora  

IVO POLJAK ing. t.c.p.
ivo.poljak1@st.t-com.hr

U dodatku ovoga prikaza, dostupni su pripadajući dokumenti:

Ivo Poljak, siječnja 2010. godine

EditRegion2
POGLEDAJTE

PROMISLITE
invalidne osobe

poruka
SIGURNO VOZITI
ZANIMLJIVOSTI
Jeste li znali
Crtice iz prošlosti
Ideje
Autorska prava © sigurno-voziti.net 2002 - 2020. godine. Sva prava pridržana.